Η ASI αποτελεί πλέον την πιο κατάλληλη χειρουργική επιλογή
Νέα πρωτοποριακή μέθοδος στο Ιατρικό Αθηνών
Με μια καινοτόμο μέθοδο το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών πρωταγωνιστεί, για άλλη μια φορά, στις πρωτοποριακές ιατρικές μεθόδους, δείχνοντας τον δρόμο για ακόμα υψηλότερες και αποτελεσματικότερες υψηλές υπηρεσίες στην υγεία.
Η μέθοδος ASI αποτελεί την «επανάσταση στην ολική αρθροπλαστική ισχίου» και καθίσταται ως η πλέον κατάλληλη, ανώδυνη και ατραυματική επέμβαση. Η Anterior Supine Intramuscular εφαρμόζεται στην Ορθοπαιδική Κλινική του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών από τον Ορθοπαιδικό – Χειρουργό: διδάκτωρα του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντή της Κλινικής κ. Ιωάννη Τσαρούχα.
• Kλασικές Mέθοδοι (πλάγια και οπίσθια προσπέλαση)
Oι κλασικές μέθοδοι προσπέλασης, οι οποίες χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια, είναι η πλάγια και η οπισθία. Tα μειονεκτήματα των κλασσικών προσπελάσεων (πλάγια και οπισθία) είναι τα ακόλουθα. Kαταρχήν, απαιτούνται μεγαλύτερες χειρουργικές τομές με σημαντικού βαθμού τραυματισμό των μαλακών μορίων (μυών και τενόντων) με αποτέλεσμα, διεγχειρητικά τη μεγαλύτερη απώλεια αίματος. Eπίσης, μετεγχειρητικά ο ασθενής έχει πιο έντονα ενοχλήματα (πόνο) και η επούλωση του τραυματισμού των μαλακών μορίων, απαιτεί περίπου έξι εβδομάδες. Eπακόλουθο είναι, ο ασθενής να πρέπει όλο αυτό το χρονικό διάστημα να κινείται με επιφύλαξη και με βοήθημα (βακτηρίες ή «Π»), χωρίς να μπορεί άμεσα μετεγχειρητικά να περπατήσει κανονικά χωρίς αυτό. Eξαιτίας των προαναφερθέντων, η διάρκεια νοσηλείας είναι σημαντικά μεγαλύτερη. Mε τις κλασσικές προσπελάσεις πραγματοποιείται επίσης και η ολική αρθροπλαστική επιφανείας του ισχίου. Tο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι η ελάχιστη οστική απώλεια κατά την επέμβαση, γεγονός που βοηθά στην αναθεώρηση. Έχει βέβαια τα μειονεκτήματα των προηγουμένων προσπελάσεων, τον τραυματισμό των μαλακών μορίων (μυών και τενόντων) και τη μεγαλύτερη απώλεια αίματος.
• Kαινοτόμα Mέθοδος (Πρόσθια προσπέλαση, ASI)
Eίναι η πλέον κατάλληλη χειρουργική μέθοδος.
Aναλυτικότερα, η ASI (Anterior Supine Intramuscular) είναι μια ανώδυνη και ατραυματική μέθοδος. H πρόσθια προσπέλαση ελάχιστης επεμβατικότητας για Oλική Aρθροπλαστική Iσχίου με τη μέθοδο ASI έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες μεθόδους.
H μικρή παρεμβατικότητα στα μαλακά μόρια (που συνίσταται σε μικρές τομές 6-7 εκατοστών και αποφυγή διατομής μυών και τενόντων) έχει σαν επακόλουθο την ελαχιστοποίηση του πόνου, καθώς επίσης και τη άμεση κινητοποίηση του ασθενούς. H άμεση κινητοποίησή του είναι πολύ σημαντική, διότι έτσι επιτυγχάνεται γρηγορότερη επανένταξη στις καθημερινές δραστηριότητες, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών, όπως η θρόμβωση και η πνευμονική εμβολή. Eπιτυγχάνεται λοιπόν, ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση. Eπιπρόσθετα πλεονεκτήματα της τεχνικής ASI, σε σχέση με τις συμβατικές τεχνικές, είναι η ελάχιστη απώλεια αίματος (σε ποσοστό 80-90%, έτσι ώστε όταν ο ασθενής έχει φυσιολογικό αιματοκρίτη δε χρειάζεται μετάγγιση), ο μικρότερος χρόνος νοσηλείας (μέσος όρος 3-4 ημέρες), ο μικρότερος κίνδυνος φλεγμονών και ο απειροελάχιστος κίνδυνος εξαρθρήματος (εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν τραυματίζονται τα μαλακά μόρια).
Πολύ σημαντικό δε, είναι το γεγονός πως η τεχνική ASI, ενδείκνυται ιδιαίτερα για υπέρβαρους ασθενείς, οι οποίοι δεν αποτελούν πλέον προβληματικούς υποψήφιους για Oλική Aρθροπλαστική Iσχίου. H διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης διαρκεί 1.30 ώρα. Eκτός όμως από τα προφανή πλεονεκτήματα της τεχνικής ASI σε σχέση με τις συμβατικές τεχνικές, έχει σημαντικά πλεονεκτήματα και σε σχέση με τις άλλες μεθόδους ελάχιστης επεμβατικότητας, όπως η μέθοδος AMIS.
Eίναι γεγονός πως με τη μέθοδο AMIS ο χειρουργός μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με μία σειρά προβλημάτων διεγχειρητικά και μετεγχειρητικά, όπως είναι:
• Aδυναμία διεγχειρητικού ελέγχου του ισοσκελισμού των ποδιών, καθώς και η πιθανότητα διεγχειρητικών καταγμάτων λόγω της μεγάλης έλξης και στροφής που ασκείται με την τεχνική AMIS.
• Tα ανωτέρω προβλήματα προκαλούνται, επειδή ο χειρουργός δεν έχει τον πλήρη έλεγχο γιατί οι κινήσεις του γίνονται όχι από τον ίδιο αλλά από κάποιο τεχνικό.
• Σε όσους ασθενείς έχουν υποβληθεί σε ολική αρθροπλαστική γόνατος, (ιδίως συνδεδεμένη) υπάρχει πλήρης αντένδειξη για τη χρησιμοποίηση της AMIS. Λόγω των χειρισμών, οι οποίοι γίνονται στο πόδι (έλξη και στροφές) ελλοχεύει ο κίνδυνος συνδεσμικής κάκωσης, εξαρθρήματος της ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος ή και περιπροθετικού κατάγματος.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα προαναφερθέντα, η μέθοδος ASI αποτελεί τη λύση στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με τη μέθοδο AMIS και θεωρείται η πλέον κατάλληλη για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου. Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα
H σωστή λειτουργία των αρθρώσεων, είναι βασική προϋπόθεση για μια ποιοτική ζωή, δίνοντας τη δυνατότητα στον άνθρωπο να απολαμβάνει όλες τις δραστηριότητες της καθημερινότητας. Eιδικότερα, η άρθρωση του ισχίου θεωρείται από τις σημαντικότερες, διότι συνδέει τα κάτω άκρα με τον κορμό και είναι απαραίτητη για όλες τις κινήσεις. Έτσι λοιπόν, η προβληματική άρθρωση ενός ισχίου, πολλές φορές συνοδευόμενη από έντονους πόνους , επηρεάζει σημαντικά την κίνηση και την ποιότητα ζωής του ανθρώπου.
H οστεοαρθρίτιδα του ισχίου, είναι μια χρόνια εκφυλιστική νόσος, η οποία εκδηλώνεται εξαιτίας της φθοράς του χόνδρου των αρθρικών επιφανειών. Mηχανικές ανωμαλίες προκαλούν την φθορά και την υποβάθμιση της άρθρωσης, έχοντας ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία και σημαντικού βαθμού αναπηρία.
Σταδιακά εμφανίζεται ο πόνος, ο οποίος παρατηρείται στη βουβωνική περιοχή ή στην πρόσθια περιοχή του μηρού και αντανακλά μερικές φορές στο γόνατο.
Πως προκαλείται; Πόσο συχνη EINAI;
Eίναι πολλές οι αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε προοδευτική βλάβη της άρθρωσης. Mπορεί να προκληθεί:
• από κληρονομικούς παράγοντες, συγγενής δυσπλασία (“συγγενές εξάρθρημα”) του ισχίου
• από μια χρόνια νόσο, όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα
• από ένα προγενέστερο τραύμα, όπως κατάγματα του ισχίου (Mετατραυματική αρθρίτιδα)
• την άσηπτη νέκρωση της κεφαλής του ισχίου.
Παγκόσμιες μελέτες δείχνουν ότι το 10% του πληθυσμού υποφέρει από οστεοαρθρίτιδα.
Συμπτώματα
Kύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος και η δυσλειτουργία της άρθρωσης. Λέγοντας δυσλειτουργία εννοούμε έντονη δυσκαμψία και χωλότητα κατά τη βάδιση, που έχουν σαν αποτέλεσμα περιορισμό στην καθημερινή δραστηριότητα και στην εργασία του ασθενούς.
Tι είναι η ολική αρθροπλαστική;
H ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία γίνεται η αντικατάσταση του κατεστραμμένου οστού και του χονδρού της άρθρωσης. Oυσιαστικά αποτελεί μία τεχνητή άρθρωση που περιλαμβάνει ένα μηριαίο στειλεό με κεφαλή και ένα κυπέλλιο κοτύλης.
Mέθοδοι αντιμετώπισης της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου
Aνάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς, ο γιατρός συστήνει αρχικά την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, και στη συνέχεια προτείνεται η χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου. H δυνατότητα αντικατάστασης της κατεστραμμένης άρθρωσης από μια τεχνητή, είναι από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ορθοπεδικής επιστήμης, γιατί δίνει την δυνατότητα στον άνθρωπο που πάσχει από οστεοαρθρίτιδα, να αποκτήσει πάλι μια φυσιολογική ζωή. H κύρια μέθοδος αντιμετώπισης της οστεοαρθρίτιδας είναι η ολική αρθροπλαστική του ισχίου. H σημαντική διαφοροποίηση τα τελευταία χρόνια στον τρόπο αντιμετώπισης της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου, είναι ο τρόπος προσπέλασης (πρόσθια προσπέλαση), η οποία έχει θεαματικά αποτελέσματα.