Την έντονη αντίθεση της στις ως τώρα διατυπώσεις του νομοσχεδίου για τον ιατρικό τουρισμό εκφράζει η η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, καταθέτοντας τις δικές της προτάσεις της στη σχετική διαβούλευση.
Η Ομοσπονδία ειδικότερα διαφωνεί με τον ορισμό του ιατρικού τουρισμού που δίνεται στην παράγραφο (1) του άρθρου 17 και η οποία θεωρεί ότι χρήζει αναδιατύπωσης, καθώς αναφέρεται αποκλειστικά σε “διάφορα είδη προβλημάτων υγείας”, ενώ “και όντας υγιής, μπορεί να αναζητήσει τις υπηρεσίες εκείνες που θα του διατηρήσουν ή βελτιώσουν την ψυχοσωματική του υγεία και ευεξία”.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία η διατύπωση αυτή “αντιβαίνει στις έννοιες της πρόληψης, της διάγνωσης και της διατήρησης της προσωπικής τους υγείας”. Με το ίδιο σκεπτικό θεωρεί αδόκιμη τη χρήση του όρου “ασθενής” όπως και τον επιθετικό προσδιορισμό για τα συνοδά μέλη “υγιή”.
Επίσης θεωρεί πως πρέπει να καταγραφεί πως, όπως καταδεικνύεται από την εμπειρία αλλά και από δημοσιεύσεις στοιχείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η πιο δημοφιλής αναζήτηση παροχής υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού εκτός συνόρων είναι η οδοντιατρική περίθαλψη. Με δεδομένο δε πως η στοματική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος και παράμετρο της γενικής υγείας και ευημερίας, με δεδομένο πως τα στοματικά νοσήματα αποτελούν ένα από τα συνηθέστερα κρίνει επιβεβλημένη την προσθήκη του όρου «οδοντιατρικές» στην κάτωθι προτεινόμενη διατύπωση.
Τέλος, οι οδοντίατροι θεωρούν αδόκιμη και περιττή τη διάκριση μεταξύ χρόνιων και μη ασθενών, που εισάγεται με το τελευταίο εδάφιο της πρώτης παραγράφου. Αντίθετα, ο όρος “ιατρικός τουρισμός” του πρώτου εδαφίου οφείλει να καλύπτει όλο το φάσμα των ενδιαφερομένων για τις ως άνω υπηρεσίες προσώπων.
Εν κατακλείδι, η Οδοντιατρική Ομοσπονδία ζητά να τροποποιηθεί το Άρθρο 17, παράγραφος 1 ως ακολούθως: “Ιατρικός τουρισμός είναι η μετακίνηση ενός προσώπου από τον τόπο διαμονής του σε άλλον, εντός/εκτός συνόρων προκειμένου να του παρασχεθούν ιατρικές/οδοντιατρικές υπηρεσίες.”