«Σύγχρονες απόψεις και προοπτικές»
H Μαιευτική Γυναικολογική κλινική ΓΑΙΑ διοργάνωσε, με την αιγίδα της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού (Ε.Χ.Ε.Μ.) και της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (Ε.Ε.Π.Ε.Α.Χ.), διεπιστημονική ημερίδα για τον καρκίνο του μαστού με θέμα: «Σύγχρονες απόψεις και προοπτικές».
Στην ημερίδα, εκτός από τους διακεκριμένους Έλληνες ιατρούς, συμμετείχαν έγκριτοι επιστήμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, Prof. V. Sacchini, (Χειρούργος Μαστού στο Memorial Hospital της Νέας Υόρκης), το Βέλγιο, Prof. M. Hamdi, (Professor of Plastic & Reconstructive Surgery στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης) και την Ιταλία, Prof. G. Rigotti, (Professor of Plastic Surgery στο Πανεπιστήμιο της Βερόνας) και η κα Dr. Ch. Casadio, (Director Division of Pathology and Laboratory Medicine στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ογκολογίας (ΙΕΟ) του Μιλάνου).
Αρχικά, παρουσιάσθηκαν οι νεότερες εξελίξεις στις απεικονιστικές και διαγνωστικές μεθόδους που σήμερα χρησιμοποιούνται για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Αναπτύχθηκε η σημασία της Τομοσύνθεσης (τρισδιάστατης Μαστογραφίας) καθώς και της Μαγνητικής Τομογραφίας (MRI) όπως επίσης και ο σπουδαίος ρόλος του Παθολογοανατόμου που αποτελεί βασικό κρίκο στη θεραπευτική και διαγνωστική αλυσίδα.
Επίσης, συζητήθηκαν οι νεότερες τεχνικές στη χειρουργική θεραπεία του μαστού που οδηγούν στο περιορισμό της έκτασης της επέμβασης όταν αυτή είναι εφικτή. Μια από αυτές τις χειρουργικές τεχνικές είναι η Βιοψία του Φρουρού Λεμφαδένα που είναι ο πρώτος λεμφαδένας που θα δεχθεί τη πρώτη πιθανή μετάσταση των καρκινικών κύτταρων. Εφόσον δεν υπάρχει νόσος προσδιορίζει με πιθανότητα που φθάνει το 97% ότι και οι υπόλοιποι λεμφαδένες είναι καθαροί από καρκινικά κύτταρα και δε χρειάζεται η αφαίρεση τους. Με αυτό το τρόπο περιορίζουμε σημαντικά τη δημιουργία Λεμφοιδήματος στο άνω άκρο.
Πέραν αυτών, προτάθηκαν καινούριες θεραπευτικές αγωγές χημείο- και ακτινοθεραπείας.
Τέλος, συζητήθηκαν οι μέθοδοι της ογκοπλαστικής και αποκατάστασης του μαστού, μετά από μαστεκτομή με ενθέματα σιλικόνης. Επίσης, παρουσιάσθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις για το σκοπό αυτό με αυτόλογους ιστούς, είτε ως έμμισχους είτε ως ελεύθερους μεταφερόμενους με τη βοήθεια της Μικροχειρουργικής. Ιδιαίτερα δε, στη τελευταία ομιλία δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στη παρουσίαση της αποκατάστασης του μαστού μετά από μαστεκτομή με τη βοήθεια της Βιοτεχνολογίας, πραγματοποιώντας μεταμόσχευση λιπώδους ιστού και βλαστοκυττάρων μετά από λιποαναρρόφηση.
Συμπερασματικά, οι μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που είμαστε σε θέση σήμερα να διαγνώσουμε ένα καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο, τη στιγμή δηλαδή που μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά, έτσι ώστε οι περισσότερες ασθενείς να θεραπεύονται με επιτυχία. Αν και περίπου το 1/3 αυτών των ασθενών δεν είναι ενημερωμένες για τις δυνατότητες της Πλαστικής Χειρουργικής στη αποκατάσταση του μαστού, εντούτοις έχουν σημειωθεί ραγδαίες εξελίξεις στην τελευταία δεκαετία.