Στην κορυφή της λίστας στο θέμα της χρήσης αντιβιοτικών βρίσκονται οι Έλληνες. Δεύτεροι σε κατανάλωση έρχονται οι Γάλλοι και τρίτοι οι Ιταλοί. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ο ένας στους τέσσερις Έλληνες κάνει χρήση αντιβιοτικών χωρίς να έχει συνταγή γιατρού. Πολλοί δε, λαμβάνουν τα αντιβιοτικά φάρμακα που έχουν «ξεμείνει» στο φαρμακείο του σπιτιού τους από παλαιότερη πάθηση.
Το αποτέλεσμα αυτής της επιπόλαιης συμπεριφοράς είναι ότι τα μικρόβια γίνονται ανθεκτικά στα αντιβιοτικά που κυκλοφορούν παγκοσμίως και οι επιστήμονες δεν έχουν στη «φαρέτρα» τους σκευάσματα για την αντιμετώπιση σοβαρών λοιμώξεων.
Τις παραπάνω επισημάνσεις έκαναν την Πέμπτη, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών (18 Νοεμβρίου), η γενική γραμματέα Δημόσιας Υγείας κυρία Χριστίνα Παπανικολάου, η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κυρία Τζένη Κρεμαστινού, η καθηγήτρια Παθολογίας και Λοιμώξεων κυρία Ελένη Γιαμαρέλλου, ο καθηγητής κ. Γιώργος Δάϊκος, η αναπληρώτρια καθηγήτρια κυρία Αναστασία Αντωνιάδου και η υπεύθυνη του Τμήματος Μικροβιακών Λοιμώξεων του ΚΕΕΛΠΝΟ κυρία Φλώρα Κοντοπίδου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία προσφάτων ερευνών που έδωσαν στη δημοσιότητα, ένας στους δύο ενήλικες έκαναν χρήση αντιβιοτικού τουλάχιστον μία φορά την προηγούμενη χρονιά. Το 16% των ερωτηθέντων παίρνει αντιβιοτικό χωρίς ιατρική συνταγή και το 10% λαμβάνει αυτό που έχει στο σπίτι του από προηγούμενη χρονιά.
Από το 25% των ερωτηθέντων που έκανε χρήση αντιβιοτικού, το 6% ζήτησε εκ των υστέρων συνταγή από το γιατρό.
Το 36% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει πάντα αντιβιοτικό στο φαρμακείο του σπιτιού του για. ώρα ανάγκης.
Οι ειδικοί φοβούνται ότι το ποσοστό αυτό θα ήταν μεγαλύτερο στην περίπτωση που δεν υπήρχε οικονομική κρίση, αφού το 7% το 2013 και το 10% το 2014 απάντησε ότι εξαιτίας αυτού του λόγου δεν έχουν αντιβιοτικό στο σπίτι τους μη τυχόν και τους χρειαστεί.