«Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αφουγκραζόμενος τις ανάγκες της εποχής, ότι δηλαδή η επένδυση πόρων σε δράσεις πρόληψης, προαγωγής υγείας κα ενημέρωσης είναι όχι απλά επιβεβλημένη για την προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας, αλλά και υπό αποκλειστικά δημοσιονομικά κριτήρια πολλαπλάσιας επωφελής, καθώς το κόστος αντιμετώπισης της ασθένειας που αποφεύγει το κράτος είναι στη νιοστή μεγαλύτερο, και κατανοώντας την ανάγκη ενίσχυσης των προγραμμάτων αυτών, δέχθηκε πρόσφατα τα συγχαρητήρια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τα αποτελέσματα της αντιμετώπισης των λοιμωδών νοσημάτων στη χώρα μας. Μάλιστα η επιβράβευση ήρθε σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τον υπουργό, καθώς δέχεται έντονες επικρίσεις για αποφάσεις του υπουργείου Υγείας».
Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Παρασκήνιο», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο σχολιάζει χαρακτηριστικά: «Επειδή βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από αρνητικές ειδήσεις, καλό είναι να λέγονται και τα θετικά».
Ακολουθεί το δημοσίευμα:
«Η διεθνής αναγνώριση του έργου που συντελείται ήρθε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Επικεφαλής των Ιατρικών, Νοσηλευτικών και Οδοντιατρικών Υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο, προσφέροντας ικανοποίηση στον κ. Γεωργιάδη, γιατί είναι σημαντικό να μην ακούγονται μόνο αρνητικά για τη χώρα μας, αλλά να αναγνωρίζονται και σημαντικές προσπάθειες για τη στήριξη της δημόσιας υγείας.
Τα συγχαρητήρια ειδικότερα δέχθηκε ο υπουργός στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας, με τη συμμετοχή του εκτελεστικού Διευθυντή Δημόσιας Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης John F. Ryan, της Περιφερειακής Διευθύντριας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Zsuzsanna Jakab.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ομιλία της κατά τη διάρκεια της συνάντησης η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή, ανέφερε μεταξύ άλλων πως οι άριστες πρακτικές του Κέντρου Ελέγχου των Νοσημάτων, απέφεραν μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα στην Ελλάδα σχετικά με τα λοιμώδη νοσήματα, επίτευγμα που αναγνωρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
«Μετά από σχετικές δράσεις κυρίως εκ μέρους του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών», υπογράμμισε η κ. Μακρή «έχει καταγραφεί σημαντική μείωση του αριθμού των νέων λοιμώξεων με τον ιό HIV σε Χρήστες Ενδοφλέβιων Ναρκωτικών (ΧΕΝ) το 2013 με διάγνωση 262 νέων κρουσμάτων, σε σύγκριση με το 2012 όταν είχαν διαγνωστεί 547 νέα κρούσματα λοίμωξης.
Επιπλέον μετά από εντατικές δράσεις απόκρισης του ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και άλλους φορείς ειδικά στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας από το 2011, έχει καταγραφεί σημαντική μείωση των κρουσμάτων ελονοσίας με εγχώρια μετάδοση. Συγκεκριμένα, στην περιοχή του Ευρώτα το 2012 παρατηρήθηκε μείωση 72% των κρουσμάτων σε σύγκριση με το 2011 και 100% το 2013 σε σύγκριση με το 2012, αφού δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα ελονοσίας στην περιοχή. Σε όλη τη χώρα το 2012 καταγράφηκε μείωση των κρουσμάτων ελονοσίας με εγχώρια μετάδοση κατά 52%, ενώ το 2013 καταγράφηκε μείωση της τάξης του 85%.
Τέλος αναφορικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου το ΚΕΕΛΠΝΟ πραγματοποιεί εκστρατείες ενημέρωσης για τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια κάθε χρόνο καθώς και συγκροτημένες προσπάθειες για την δρομολόγηση έγκαιρων και οργανωμένων προγραμμάτων ελέγχου κουνουπιών σε συνεργασία με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές. Σαν αποτέλεσμα κατά την περίοδο 2013, καταγράφηκαν στην Ελλάδα 86 κρούσματα σε σύγκριση με 162 κατά την περίοδο μετάδοσης 2012. Επιπρόσθετα, και λόγω των κατάλληλων και συστηματικών μέτρων για την ασφάλεια του αίματος με την εφαρμογή ειδικού μοριακού ελέγχου, στην Ελλάδα έχει καταγραφεί μόνο μία περίπτωση μετάδοσης του ΙΔΝ μέσω μετάγγισης, η οποία συνέβη το 2012 και τούτο πριν την διάγνωση του πρώτου κρούσματος λοίμωξης από ΙΔΝ σε άνθρωπο».