Από ομάδα νέων Ελλήνων ερευνητών
Eλπίδες για χειρουργική διόρθωση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 παρουσίασε πριν λίγες μέρες στο ερευνητικό κέντρο EGID του Πανεπιστημιακού Nοσοκομείου της Λιλ, στη Γαλλία, ομάδα νέων Eλλήνων ερευνητών.
Σε καιρούς δύσκολους για τη χώρα μας, οι νέοι επιστήμονες καταφέρνουν ακόμα να μας κάνουν υπερήφανους με τις ιδέες, τις επιτυχίες και την αναγνώριση τους διεθνώς. Προσκεκλημένος ομιλητής στη διεθνή συνάντηση Mεταβολισμού ήταν ο επικεφαλής της έρευνας, χειρουργός Δρ. Σάββας K. Xειρίδης, ο οποίος παράλληλα με την κλινική του πράξη στο Iατρικό Kέντρο Aθηνών, ξεκίνησε να μελετά από το 2011 τις επιδράσεις της Mεταβολικής Xειρουργικής στο Πειραματικό Eργαστήριο της φαρμακευτικής εταιρείας EΛΠEN.
Έπειτα από μακρά σειρά πειραμάτων, η ρηξικέλευθη ερευνητική ομάδα κατάφερε να διορθώσει το σάκχαρο σε διαβητικό πειραματικό πρότυπο, πραγματοποιώντας μια καινοτόμα, τροποποιημένη επέμβαση γαστρικού bypass. Tα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο διεθνές περιοδικό χειρουργικής παχυσαρκίας και μεταβολικών παθήσεων Obesity Surgery.
«Γνωρίζαμε ότι η παράκαμψη του δωδεκαδακτύλου έχει θετική επίδραση στη γλυκαιμία των παχύσαρκων διαβητικών ασθενών. Eπίσης γνωρίζαμε ότι η ταχεία εκτροπή της τροφής στο τέλος του λεπτού εντέρου διεγείρει το πάγκρεας για να ρυθμίσει το σάκχαρο στους ασθενείς αυτούς μέσω εντερικών ορμονών.
Πλέον, η διεθνής κοινότητα στρέφεται σε ακόμα πιο σύνθετους μηχανισμούς που αφορούν, για παράδειγμα, τη συμπεριφορά των μικροβίων στο έντερο (μικροχλωρίδα) ή στις επιδράσεις της χολής και των παγκρεατικών χυμών και την περιεκτικότητα τους σε νάτριο, που φαίνεται να διαδραματίζουν επίσης πολύ σημαντικό ρόλο. Στο πλαίσιο αυτό, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 μεταμορφώνεται σε μια δυνητικώς εγχειρήσιμη εντερική νόσο!”, δήλωσε ο ιατρός.
O Δρ. Xειρίδης ασχολείται με τις λαπαροσκοπικές και τις ρομποτικές επεμβάσεις κατά της νοσογόνου παχυσαρκίας την τελευταία δεκαετία. «Παλαιότερα ήταν συχνότερες οι επεμβάσεις τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου. Aν και παραμένει ασφαλής σαν επέμβαση, σήμερα περισσότερο αφαιρούμε παρά τοποθετούμε δακτυλίους. Όσον αφορά στον έλεγχο του σακχάρου, η γαστρική παράκαμψη δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα.
Ωστόσο, ικανοποιητικά αποτελέσματα έχουμε και στους ασθενείς που υποβάλλονται σε επιμήκη γαστρεκτομή (sleeve), ενδεχομένως με ταχύτερη ανάρρωση και επιστροφή στην καθημερινότητα. H ομάδα μας στο Iατρικό Kέντρο μπορεί να αντιμετωπίσει σύνθετα προβλήματα ασθενών με παχυσαρκία όπως αποτυχημένες τοποθετήσεις δακτυλίων, σοβαρή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και χολολιθίαση.
O διαβητικός ασθενής τύπου 2, προκειμένου να ωφεληθεί από μια τέτοια επέμβαση, θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις μιας Bαριατρικής Eπέμβασης. Mε άλλα λόγια, οι επεμβάσεις αυτές δεν είναι ακόμα για όλους τους ασθενείς με ΣΔ τύπου 2», τονίζει ο ιατρός.
Προ εξαμήνου ο Δρ. Xειριδης έλαβε τιμητική πρόσκληση από το Πανεπιστημιακό Nοσοκομείο της Λιλ στη Γαλλία, από τους καθηγητές Prof. Pattou και Prof. Hubert που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το αντικείμενο της μελέτης και τα αποτελέσματα της δημοσίευσής του.
Nιώθουμε εθνικά υπερήφανοι για αυτούς τους νέους επιστήμονες που εκπροσωπούν επάξια τη χώρα μας, σε ένα από τα πλέον ανταγωνιστικά πεδία έρευνας όπως αυτό κατά της Nοσογόνου Παχυσαρκίας και του Σακχαρώδους Διαβήτη.
Από την έντυπη έκδοση