Εφαρμογή κινητού, που ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χιούστον, μπορεί να εντοπίσει μελανώματα και άλλες μορφές δερματικών παθήσεων, εύκολα, γρήγορα και με την ακρίβεια που θα έκανε τη διάγνωση και ένας γιατρός.
Η εφαρμογή ονομάζεται DermoScan και η λειτουργία της είναι αρκετά απλή: ο χρήστης φωτογραφίζει την επίμαχη περιοχή του δέρματος, μία ύποπτη κρεατοελιά ή κάποια δερματική κάκωση και στη συνέχεια μέσω της εφαρμογής καθορίζεται εάν πρόκειται για κάποια μορφή καρκίνου ή όχι.
Η λήψη της φωτογραφίας θα πρέπει να γίνει με τη χρήση ενός ειδικού μεγεθυντικού φακού που προσαρμόζεται στη συσκευή και κοστίζει περί τα 500 δολάρια.
Ο συγκεκριμένος φακός χρησιμοποιείται για να ξεκαθαρίσει περαιτέρω την εικόνα που λαμβάνει ο φακός της κάμερας του smartphone.
Οι αρχικές δοκιμές του DermoScan έδειξαν ότι η εφαρμογή ήταν σε θέση να αναγνωρίσει διάφορες μορφές καρκίνου του δέρματος με ποσοστό ακρίβειας της διάγνωσης που έφτανε το 85%.
Την εφαρμογή ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χιούστον, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Γιώργο Ζουριδάκη, ενώ οι δοκιμές που αφορούσαν στο ιατρικό σκέλος πραγματοποιήθηκαν από το Ιατρικό Κέντρο Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας.
Όπως σημειώνει το EurekAlert, ο καθηγητής Ζουριδάκης εργαζόταν στο συγκεκριμένο project ήδη από το 2005 και η ιδέα για τη «μεταπήδηση» της εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα γεννήθηκε όταν τα πρώτα iPhone άρχισαν να έχουν ευρεία αποδοχή.
Στόχος του ευρύτερου προγράμματος είναι η παροχή γρήγορης και ασφαλούς ιατρικής διάγνωσης σε αναπτυσσόμενες περιοχές ή απόμακρες περιοχές του πλανήτη, όπου εξειδικευμένοι γιατροί και ιατρικός εξοπλισμός σπανίζουν.