Ερωτηματικά προκαλούν οι 194 θάνατοι – αριθμός ρεκόρ – στην Ελλάδα όταν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες η θνητότητα μειώθηκε κατακόρυφα. Οι γιατροί καταλογίζουν ευθύνες για την αδράνεια που επέδειξε το υπουργείο Υγείας, κάνοντας λόγο για «ανυπαρξία», αναφέρει δημοσίευμα των “Νέων”.
Ήταν μέσα καλοκαιριού του 2009 όταν ο ιός Η1Ν1 εισέβαλε στην ελληνική καθημερινότητα. Τότε ένας 33χρονος ασθενής εμφάνισε σοβαρές επιπλοκές με αποτέλεσμα να νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Νωρίτερα εκείνο τον Ιούνιο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε ανακοινώσει ότι ανέβαζε το επίπεδο συναγερμού στη Φάση 6. Η πανδημία της γρίπης ήταν η πρώτη ύστερα από 41 χρόνια.
Ο χειμώνας που ακολούθησε έφερε το σύστημα υγείας αλλά και τους ασθενείς στα όριά του, καθώς αποκαλύφθηκαν τα κενά και οι ελλείψεις στα νοσοκομεία, αλλά και η ανάγκη ενημέρωσης του πληθυσμού σε ό,τι αφορά τα εμβόλια.
Εκείνη τη χρονιά κατεγράφησαν στην Ελλάδα 18.230 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι οι αριθμοί υποτιμούν την πραγματική συχνότητα της γρίπης Α (Η1Ν1) καθώς οι εκδηλώσεις στους ασθενείς ήταν ήπιες και συνεπώς δεν απευθύνονταν στον γιατρό.
Από τότε έως σήμερα έχουν περάσει περίπου 7 χρόνια και θα υπέθετε κανείς ότι το πάθημα έγινε μάθημα. Κι όμως, φέτος η χώρα βίωσε ένα τραγικό deja vu, με τους θανάτους από την επιδημία της γρίπης να ξεπερνούν εκείνους του χειμώνα 2009-2010.
Τα επίσημα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) είναι αποκαλυπτικά: Tη χρονιά της πανδημίας η Ελλάδα θρήνησε 142 ανθρώπους. Έναν χρόνο μετά ο ιός Η1Ν1 επανήλθε δριμύτερος καθώς οι νεκροί έφτασαν τους 180.
Οι λοιμωξιολόγοι εντόπισαν την αιτία: το στέλεχος Α Η1Ν1 είχε επιστρέψει “χτυπώντας” πλέον μεγαλύτερης ηλικίας πληθυσμούς σε σχέση με την περίοδο 2009-2010.