Περίπου 10.000 γυναίκες το χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να ωφεληθούν από μία νέου τύπου θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού, λένε οι επιστήμονες. Οι βιολογικές θεραπείες είναι πολλά υποσχόμενες και μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των καρκίνων του μαστού που προκαλούνται από σπάνια κληρονομικά γενετικά λάθη, όπως το BRCA που έχει η ηθοποιός Angelina Jolie.
Σήμερα, μια νέα μελέτη από ειδικούς στο Wellcome Trust Sanger Institute δείχνει ότι αυτά τα στοχευμένα φάρμακα μπορούν επίσης να λειτουργήσουν και σε πολλές άλλες γυναίκες που δεν έχουν αυτά τα γονίδια υψηλού κινδύνου. Τα φάρμακα μπορεί να λειτουργήσουν αποτελεσματικά σε έναν στους πέντε καρκίνους του μαστού, λένε οι ερευνητές.
Η σταρ του Χόλιγουντ Αντζελίνα Τζολί έκανε μαστεκτομή όταν ανακάλυψε ότι είχε κληρονομήσει γονίδια καρκίνου υψηλού κινδύνου. Αυτό αφορά το 20% των ασθενών – πολύ περισσότερο από το 1 με 5% που εκδηλώνουν τον καρκίνο, έχοντας παράλληλα και τα ελαττωματικά γονίδια BRCA.
Μία βιολογική θεραπεία ή ο αναστολέας PARP, που ονομάζεται olaparib, χρησιμοποιείται ήδη από το Εθνικό Σύστημα Υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, για τη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου των ωοθηκών. Αν και δεν έχει ακόμα εγκριθεί ως φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού, ορισμένες γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο το παίρνουν σε κλινικές δοκιμές.
Για την τελευταία εργασία, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Medicine, οι ερευνητές εξέτασαν το γενετικό make-up του καρκίνου του μαστού σε 560 διαφορετικούς ασθενείς. Ανακάλυψαν ότι ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς είχαν γενετικά λάθη ή «μετάλλαξη υπογραφών» που ήταν αρκετά παρόμοια με το ελαττωματικό BRCA. Με δεδομένη τη μεγάλη ομοιότητα, και αυτοί οι καρκίνοι θα μπορούσαν να είναι θεραπεύσιμοι με βιολογικές θεραπείες, όπως ανέφεραν. Για να το επιβεβαιώσουν πρότειναν να γίνουν κλινικές δοκιμές.
Η Βαρόνη Delyth Morgan, από το Breast Cancer Now, είπε ότι τα πρώτα αποτελέσματα ήταν «μια αποκάλυψη». «Ελπίζουμε ότι θα μπορούσαν τώρα να μας οδηγήσουν σε μια στιγμή ορόσημο για τη χρήση των μεταλλαγμένων υπογραφών στη θεραπεία της ασθένειας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Μία από τις ερευνήτριες, η Δρ Helen Davies, ανέφερε ότι υπάρχει επίσης η δυνατότητα για τη θεραπεία και άλλων τύπων καρκίνου με αυτά τα φάρμακα. Οι βιολογικές θεραπείες παρουσιάζουν ήδη κάποια ενθαρρυντικά αποτελέσματα για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.
Γονίδια Υψηλού Κινδύνου
Μεταφέρουν ορισμένες γονιδιακές μεταλλάξεις, όπως ελαττωματικά BRCA, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να αναπτύξει καρκίνο του μαστού, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι θα εμφανίσει απαραίτητα καρκίνο. Μερικές γυναίκες – όπως η Angelina Jolie – επιλέγουν την αφαίρεση και των δύο μαστών με χειρουργική επέμβαση για να μειώσουν τον κίνδυνο για όλη τους της ζωής.
Η Βίκυ Gilbert, 54 ετών από το Swindon (Ηνωμένο Βασίλειο), ανακάλυψε ότι ήταν φορέας γονιδίων υψηλού κινδύνου – μόνο όταν εμφάνισε καρκίνο του μαστού. «Σκεφτόμουν να πάω για έλεγχο ούτως ή άλλως, γιατί υπήρχε ιστορικό καρκίνου από τη μία πλευρά της οικογένειάς μου. Ξαφνικά όμως διαγνώστηκα με καρκίνο του μαστού, πριν καν να μου δοθεί η ευκαιρία να πάω για το γενετικό έλεγχο» λέει η ίδια και συμπληρώνει ότι ακόμα και το ότι το ανακάλυψε έστω και εκ των υστέρων, τη βοήθησε και συνεχίζει. Όταν νοσείς από καρκίνο σκέφτεσαι «Γιατί σε εμένα; Δεν είμαι σίγουρη αν νόσησα λόγω των γονιδίων που κληρονόμησα. Είναι πιθανόν. Για πρακτικούς όμως λόγους, είναι χρήσιμο να ξέρω ότι είμαι φορέας αυτών των γονιδίων».
Η Βίκυ δεν νοσεί από καρκίνο τα τελευταία επτά χρόνια, αλλά ακόμα υποβάλλεται σε τακτικούς ελέγχους λόγω του αυξημένου γενετικού κινδύνου.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν εφ’ όρου ζωής τον κίνδυνο να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού με τακτική άσκηση, μια καλή διατροφή, τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, αποφεύγοντας το κάπνισμα και περιορίζοντας την ποσότητα του αλκοόλ.