Με χρυσό μετάλλιο παρασημοφορήθηκε ο Καθηγητής Ογκολογίας κος Νικ. Λυγιδάκης για την μέχρι τώρα προσφορά του στη Διεθνή Χειρουργική.
Την παρασημοφόρηση την έκανε ο Ιταλός Πρέσβης εν ονόματι του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας σε εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα ‘Galaxy’ του Hilton με εκλεκτούς παρευρισκομένους.
Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση βρέθηκαν και οι Πρέσβεις της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ, της Κίνας, και άλλοι εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος, καθώς και ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, ο Πρόεδρος του Ομίλου ‘Ιατρικό Κέντρο Αθηνών’, και πολλοί άλλοι.
Κατά την διάρκεια της τελετής ο Κος Λυγιδάκης παρουσίασε τις σύγχρονες και πολλά υποσχόμενες τεχνικές για την αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου του ήπατος με πρωτοπαθή εστία το παχύ έντερο μέσω ‘Ηπατεκτομής σε Δύο Χρόνους’.
Σύμφωνα με αυτή την τεχνική, κατά τον 1ο χρόνο εκτελείται χήμειο-εμβολισμός της πυλαίας φλέβας και ηπατικής αρτηρίας που αρδεύουν τον όγκο, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωσή του, ενώ κατά το 2ο στάδιο της επέμβασης, η υπερτροφία του υγιούς λοβού που διατηρεί ακέραια την αιμάτωσή του επιτρέπει την αφαίρεση του όγκου, ελαχιστοποίόντας τις περιεγχειρητικές επιπλοκές της ηπατεκτομής σε ποσοστό κάτω του 3%, ενώ επιτυγχάνεται 5ετής επιβίωση που υπερβαίνει το 60%. Η επέμβαση αυτή αφορά μεγάλη κατηγορία αρρώστων που εθεωρούντο στο παρελθόν ‘ανεγχείρητοι’, καταδικασμένοι να ζήσουν όχι περισσότερο από 18 μήνες.
Παρουσίασε επίσης εντυπωσιακά αποτελέσματα απο την εφαρμογή της ‘Υπερθερμικής Ενδοπεριτοναϊκής Χημειοθεραπείας – HIPEC’ σε ασθενείς με περιτοναϊκές εμφυτεύσεις από καρκίνο των ωοθηκών, των οποίων η πρόγνωση στο παρελθόν ήταν δυσχερής, καθώς η συστηματική ΧΜΘ και διάφορες παρηγορητικές επεμβάσεις κατάφερναν μόνο να μετριάσουν τα συμπτώματα και τον πόνο τους.
Η εφαρμογή της HIPEC ήρθε να αλλάξει το τοπίο, προσφέροντας μακροχρόνια επιβίωση και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους.
Τέλος παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις από την εφαρμογή της ‘Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής’ στην αντιμετώπιση ασθενών με διάφορες μορφές καρκίνου. Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική με επεμβάσεις όπως η ‘Ολική Οισοφαγεκτομή Λαπαροσκοπικά και Θωρακοσκοπικά με Αντικατάσταση του Πάσχοντος Οργάνου με Σωληνωτό Μόσχευμα Στομάχου’ προσφέρει τεράστια οφέλη στον ασθενή. Και δεν είναι μόνο ότι επιτυγχάνεται μέσω μικρών οπών χωρίς την ανάγκη για θωρακοτομή, με ότι αυτή συνεπάγεται, αλλά και το άρτιο ογκολογικό αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται με τη μεγέθυνση που προσφέρει η λαπαροσκόπηση και η θωρακοσκόπηση, προσφέρει ελπίδες για πλήρη ίαση σε μιά δύσκολα αντιμετωπίσιμη μορφή καρκίνου. Μεγάλα είναι επίσης τα οφέλη από την εφαρμογή της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής στον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Εκτός του ότι βοήθα να γίνει αφαίρεση του όγκου χωρίς την ανάγκη για μόνιμή τελική κολοστομία, εξαλείφοντας έτσι μια αναπηρία από την οποία υπέφεραν πολλοί ασθενείς στο παρελθόν, επιπροσθέτως με επεμβάσεις όπως η ‘Εξαιρετικά Χαμηλή Προσθία Εκτομή Ορθοσιγμοειδούς με Κολο-ορθική Αναστόμωση’, εκμεταλευόμαστε στο έπακρο τις δυνατότητες που μας προσφέρει, παρέχοντας άψογη ποιότητα ζωής στη μερίδα αυτών των ασθενών.