Μειώνει την χοληστερίνη και τον κίνδυνο φλεγμονών, προστατεύει την καρδιά
Προς επιβεβαίωση της λαϊκής ρήσης ότι ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα, μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Φλόριντα αποκαλύπτει ότι το μήλο είναι ο καλύτερος σύμμαχος της γυναίκας στον αγώνα κατά της χοληστερίνης και των φλεγμονών, παράγοντες που απειλούν την υγεία της καρδιάς.
Η έρευνα διενεργήθηκε ανάμεσα σε 160 γυναίκες στις οποίες ανατέθηκε με τυχαία επιλογή να καταναλώνουν καθημερινώς αποξηραμένα μήλα ή δαμάσκηνα ποσότητας 75 γραμμαρίων. Οι ερευνητές έκαναν εξετάσεις αίματος στους τρεις, τους έξι και τους δώδεκα μήνες για να μελετήσουν τις παραμέτρους που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία της καρδιάς.
Μετά από έναν χρόνο, οι γυναίκες που έτρωγαν ξηρά μήλα εμφάνισαν μείωση της συνολικής χοληστερόλης σε ποσοστό 14%, με την μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) να φτάνει το 23% και την καλή χοληστερόλη (HDL) να αυξάνεται κατά 4%. Μειωμένη σε ποσοστό 32% παρουσιάστηκε και η C αντιδρώσα πρωτεΐνη, μια σημαντική συνιστώσα του ανοσολογικού συστήματος που συνδέεται με τον κίνδυνο καρδιακών και εγκεφαλικών νοσημάτων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσες ανήκαν στο γκρουπ με τα αποξηραμένα δαμάσκηνα εμφάνισαν επίσης μικρές μειώσεις σε αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό.
Το μήλο, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, είναι πλούσιο σε πηκτίνη, μια από τις ευεργετικότερες φυτικές ίνες, η οποία εμποδίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης από το έντερο και ενθαρρύνει το σώμα να την χρησιμοποιεί, παρά να την αποθηκεύει. Επίσης, η φλούδα του είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες που εμποδίζουν τις ελεύθερες ρίζες να προκαλέσουν βλάβες στα κύτταρα.
Και μπορεί στην έρευνα να χρησιμοποιήθηκαν αποξηραμένα μήλα, αλλά οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα φρέσκα θα έχουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, ανεξαρτήτως αν είναι κόκκινα, πράσινα ή διαφορετικές ποικιλίες. Το κλειδί είναι να τα καταναλώνουμε ολόκληρα, ακόμα και με την φλούδα, αν εμπιστευόμαστε τον παραγωγό.