Οκτώ γονίδια καθορίζουν αν θα μας ξενυχτάει ή θα μας… νανουρίζει ο καφές, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Τα γονίδια αυτά επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την επίδραση της καφεΐνης στον οργανισμό μας και έτσι καθορίζουν αν και πόσο καφέ θα καταναλώνουμε, σύμφωνα με διεθνή ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Τα δύο από τα γονίδια (λέγονται AHR και CYP1A2) είχαν απομονωθεί και κατά το παρελθόν από την ίδια ερευνητική ομάδα, αλλά τα έξι είναι εντελώς νέα.
Δύο από τα νέα γονίδια (λέγονται POR και ABCG2) παίζουν ρόλο στον μεταβολισμό της καφεΐνης και άλλα δύο (τα BDNF και SLC6A4) στις ψυχοενεργές επιδράσεις της, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Molecular Psychiatry».
Τα υπόλοιπα δύο (λέγονται GCKR και MLXIPL) σχετίζονται με τον μεταβολισμό των λιπιδίων και της γλυκόζης (σακχάρου), και ο ρόλος τους στην κατανάλωση καφεΐνης παραμένει άγνωστος.
Τα ευρήματα αυτά βασίζονται στην ανάλυση στοιχείων από προγενέστερες μελέτες, στις οποίες δεκάδες χιλιάδες εθελοντές είχαν δώσει δείγματα DNAκαι είχαν συμπληρώσει αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής, παρέχοντας λεπτομερείς πληροφορίες για την κατανάλωση καφεΐνης.
Οι ερευνητές με επικεφαλής την ερευνήτρια δρα Μαίριλυν Κορνέλις, από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Χάρβαρντ, λένε ότι τα ευρήματά τους δεν εξηγούν μόνον γιατί κάποιος πίνει περισσότερο καφέ και άλλος λιγότερο, αλλά θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν για να εντοπίζονται οι ασθενείς που πρέπει να κόψουν τον πολύ καφέ αλλά χρειάζονται βοήθεια για να τα καταφέρουν.
Οι έγκυοι, λ.χ., δεν πρέπει να υπερκαταναλώνουν καφεΐνη, διότι υπάρχει κίνδυνος πρόωρου τοκετού ή αποβολής, ενώ στους πάσχοντες από αϋπνία και άλλες διαταραχές ύπνου συνιστάται να τον αποφεύγουν επειδή ασκεί διεγερτική δράση.