Έρευνα που δημοσιεύει το BBC δείχνει πως οι μεσήλικες βαριούνται την ζωή τους σε αντίθεση με τους ηλικιωμένους που νιώθουν πως έχουν βρει το νόημα της ζωής.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι ηλικίες 45 έως 59 ετών δηλώνουν πως έχουν βαρεθεί τη ζωή τους ενώ , όσοι είναι από 65 έως 79 ετών, νιώθουν πιο ευτυχισμένοι από ποτέ. ‘Όπως αναφέρει το BBC, τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας. Η έρευνα, που διεξήχθη σε 300.000 ενήλικες, έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι είναι πιο ικανοποιημένοι από την ζωή τους σε σε σχέση με τους 45ρηδες κι ότι άνδρες είναι πιο γκρινιάρηδες από τις γυναίκες αφού παραπονιούνται περισσότερο από τις εκπροσώπους του ωραίου φύλου.
Μία εξήγηση για το ότι η ευτυχία έρχεται με το γήρας είναι η εξής: Έχοντας κανείς λιγότερες ευθύνες και οικονομικές ανησυχίες αλλά και περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό του, ο ηλικιωμένος αισθάνεται μία ψυχική ικανοποίηση που δεν είχε νιώσει ποτέ άλλοτε.
Στους μεσήλικες, το αίσθημα ικανοποίησης και ευτυχίας ακολουθεί καθοδική πορεία μέχρι την ηλικία των 59 ετών. Στη συνέχεια, η ευτυχία αρχίζει να παίρνει την …ανηφόρα, για να φτάσει στο κορύφωσή της.
Επειδή όμως εκ των πραγμάτων η ευτυχία και η ικανοποίηση είναι υποκειμενικά αισθήματα , οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πιθανώς οι άνθρωποι μαθαίνουν να εκτιμούν περισσότερο τη ζωή τους όσο μεγαλώνουν και να ευχαριστιούνται με αυτό που έχουν. Για το λόγο αυτό …γκρινιάζουν λιγότερο, επιθυμώντας να ζήσουν όσο γίνεται καλύτερα τα χρόνια ζωής που τους έχουν απομείνει.
Υπάρχει όμως και μία άλλη εξήγηση: Όσο οι άνθρωποι μεγαλώνουν, μπορεί να γίνονται ικανότεροι στο να θέτουν υπό έλεγχο τα αρνητικά τους συναισθήματα. Από την άλλη, οι άνθρωποι που βρίσκονται στην τέταρτη δεκαετία της ζωής τους, έχουν αυξημένα άγχη και προκλήσεις όπως, αγορά σπιτιού, εύρεση εργασίας και επιδίωξη καριέρας, έναρξη οικογένειας αλλά και φροντίδα των συγγενικών τους προσώπων.