Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο, που αφορά την περίοδο 2011-2015, παρουσίασε την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, με σκοπό να συμβάλει αφενός στην συνειδητοποίηση ότι ο καρκίνος αποτελεί χρόνια και συχνά ιάσιμη νόσο και αφετέρου να συντελέσει στην αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπισή της.
Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, που συνιστά κυρίως αποστολή των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, είναι προτεραιότητα για τους συντάκτες του Σχεδίου.
Ο υπουργός Υγείας, Ανδ. Λοβέρδος, στην ομιλία του στο Ζάππειο, όπου παρουσιάστηκε το Σχέδιο, τόνισε ότι «παρότι είμαστε η έκτη χώρα σε δαπάνες υγείας συγκριτικά με τον πληθυσμό μας, εξακολουθούμε να μην είμαστε ευχαριστημένοι με τις υπηρεσίες, που παρέχονται στον πολίτη».
Μάλιστα, σε μία γενικότερη αναφορά, σημείωσε ότι «η επόμενη αναθεώρηση πρέπει να αφορά ζητήματα Δικαιοσύνης, καθώς τα πράγματα είναι αδύνατο να προχωρήσουν σε οποιονδήποτε τομέα και όχι μόνο στην Υγεία, εάν γίνονται συνεχώς ενστάσεις από τρίτους».
Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, είναι να μειωθεί η έκθεση του πληθυσμού στους γνωστούς παράγοντες κινδύνου, που ευθύνονται για τον καρκίνο, αλλά και να αυξηθούν τα προγράμματα ομαδικού και ατομικού προσυμπτωματικού ελέγχου για συγκεκριμένα είδη καρκίνου. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη βελτίωση των υπηρεσιών αντιμετώπισης του διαγνωσμένου καρκίνου αλλά και την πρόσβαση στις θεραπείες.
Το σχέδιο προβλέπει συγκεκριμένες δράσεις, όπως:
* Ανάπτυξη θεσμικού πλαισίου για την κατ’ οίκον νοσηλεία και τη λειτουργία ξενώνων ασθενών τελικού σταδίου.
* Συμβουλευτική και παρηγορητική-ανακουφιστική στήριξη.
* Ανάπτυξη ξενώνων τελικού σταδίου.
* Ανάπτυξη συστήματος επανελέγχου των ογκολογικών ασθενών για την έγκαιρη διάγνωση των μεταστάσεων.
* Δημιουργία μεικτών ξενώνων φιλοξενίας ασθενών, που υποβάλλονται σε θεραπεία και των συγγενών τους.
* Δημιουργία ενιαίου θεσμικού πλαισίου και οδηγού παροχών και δικαιωμάτων των ασθενών με καρκίνο.
* Βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και ενίσχυση των μηχανισμών εργασιακής και κοινωνικής επανένταξης για ασθενείς με καρκίνο (νοσούντες ή αποθεραπευθέντες).
* Δημιουργία – Ενίσχυση Μηχανισμών Ψυχο-Κοινωνικής Υποστήριξης Οικογενειών Καρκινοπαθών (νοσούντες ή αποθεραπευθέντες) ιδιαίτερα αναφορικά με τις κακοήθεις νεοπλασίες της παιδικής ηλικίας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου, ο οποίος είπε ότι γίνεται ήδη προσπάθεια, ώστε να διατεθεί μία έκταση της εκκλησίας δίπλα στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή ξενώνα για καρδιοπαθείς τελικού σταδίου.
Ο Αρχιεπίσκοπος είχε τη διαβεβαίωση του υπουργού Υγείας ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να γίνει το συντομότερο δυνατό πράξη ο ξενώνας.
Η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης εκτιμάται ότι θα συντελέσει:
* Στη μείωση -μακροπρόθεσμα- του αριθμού των νέων περιπτώσεων καρκίνου και της βαρύτητας της νόσου.
* Στην αύξηση της επιβίωσης και των ποιοτικά χρόνιων ζωής των νοσούντων από καρκίνο.
* Στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων, αλλά και της οικογένειάς τους.
* Στη μείωση του κοινωνικού κόστους της νόσου.
Εκτιμάται ότι το κοινωνικό κόστος του καρκίνου είναι δυσβάστακτο, πλήττει καίρια την κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία και δοκιμάζει την κοινωνική συνοχή.
Το Σχέδιο στοχεύει σε προληπτικές παρεμβάσεις, που αφορούν γνωστούς παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η διατροφή, η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής άσκησης.
Σημειώνεται ότι στις περισσότερες χώρες του κόσμου, όπως και στην Ελλάδα, ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα (IARC 2008).
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η θνησιμότητα από καρκίνο παραμένει γενικά χαμηλότερη απ’ ό,τι στις υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες (OECD 2007). Μεταξύ των 34 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, το 2004 η κατατασσόταν στη 19η θέση, ως προς τη θνησιμότητα τους άνδρες και στην 23η στις γυναίκες.