Χολοκυστεκτομή: Επέμβαση ρουτίνας αλλά με βαριές επιπλοκές αν είναι άπειρος ο χειρουργός
«Τα ανατομικά στοιχεία στη διάρκεια μιας επέμβασης δεν είναι πάντα εύκολα αναγνωρίσιμα, αλλά αντίθετα πολλές φορές η εικόνα τους μπορεί να παραπλανήσει έναν χειρουργό, ειδικά αν δεν έχει σημαντική εμπειρία», υπογραμμίζει ο Δρ Γιώργος Σάμπαλης, Γενικός Χειρουργός-Λαπαροσκόπος, Διευθυντής Χειρουργός της Ευρωκλινικής Αθηνών, αναφερόμενος στις επιπλοκές που ενδεχόμενα μπορεί να υπάρξουν σε μια –απλή κατά τα άλλα- επέμβαση χολοκυστεκτομής, τα κριτήρια ασφαλείας για την οποία παρουσίασε μ’ ένα ιδιαίτερα παραστατικό βίντεο στο 30ο Πανελλήνιο Χειρουργικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη.
Το πρόβλημα που παρουσιάζεται, οφείλεται στο ότι πολλές φορές, ο χοληδόχος πόρος «παίζει κρυφτούλι» με τη χοληδόχο κύστη η οποία πρέπει να αφαιρεθεί, με αποτέλεσμα αν δεν προσεχθεί το φαινόμενο και αν ο χειρουργός δεν έχει «ώρες πτήσης» στο ενεργητικό του, να υπάρχει ο κίνδυνος της λανθασμένης αφαίρεσης ή τραυματισμού του χοληδόχου πόρου και αυτό να αποδειχθεί από κρίσιμο έως ιδιαίτερα επικίνδυνο.
«Η υποτίμηση του κινδύνου και η οπτική παραπλάνηση του να πιστεύεις ως πραγματικό αυτό το οποίο βλέπεις αποτελεί την αιχμή του προβλήματος», διευκρινίζει ο κ. Σάμπαλης, τονίζοντας παράλληλα πως «η έλλειψη εμπειρίας θεωρείται ο βασικός συντελεστής των αιτίων μιας τέτοιας λανθασμένης προσέγγισης την ώρα της επέμβασης».
Η εμπειρία για «επανασυγκρότηση της χειρουργικής σκέψης» αποτελεί σύμφωνα με τον ίδιο, απαραίτητη προϋπόθεση για να εφαρμοσθούν κανόνες ανάσχεσης και τροποποίησης της επέμβασης, «πριν αυτή φτάσει στο οριακό σημείο ”μη επιστροφής” (point of no return)».
Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή πραγματοποιείται με διενέργεια μικρών τομών των 5 χιλιοστών και θεωρείται -αν ο χειρουργός είναι έμπειρος-συνηθισμένη επέμβαση ρουτίνας, διαρκεί λιγότερο από μισή ώρα και ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την επόμενη της επέμβασης ημέρα.