Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος που όλοι επιθυμούν να έχουν ορισμένες στιγμές ξεγνοιασιάς, τουλάχιστον στις διακοπές τους. Ένας ακόμη “πονοκέφαλος”, λοιπόν, θα ήταν μεγάλο βάρος στις …αποσκευές του μυαλού και σε τέτοιον θα μπορούσε να εξελιχθεί μια μυκητίαση.
Οι μυκητιάσεις είναι πολύ συχνές τους θερινούς μήνες, αφού πολλοί μύκητες ευνοούνται από τη ζέστη και την υγρασία. Υπάρχουν, όμως, τρόποι να προλάβει κανείς την ανάπτυξή τους, λαμβάνοντας ορισμένα προληπτικά μέτρα, που συστήνει ο καθηγητής δερματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Δημήτρης Ιωαννίδης.
Τι πρέπει να προσέχουμε
Συνήθως το καλοκαίρι κολλάμε μύκητες στα πόδια. Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τον καθηγητή, επειδή οι άνθρωποι περπατούν ξυπόλητοι στο έδαφος κυρίως γύρω από πισίνες. Σωστό είναι, σε αυτές τις περιπτώσεις να μην αποχωρίζονται τις παντόφλες τους, αλλά και στα ντους -ειδικά τα μικρά παιδιά- να μην τις ανταλλάσουν μεταξύ τους.
Οι μυκητιάσεις των ποδιών εκδηλώνονται με κοκκινίλα και φαγούρα ανάμεσα στα δάκτυλα, η θεραπεία τους δεν είναι ιδιαίτερα επίπονη, αλλά είναι μια επιπλέον έγνοια για μια ή δυο εβδομάδες.
“Παλιά συνηθίζαμε να μιλάμε για το ‘πόδι του αθλητή’, καθώς οι αθλητές, που φορούν συνέχεια αθλητικά παπούτσια, ταλαιπωρούνται συχνότερα από μυκητιάσεις. Γιατί το πόδι είναι κλεισμένο μέσα σε ένα στενό παπούτσι. Τώρα που τα αθλητικά έγιναν μόδα και ο κόσμος τα φοράει καθημερινά, παρατηρούμε αύξηση των μυκητιάσεων και ειδικά στις νεαρότερες ηλικίες”, επισημαίνει ο καθηγητής. “Καλό είναι να προτιμάμε τα ανοιχτά παπούτσια το καλοκαίρι, ενώ οι άντρες που συνήθως φορούν κλειστά παπούτσια, να επιλέγουν αυτά να είναι άνετα και όχι πολύ σφιχτά”, προσθέτει.
Πολύς κόσμος, επίσης, έχει την εσφαλμένη -όπως αποδεικνύεται- εντύπωση, ότι οι μύκητες μεταδίδονται και από την άμμο. Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτό δεν συμβαίνει, όμως πολλοί το πιστεύουν.
Στο σώμα, μια μυκητίαση που παρατηρείται συχνά είναι η ποικιλόχρους πιτυρίαση. “Είναι εξαιρετικά δύσκολο να την μεταδώσει ο ένας στον άλλον, πχ με την πετσέτα. Η μυκητίαση αυτή σπάνια μπορεί να μεταδοθεί. Οφείλεται σε έναν μύκητα που υπάρχει υπό φυσιολογικές συνθήκες στο σώμα μας και η ανάπτυξή του ευνοείται το καλοκαίρι. Κάποια ένζυμα βλάπτουν τη μελανίνη και παρατηρείται μια δυσχρωμία στην περιοχή. Αυτό θεραπεύεται με μια λοσιόν.
Αν ένα άτομο, πάντως, έχει την προδιάθεση και το παθαίνει συχνά, καλό είναι να ακολουθεί μια προληπτική αγωγή”, εξηγεί ο καθηγητής.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης, φαίνεται πως η μυκητίαση, που χρήζει της πιο επίμοχθης διαδικασίας για να αντιμετωπιστεί, είναι η ονυχομυκητίαση.
Περίπου τρεις μήνες απαιτούνται για να απαλλαγεί κάποιος από το “βραχνά” της μυκητίασης των νυχιών. Πώς γίνεται αντιληπτή; “Το νύχι, λόγω υπερκεράτωσης, παχαίνει υπονύχια και τις περισσότερες φορές γίνεται σκουρόχρωμο”, διευκρινίζει ο καθηγητής.
Γενικότερα, για τις μυκητιάσεις των χεριών είναι απαραίτητη η συστηματική φροντίδα. “Οι γυναίκες που ασχολούνται πολύ με το νοικοκυριό, κυρίως το πλύσιμο των πιάτων, θα πρέπει να οργανώσουν τις δουλειές τους, έτσι ώστε να μην είναι διαρκώς τα χέρια τους βρεγμένα. Η υγρασία προκαλεί αφυδάτωση, το δέρμα τραυματίζεται και ο μύκητας βρίσκει δίοδο”, υπογραμμίζει ο καθηγητής.
Μια ακόμη λύση, κυρίως για τις γυναίκες που έχουν ευαισθησία, είναι ένα ντισπένσερ με κρέμα χεριών στο μπάνιο και στην κουζίνα, η παρουσία του οποίου θα υπενθυμίζει ότι τα χέρια χρειάζονται μετά το στέγνωμα ενυδάτωση. Τα γάντια δεν είναι πάντα λύση, καθώς πολλά από αυτά παίρνουν νερό και μουλιάζει το χέρι και αυτό είναι ακόμα χειρότερο. “Λύση είναι, όμως, το πλυντήριο πιάτων”, λέει με χαμόγελο, αλλά πολύ σοβαρά, ο καθηγητής, αφού πραγματικά μπορεί να μειώσει το χρόνο που τα χέρια βρίσκονται στην υγρασία.
Οι απρόσκλητοι -αλλά κυρίως ανεπιθύμητοι- επισκέπτες του καλοκαιριού, οι μύκητες δεν είναι ένα πρόβλημα χωρίς ίαση, αλλά ούτε κάτι που πρέπει να προκαλεί τρόμο. Είναι μόνο μια ταλαιπωρία και μια δυσκολία που καλό είναι, αφού υπάρχει τρόπος, να την αποφύγει κάποιος. Με απλά βήματα και λίγη περισσότερη προσοχή, το μόνο που χρειάζεται να σκέφτεται κάποιος στις διακοπές θα είναι η πετσέτα του και φυσικά οι παντόφλες!