Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατάφεραν να ελέγξουν εγκεφαλικά κύτταρα μέσω ηχητικών κυμάτων, δίνοντας ελπίδες για την ανάπτυξη νέων διαγνωστικών μεθόδων.
Επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να ελέγξουν εγκεφαλικά κύτταρα με ηχητικά κύματα, σ’ ένα μικρό εργαστηριακό σκουλήκι, κάτι που θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση για την εξέταση της εγκεφαλικής λειτουργίας χωρίς την ανάγκη εμφύτευσης οπτικών ινών.
Οι ερευνητές, κάνοντας χρήση υπερήχων για να πυροδοτήσουν δραστικότητα σε συγκεκριμένους νευρώνες, κατάφεραν να αλλάξουν κατεύθυνση στο σκουλήκι.
Μέσω της νέας αυτής τεχνικής τα μικροσκοπικά ζώα «λούζονται» σε φυσαλίδες προς ενίσχυση των ηχητικών κυμάτων.
Προοδευτικά, θα μπορούσε να επιτευχθεί έλεγχος της δραστηριότητας του εγκεφάλου με μη επεμβατικό τρόπο.
Σύμφωνα με τη δημοσίευση στο περιοδικό Nature Communications η νέα μέθοδος θα μπορούσε να βελτιώσει την οπτογενετική, μια τεχνική που χρησιμοποιεί το φως αντί του ήχου.
Ωστόσο, το πρόβλημα με το φως είναι ότι δεν μπορεί να διεισδύσει μέσα από τους ιστούς αφού διαχέεται πολύ γρήγορα. Έτσι προκειμένου να ελεγχθεί η κυκλοφορία στον εγκέφαλο θηλαστικών απαιτείται εμφύτευση οπτικών ινών.
Αντίθετα, οι υπέρηχοι ταξιδεύουν σχετικά ανεμπόδιστα μέσα στο σώμα, ιδιότητα που τους καθιστά χρήσιμους στη διαγνωστική ιατρική μέσω υπερηχογραφημάτων.
Μένει να διαπιστωθεί ερευνητικά αν η μέθοδος μπορεί να είναι αποτελεσματική σε θηλαστικά και η εξέλιξή της να εφαρμοστεί μια μέρα στον άνθρωπο.
Τη μελέτη υπογράφει ο Στιούαρτ Ίμπσεν, του Ινστιτούτου Βιολογικών Ερευνών Σολκ στην Καλιφόρνια και μαζί με τους συνεργάτες του ευελπιστούν να κεφαλαιοποιήσουν τα ευρήματά τους σε ποντίκια.