Τρομαγμένη παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τη δραματική αύξηση των νεκρών από το θανατηφόρο ιό Έμπολα που έχει πλήξει χώρες της Δυτικής Αφρικής αλλά και της Δύσης, προκαλώντας πανικό εξαιτίας της ταχύτητας της μετάδοσής του.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα θύματα ανέρχονται στις 4.033 από τα 8.399 κρούσματα που έχουν καταγραφεί σε Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, που αποτελούν τις τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο και σε Νιγηρία, Σενεγάλη, Ισπανία και ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή, ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως τα νέα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε τρεις εβδομάδες, με τον ειδικό συντονιστή του οργανισμού για τον Έμπολα, Ντέβιντ Ναμπάρο, να τονίζει πως η αντιμετώπιση της επιδημίας πρέπει να εντατικοποιηθεί κατά 20 φορές συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες.
Ο Ναμπάρο προειδοποίησε πως αν δεν υπάρξει μαζική κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας ώστε να λάβουν την απαραίτητη στήριξη οι πληγείσες χώρες της Δυτικής Αφρικής, θα είναι «απίθανο να θέσουμε υπό έλεγχο την ασθένεια και ο κόσμος θα πρέπει να ζει με τον ιό Έμπολα για πάντα».
Βέβαια, τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τη στιγμή που ξέσπασε ο ιός στη Δυτική Αφρική έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή, καθώς δεν έχουν καταφέρει να «φρενάρουν» την εξάπλωσή του, με αποτέλεσμα η κατάσταση να επιδεινώνεται.
Ύποπτο κρούσμα στο Μπρούκλιν
Παράλληλα, μετά το θάνατο του πρώτου Αμερικανού που προσεβλήθη με Έμπολα, ένα ύποπτο κρούσμα έχει προκαλέσει πανικό στις αμερικανικές αρχές.
Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, ένας 14χρονος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Μπρούκλιν με συμπτώματα που παραπέμπουν στον θανατηφόρο ιό.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο έφηβος επέστρεψε στις ΗΠΑ από το Σουδάν και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μπρούκντειλ, όπου το ιατρικό προσωπικό τον έθεσε σε καραντίνα. Παρόλα αυτά, λέγεται πως αρχικά ο νεαρός βρισκόταν σε δωμάτιο, το οποίο είχε απλώς κλειστή την πόρτα χωρίς να έχει αναρτηθεί ειδική σήμανση για απομόνωση ή προειδοποίηση.
Οι γιατροί τον υποβάλουν σε εξετάσεις για να διαπιστώσουν αν πράγματι έχει προσβληθεί από τον ιό, ενώ όπως αναφέρουν δημοσιεύματα ο 14χρονος παρέμεινε στο Σουδάν για δύο εβδομάδες και είχε νοσηλευτεί, μάλιστα, σε νοσοκομείο της χώρας της Βορείου Αφρικής.
Φέρεται δε, να είπε ψέμματα στις τοπικές αρχές για την κατάσταση της υγείας του ώστε να του επιτραπεί να ταξιδέψει μέχρι τις ΗΠΑ, αλλά μετά την επιστροφή του στην κατοικία του κατέρρευσε και η οικογένειά του κάλεσε τις πρώτες βοήθειες.
Ο υψηλός πυρετός και τα υπόλοιπα συμπτώματα θορύβησαν τους γιατρούς του νοσοκομείου στο Μπρούκλιν, με αποτέλεσμα να υποβληθεί σε ειδικές εξετάσεις.
Παρόλα αυτά, κανένα μέλος της οικογένειάς του δεν εξετάστηκε μέχρι στιγμής αν και δεν επιτρέπεται να έρθουν σε επαφή με τον 14χρονο.
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για να συζητήσει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού αν σημειωθούν νέα κρούσματα στην περιοχή.
Παρόλα αυτά, πηγή από τις τοπικές αρχές που δεν κατονομάζεται δήλωσε σε αμερικανικό έντυπο πως η αστυνομία της Νέας Υόρκης δεν έχει ενημερωθεί καταλλήλως για τον τρόπο αντιμετώπισης των κρουσμάτων και πρόσθεσε πως κανείς δεν πρόκειται να καλέσει ασθενοφόρο λέγοντας πως έχει Έμπολα. «Συνήθως λένε ότι έχουν γρίπη ή ότι δε νιώθουν καλά. Εμφανιζόμαστε εμείς, φταρνίζονται πάνω μας και εμείς μεταφέρουμε την ασθένεια στις οικογένειές μας. Το επόμενο στάδιο είναι μία επιδημία», τόνισε η πηγή.