Τις αποτελεσματικότερες για τη διακοπή του καπνίσματος μεθόδους διερευνούν επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «SmokeFreeBrain» του ΑΠΘ.
Η εκπαίδευση του εγκεφάλου για τη διακοπή του καπνίσματος μέσω της νευροανάδρασης, αλλά και η χρήση ενός φαρμάκου που μπλοκάρει τους υποδοχείς νικοτίνης στον εγκέφαλο, ώστε να μη δίνουν σήμα έλλειψης νικοτίνης, είναι οι δύο μέθοδοι των οποίων η αποτελεσματικότητα διερευνάται στο πλαίσιο του τμήματος του προγράμματος, το οποίο υλοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν δωρεάν κυρίως νέοι, άνεργοι και πάσχοντες από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ή άσθμα καπνιστές, οι οποίοι όμως θα επιβαρυνθούν με το κόστος αγοράς του φαρμάκου που θα χρησιμοποιήσουν (βαρινικλίνη), το οποίο δεν συνταγογραφείται και η τιμή του ανέρχεται σε περίπου 40 ευρώ.
“Πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα, στο οποίο εκτός από την Ελλάδα μετέχουν με διάφορους φορείς η Ισπανία, η Ιταλία, η Αγγλία, η Βουλγαρία, η Σερβία, η Κύπρος και εκτός Ευρώπης η Ταϊβάν. Θα χρησιμοποιηθούν τεχνικές αιχμής στους τομείς της τοξικολογίας, της πνευμονολογίας της νευροεπιστήμης και της ψυχολογίας για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μεθόδων διακοπής καπνίσματος. Π.χ., στην Αγγλία θα αξιολογηθεί η χρήση και οι επιπτώσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων με και χωρίς νικοτίνη σε ανθρώπους και πειραματόζωα ως μία προσέγγιση μείωσης της βλάβης ή της ενίσχυσης διακοπής του καπνίσματος” ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής του προγράμματος, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος ιατρικής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Μπαμίδης.
Στη Θεσσαλονίκη, πρόσθεσε, στο Εργαστήριο Βιοαισθητικής του ΑΠΘ και σε ένα ιδιωτικό κέντρο “έχουμε ένα ειδικά σχεδιασμένο πρωτόκολλο παρέμβασης με νευροανάδραση, στο πλαίσιο του οποίου τοποθετούμε ηλεκτρόδια στο κεφάλι του καπνιστή και έτσι ενώ αυτός ακούει μουσική τον βάζουμε να ρυθμίσει τους ρυθμούς του, δηλαδή σε 20-25 συνεδρίες ουσιαστικά εκπαιδεύουμε τον εγκέφαλο του, χωρίς αυτός να το καταλαβαίνει.
Η άλλη μέθοδος που αξιολογούμε στη Θεσσαλονίκη είναι η χρήση μια φαρμακευτικής ουσίας, της βαρινικλίνης, η οποία αδρανοποιεί τους υποδοχείς νικοτίνης στον εγκέφαλο. Επίσης έχουμε σχεδιάσει ένα ειδικό πρωτόκολλο παρέμβασης, που βασίζεται σε εφαρμογές για κινητά”.
Το πρόγραμμα αυτό έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά συνεχίζει να δέχεται συμμετοχές, καθώς οι ομάδες των συμμετεχόντων ολοκληρώνουν τις διαδικασίες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχής στο πρόγραμμα : [email protected] ή στα τηλέφωνα. 6943781581, 2310 999217 (ώρες: 10:00-14:00 & 17:00-20:00). Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα υπάρχουν στο http://smokefreebrain.eu