Μπορούν τα προϊόντα της ελιάς να προστατέψουν το ανθρώπινο σώμα από το σύνδρομο του οξειδωτικού στρες; Η απάντηση στο ερώτημα είναι καταφατική, με βάση τουλάχιστον τα αποτελέσματα έρευνας του Ελληνικού και του Διεθνούς Παρατηρητηρίου Οξειδωτικού Στρες, σε Θεσσαλονίκη και Σαλέρνο Ιταλίας και του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Τροφίμων και Μηχανικής, του Τμήματος Γεωπονίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Οξειδωτικού Στρες, πρώην καθηγητής Ελαιολάδου-Λιπαρών Υλών του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Απόστολος Κυριτσάκης, θα παρουσιάσει τη σχετική έρευνα στο 28ο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (ΕΕΕΟ), που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.
«Το ελαιόλαδο, οι ελιές και τα φύλλα ελιάς, μπορούν να επηρεάσουν το οξειδοαναγωγικό σύστημα και να προστατεύσουν το σώμα μας από το σύνδρομο του οξειδωτικού στρες και πιθανόν να επιμηκύνουν τη διάρκεια της ζωής μας» υπογραμμίζεται στην έρευνα.
Το οξειδωτικό στρες (ΟΣ) είναι η αντίδραση του οργανισμού σε εξωγενείς ή/και ενδογενείς στρεσογόνους παράγοντες, όπως το κάπνισμα ή οι προσβολές από ασθένειες, που προκαλεί δυσλειτουργία του οξειδοαναγωγικού συστήματος. Εξαιτίας της δυσλειτουργίας αυτής, τα ενεργά οξειδωτικά είδη (ΕΟΕ) καθίστανται εκτός αντιοξειδωτικού ελέγχου, προκαλώντας εξασθένηση της κυτταρικής άμυνας, με πιθανές φυσικές και χημικές αλλαγές σε όλο το σώμα, που τελικά οδηγούν στο οξειδωτικό στρες.
Το ΟΣ, όπως τονίζεται στην εργασία, είναι το αποτέλεσμα της ανισορροπίας μεταξύ των αντιοξειδωτικών που περιέχει η δίαιτα που κάποιος ακολουθεί και η παρουσία των ελεύθερων ριζών που υπάρχουν στο σώμα του κάθε ανθρώπου.
Επειδή το ΟΣ δεν συνοδεύεται από κλινικά συμπτώματα, ο μόνος τρόπος είναι να διαγνωσθεί μέσω ειδικών εργαστηριακών τεστ και της νέας προσέγγισης με REDOXOMICS, βοηθώντας έτσι τους ανθρώπους να προλάβουν την πρόωρη γήρανση και περισσότερες από 100 ασθένειες συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικού, εμφράγματος, διαβήτη, καρκίνου και νευρολογικές παθήσεις.