Επιστήμονες από τη Γαλλία επανέφεραν στη ζωή έναν αρχαίο ιό, ο οποίος ήταν ανενεργός επί τουλάχιστον 30.000 χρόνια.
Ο ιός είχε βρεθεί κατεψυγμένος κάτω από βαθύ στρώμα πάγου στην Σιβηρία, αλλά όταν οι ερευνητές τον θέρμαναν, ανέκτησε τις λοιμογόνες ιδιότητές του.
Οι επιστήμονες λένε ότι ο συγκεκριμένος ιός δεν συνιστά απειλή για τους ανθρώπους ή τα ζώα, αλλά το γεγονός ότι δεν πέθανε παρότι ήταν επί χιλιετίες σε συνθήκες βαθιάς ψύξης είναι από μόνο του ανησυχητικό.
Η όλη έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS).
«Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε έναν ιό να παραμένει λοιμώδης έπειτα από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ζαν-Μισέλ Κλαβερί, καθηγητής Ιατρικής Γενομικής στο Πανεπιστήμιο Mediterranée, διευθυντής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μικροβιολογίας στη Μασαλία και διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) της Γαλλίας.
Ο αρχαίος μικροοργανισμός ονομάζεται Pithovirus sibericum και ανήκει σε μία ομάδα γιγαντιαίων ιών που είχαν βρεθεί πριν από μία δεκαετία στη Σιβηρία, σε βάθος 30 μέτρων.
Οι ιοί αυτοί είναι τόσο μεγάλοι, ώστε οι ερευνητές μπόρεσαν να τους δουν με ένα απλό μικροσκόπιο. Ο συγκεκριμένος που «αναστήθηκε» είναι ο μεγαλύτερος που έχει βρεθεί ποτέ: έχει μήκος 1,5 μικρόμετρα (ένα μικρόμετρο ή μικρόν ισούται με ένα εκατομμυριοστό του μέτρου).
Πειράματα στο εργαστήριο έδειξαν ότι ο ιός επιτίθεται στις αμοιβάδες, που είναι μονοκύτταροι οργανισμοί, αλλά όχι στους πολυκύτταρους στους οποίους ανήκουν οι άνθρωποι και τα ζώα.