Στην ανακάλυψη ενός ακόμα «γονιδίου της εξυπνάδας» προχώρησαν Αμερικανοί επιστήμονες, με το συγκεκριμένο γονίδιο ωστόσο να είναι ενδεχομένως ισχυρότερο από κάθε άλλο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα, καθώς εκτιμάται ότι είναι ικανό να αυξήσει το δείκτη νοημοσύνης κάποιου έως και 6 μονάδες.
Το γονίδιο δρα αυξάνοντας την επίδραση της πρωτεΐνης με το ελληνικό μυθολογικό όνομα «Κλωθώ», η οποία είναι ήδη γνωστό ότι έχει αντιγηραντικές ιδιότητες.
Η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των γνωστικών συνεπειών των νευροεκφυλιστικών παθήσεων της τρίτης ηλικίας, όπως η άνοια και η νόσος Αλτσχάιμερ, αλλά επίσης μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει σε ένα «χάπι της εξυπνάδας», το οποίο θα παίρνουν οι άνθρωποι ανεξαρτήτως ηλικίας.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Ντένα Ντούμπαλ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο, διαπίστωσαν ότι όσοι άνθρωποι διαθέτουν στο DNA τους μια συγκεκριμένη παραλλαγή (KL-VS) του γονιδίου KL, όχι μόνο έχουν μεγαλύτερη μακροζωία, αλλά επιπλέον καλύτερες νοητικές επιδόσεις, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.
Το KL κωδικοποιεί την πρωτεΐνη «Κλωθώ», η οποία ανακαλύφτηκε το 1997 και πήρε το όνομα που είχε μία από τις τρεις Μοίρες της ελληνικής μυθολογίας, και εκείνοι οι οποίοι έχουν τη γονιδιακή παραλλαγή KL-VS (περίπου το 20% των ανθρώπων), παράγουν περισσότερη «Κλωθώ» στον οργανισμό τους, κάτι που τους ευνοεί τόσο από πλευράς προσδόκιμου ζωής, όσο και νοητικής ικανότητας.
Οι Αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν 220 εθελοντές ηλικίας 52 έως 85 ετών, αρχικά εξετάζοντας την επίδραση του γονιδίου KL-VS στη γήρανση, ωστόσο οι διάφορες δοκιμασίες (μνήμης, προσοχής, γλώσσας κ.α.) έδειξαν το πλεονέκτημα όσων διαθέτουν το γονίδιο ανεξάρτητα από την ηλικία τους.
Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν μάλιστα και δύο άλλες ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες, ανεβάζοντας έτσι σε 718 τον συνολικό αριθμό των ατόμων που μελετήθηκαν (από αυτούς το ένα πέμπτο είχε το γονίδιο).
Τελικά, οι ερευνητές συμπέραναν ότι το γονίδιο μπορεί να αυξήσει τις νοητικές ικανότητες κάποιου, ανεξάρτητα από την ηλικία του, κατά περίπου έξι μονάδες IQ, κάτι που εφόσον επιβεβαιωθεί και από άλλες έρευνες, θα πρόκειται για τον σημαντικότερο γενετικό παράγοντα βελτίωσης της εξυπνάδας που έχει βρεθεί ποτέ.
Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν τα ευρήματά τους με πειράματα σε ποντίκια, μερικά από τα οποία τροποποίησαν γενετικά, ώστε να περιέχουν το εν λόγω γονίδιο KL-VS.
Τα μεταλλαγμένα πειραματόζωα, τόσο τα πιο ηλικιωμένα, όσο και τα πιο νέα, τα κατάφεραν πολύ καλύτερα από τα υπόλοιπα στις δοκιμασίες μάθησης και μνήμης.
Επίσης η ανάλυση του εγκεφαλικού ιστού τους έδειξε αλλαγές στη δομή και πλαστικότητα των συνάψεων, των συνδέσμων ανάμεσα στους νευρώνες, έτσι ώστε να διευκολύνεται η κυκλοφορία ενός νευροδιαβιναστή, της γλουταμάτης, που βοηθά στην μνήμη και στην μάθηση.
Οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι ίσως καταφέρουν να βρουν ένα φάρμακο, πιθανώς σε μορφή χαπιού, το οποίο είτε θα αυξάνει το επίπεδο της «κλωθώ» στους ανθρώπους, είτε θα μιμείται τη δράση της, προκειμένου να αυξάνονται οι νοητικές ικανότητες όχι μόνο στους ανθρώπους μέσης ή τρίτης ηλικίας, αλλά και στους νεότερους.