Οριστικό τέλος στη γρίπη, από τη γρίπη των χοίρων μέχρι τη γρίπη των πτηνών, υπόσχεται να βάλει ένα ρινικό σπρέι που ανέπτυξαν επιστήμονες στη Σκοτία και συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο St Andrews.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην ανακοίνωσή τους, η διαφορά που υπάρχει σ’ αυτό το σπρέι είναι το γεγονός ότι δεν στοχεύει στον ίδιο τον ιό, αλλά αντίθετα προστατεύει το αναπνευστικό σύστημα από τη μόλυνση.
Έτσι, καταφέρνει να καταπολεμήσει τα στελέχη της γρίπης από τα πρώτα τους κιόλας στάδια, χάρη στην ικανότητά του να καλύπτει την αναπνευστική οδό με πρωτεΐνες, οι οποίες δεν επιτρέπουν στον ιό να συνδεθεί με τα μόρια που του είναι απαραίτητα για να μολύνει τον οργανισμό.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα στελέχη της γρίπης δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα, επειδή έχουν την ικανότητα να εξελίσσονται έτσι ώστε να προστατεύονται από τα φάρμακα που χορηγούνται στους ασθενείς για την καταπολέμησή τους και μάλιστα σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα.
«Αναπτύξαμε μια εναλλακτική προσέγγιση για την πρόληψη της γρίπης, συνθέτοντας νέες πρωτεΐνες που έχουν σχεδιαστεί για να καλύπτουν συγκεκριμένα μόρια των σακχάρων, τα οποία βρίσκονται στην αναπνευστική οδό», ανέφερε ο καθηγητής Γκάρι Τέιλορ στην επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences. «Ο ιός της γρίπης και άλλα παθογόνα του αναπνευστικού πρέπει να συνδέονται με τα σάκχαρα αυτά, ώστε να μπαίνουν στο εσωτερικό των κυττάρων και να ξεκινούν τη διαδικασία της μόλυνσης».