Γράφει: ANΤΩΝΙΑ Ι ΜΟΥΤΑΦΗ ειδικός επιστήμονας ορθής διατροφής & ευεξίας
Clinical Skills
www.nutritionaltherapy.gr
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ας υποθέσουμε ότι μόλις πήρατε στα χέρια σας τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος που αποφασίσατε να κάνετε για να δείτε τι γίνεται… Κατ’ αρχήν καλό θα ήταν να μην πανικοβληθείτε κοιτάζοντας την ένδειξη Ολική Χοληστερόλη που ίσως δείχνει ‘τσιμπημένη’. Κι αυτό γιατί η Ολική Χοληστερόλη είναι το άθροισμα των δυο γνωστών σας όρων, δηλαδή της ‘κακής’ και της ‘καλής’ χοληστερόλης όπως ίσως τις έχετε ακούσει. Εσείς όμως στα αποτελέσματα του μικροβιολογικού θα τα δείτε όλα γραμμένα επιστημονικά και πιθανόν στα αγγλικά σαν LDL την ‘κακή’, σαν HDL την ‘καλή’ και την Ολική σαν Total Cholesterol ή ΤC. Είναι γνωστό κι αν όχι θυμηθείτε το πλέον ότι η ‘καλή’ μας χοληστερόλη είναι επιθυμητό να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Ανεξάρτητα όμως από την μέτρηση της ‘κακής’ η οποία μπορεί να είναι και χαμηλή η ‘καλή’ μας ίσως ανεβάζει την μέτρηση Ολική Χοληστερόλη. Μια μικρή παγίδα και δεν χρειάζεται να πέσετε σ’ αυτήν τώρα που ξέρετε…
Τι σημαίνει λοιπόν Χοληστερόλη και ποιος είναι ο ρόλος της στον οργανισμό μας;
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η Χοληστερόλη συγκαταλέγεται στα στεροειδή λιπίδια απαραίτητα συστατικά όλων των κυττάρων του σώματός μας και του εγκέφαλου. Μερικές από τις πιο σημαντικές της λειτουργίες είναι η συμβολή της στην παραγωγή των ορμονών μας και της ενέργειας που χρειαζόμαστε καθημερινά καθώς επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση του σακχάρου, στην διαδικασία της πέψης στην υγεία των οστών και των μυών μας. Κάθε κύτταρό μας εκτός από τα εγκεφαλικά παράγουν την δική τους χοληστερόλη, το συκώτι την διαχειρίζεται ανάλογα με τις ανάγκες του σώματός μας, ξεφορτώνεται την περισσευούμενη και στέλνει επίσης κι ένα μέρος στα εγκεφαλικά μας κύτταρα που την έχουν απόλυτη ανάγκη για όλες τις πνευματικές λειτουργίες. Η Χοληστερόλη είναι τόσο πολύ σημαντική για την επιβίωσή μας που αν λείψει δεν θα τα καταφέρουμε!
Μια ακόμη σπουδαία λειτουργία στον οργανισμό μας είναι αυτή της επούλωσης των εσωτερικών τραυμάτων στα τοιχώματα των αρτηριών. Σε όποιο σημείο των τοιχωμάτων υπάρξει τραυματισμός κάτι σαν πληγή φανταστείτε ότι επικάθεται Χοληστερόλη (LDL) μαζί με άλλους θεραπευτικούς παράγοντες που παράγει ο οργανισμός μας για να φτιάξει επουλωτικό ιστό (αθηρωματική πλάκα) παρόμοια διαδικασία με αυτήν που συμβαίνει και στα εξωτερικά μας τραύματα. Η Χοληστερόλη έχει και θεραπευτική δράση όπως έχει και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Και όμως ακριβώς για αυτόν της τον ρόλο έχει κατηγορηθεί ότι φράζει τις αρτηρίες. Ας δούμε λοιπόν την βάση της κατηγορίας αυτής για ν’ αποκομίσουμε την δική μας άποψη επί του θέματος.
Η Χοληστερόλη μας λοιπόν επικάθεται σε όποιο σημείο των αρτηριών ανοίξει πληγή όπως λόγου χάρη όταν είναι υψηλό το επίπεδο της oμοκυστεϊνης ή του σακχάρου στο αίμα. Επικολλάται ουσιαστικά σαν ‘τσιρότο’ για να επουλώσει την πληγή/ές αλλά πολλές φορές δεν τα καταφέρνει λόγω φλεγμονής που αναπτύσσεται στο σημείο εξαιτίας επαναλαμβανόμενου τραυματισμού δηλαδή ξανά και ξανά στο ίδιο σημείο και θα δείτε παρακάτω τους υπαίτιους των πολλαπλών τραυματισμών. Καλείται λοιπόν η Χοληστερόλη με συνεχείς εναποθέσεις να γιατρέψει τις πληγές με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται η λεγόμενη αθηρωματική πλάκα η οποία δημιουργεί στένωση στις αρτηρίες και ίσως και φράξιμο με τον καιρό. Ενώ λοιπόν τα κίνητρά της είναι αγνά εμφανίζεται σαν την αιτία του κακού. Τα φαινόμενα όμως απατούν γιατί πίσω της κρύβονται οι αληθινές αιτίες των επαναλαμβανόμενων τραυματισμών κα κατά συνέπεια της δημιουργίας φλεγμονών στα τοιχώματα των αρτηριών μας που στην ουσία πηγάζουν από τον σύγχρονο τρόπο ζωής μας. Από τις πιο σημαντικές είναι η κορτιζόλη ή αλλιώς ορμόνη του άγχους η οποία εκκρίνεται υπέρμετρα στις μέρες μας, η υψηλή ομοκυστεϊνη αίματος, το κάπνισμα, το αλκοόλ όπως θα υποψιάζεστε ήδη, τα υδρογονωμένα λιπαρά όπως η μαργαρίνη και τα κεκορεσμένα λιπαρά όπως το λίπος, ο καφές, η ζάχαρη, τα χαμηλά επίπεδα των αντιοξειδωτικών βιταμινών, των βιοφλαβονοειδών και άλλων προστατευτικών ουσιών στο σώμα μας καθώς και οι διάφορες μολύνσεις.
Εντωμεταξύ, η λεγόμενη ‘καλή’ χοληστερόλη ή HDL μπορεί και μετακινεί την ‘κακή’ χοληστερόλη από τις αρτηρίες μας και την οδηγεί στο συκώτι όπου και μεταβολίζεται σε χρήσιμα πάλι προϊόντα για τον οργανισμό μας όπως την χολή, κύρια αποτοξινωτική ουσία του οργανισμού.
Τροφές ‘συνεργοί’ στην αύξηση της Χοληστερόλης & πώς θα το ‘παλέψετε’
Θα έχετε ακούσει πιθανόν για τις κύριες ομάδες τροφών τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα λίπη. Αν σας ρωτούσαν ποια ομάδα τροφών πιστεύετε συμβάλλει στην αύξηση της Χοληστερόλης στον οργανισμό μας μήπως απαντούσατε τα λίπη με βεβαιότητα; Αυτό εξάλλου ακούτε και διαβάζετε συχνά από έγκυρες πηγές. Ίσως εντυπωσιαστείτε αν μάθετε ότι και οι τρείς ομάδες τροφών συμβάλλουν. Και όμως η καθεμιά έχει το δικό της μερίδιο και μάλιστα ακόμη πιο εντυπωσιακό μπορεί να ακουστεί ότι η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης και υποκατάστατων ζάχαρης από γλυκίσματα αλλά και από ‘κρυμμένες’ πηγές όπως οι διάφορες έτοιμες σάλτσες φαγητού ή σαλάτας, επιδόρπια γιαουρτιού μπορεί να πρωταγωνιστούν στην αύξηση της Χοληστερόλης! Ειδικότερα οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες όπως το λευκό αλεύρι, τα λιπαρά κρεατικά, τα βιομηχανοποιημένα τρανς λιπαρά (βλ. Πίνακα 1), τα γαλακτοκομικά με υψηλά λιπαρά όπως η κρέμα γάλακτος, οι έτοιμοι χυμοί, το αλκοόλ, τα υποκατάστατα ζάχαρης που ίσως να μην είναι τόσο ‘αθώα’, οι νιφάδες δημητριακών του πρωινού γεύματος μεταξύ άλλων μπορεί να συνεργούν στην αύξηση της Χοληστερόλης σας. Σας ακούγεται περίεργο όλο αυτό με τους πιθανούς ‘συνεργούς’ ; Αν ναι ξεπεράστε το και σκεφτείτε διαφορετικά την επόμενη φορά που αντί για αυγά με μανιτάρια σοτέ στο πρωινό σας θα βάλετε ένα μπολ γάλα με επεξεργασμένες νιφάδες δημητριακών. -Λίγα για το πώς θα το ‘παλέψετε’: Υπάρχει τρόπος να πάρουμε τους υδατάνθρακες της ημέρας μας και μάλιστα να είναι θρεπτικοί καταναλώνοντας ολόκληρα φρέσκα φρούτα, λαχανικά, αρτοποιήματα και ζυμαρικά ολικής
αλέσεως και πολύσπορα, όσπρια, φυσικούς ξηρούς καρπούς. Η κατανάλωση πρωτεΐνης συχνά εμπεριέχει κι ένα ποσοστό λίπους και μπορεί να είναι καλής ποιότητας όπως για παράδειγμα άπαχο κρέας ελαφρά μαγειρεμένο, ψάρι, αυγό (δείτε παρακάτω σχετικά), ξηροί καρποί άψητοι κι ανάλατοι, όσπρια, γάλα ή απλό γιαούρτι. Τα λίπη που μπορεί να βάλουμε στην διατροφή μας μπορεί να είναι για παράδειγμα από την κατανάλωση ελαιόλαδου, φυσικού βούτυρου, ξηροί καρποί, ωμέγα3 από ελαιώδη ψάρια ή/και ποιοτικά συμπληρώματα διατροφής. Σημαντικό 1: Όλες οι τροφές να καταναλώνονται ΜΕ ΜΕΤΡΟ όπως έλεγαν οι σοφοί πρόγονοι. Να προσθέσω, ότι αν δεν γνωρίζετε το μέτρο ο επιστήμονας της διατροφής μπορεί να σας το ορίσει μιας και κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες. Σημαντικό 2: Ελέγξτε αν χρειάζεται για πιθανές τροφικές αλλεργίες οι οποίες μπορεί να εμπλέκονται. …Κι άλλο Σημαντικό: Μαζί με τις νέες και υγιεινές σας διατροφικές συνήθειες ασκηθείτε στο μέτρο του δυνατού, δεν χρειάζονται υπερβολές. Το καθημερινό 20λεπτο περπάτημα, 10λεπτο πηδηματάκια στο μίνι τραμπολίνο σας, η χρήση της σκάλας αντί ασανσέρ με την πρώτη ευκαιρία μπορεί να κάνουν την διαφορά.
ΕΙΔΗ ΛΙΠAΡΩΝ ΤΡΟΦΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΛΙΠΙΔΙΑ ΜΑΣ
Κορεσμένα Λιπαρά Λιπαρά κρεατικά, βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά, γάλα καρύδας, φοινικέλαιο, σοκολάτα ↑ LDL ↑ HDL
Τρανς Λιπαρά ή
Υδρογονωμένα λιπαρά
Δημιουργήθηκαν από την βιομηχανία
τροφίμων για μεγαλύτερη διάρκεια
‘ζωής στο ράφι’ Εμπεριέχονται σε πολλά βιομηχανοποιημένα τρόφιμα όπως πατατάκια, κουλουράκια, πάστες, κέικ , κράκερς, κάποια ψωμιά, ισχυρά τηγανισμένα ή χαμηλών λιπαρών φαγητά, μαργαρίνη, έτοιμες σάλτσες ↑ LDL ↓ HDL
Ακόρεστα Λιπαρά Ελαιόλαδο, αβοκάντο, σπόροι, ξηροί καρποί, ηλιέλαιο, καλαμπόκι, ψάρια, ελαιόλασδο, λιναρόσπορος ↓ LDL ↑ HDL Omega 3 : ↓ TG
LDL: Λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας ή ‘κακή’ χοληστερόλη- HDL: Λιποπρωτείνη υψηλής πυκνότητας ή ‘καλή’ χοληστερόλη-TG: Τριγλυκερίδια
ΠΗΓΕΣ: Mauger F., Lichtenstein H., et al., 2003 & Schaefer J., 2002 & Etherton K., Daniels R., et al., 2001
Τριγλυκερίδια (TG) ο δείκτης υγείας της καρδιάς
Τι είναι τα Τριγλυκερίδια; Είναι τα λιπίδια που ο οργανισμός μας τα στέλνει κατευθείαν στις λιπαποθήκες μας για χρήση μελλοντική και εφόσον τα χρειαστεί τα κινητοποιεί για να παράγει την ενέργεια που χρειάζεται . Όταν όμως βρίσκονται σε αυξημένα επίπεδα στο αίμα μας αποτελούν κίνδυνο για την καρδιά. Οι τροφές που μπορεί να ανεβάσουν τα τριγλυκερίδια είναι οι ίδιες με αυτές που ανεβάζουν την Χοληστερόλη.
Άπο-λιποπρωτεΐνη ή Lp(a) . Ο ανεξάρτητος παράγοντας -δείκτης της υγείας της καρδιάς Είναι μια λιποπρωτεΐνη του αίματος που μοιάζει στην δομή και την σύσταση της κακής χοληστερόλης LDL εμπεριέχει όμως και μια πρωτεΐνη με ‘κολλητικές’ ιδιότητες με αποτέλεσμα να επικολλάται στα αρτηριακά τοιχώματα με μεγάλη ευκολία. Πολλές έρευνες έδειξαν ότι υψηλά επίπεδα της Lp(a) στο αίμα μπορεί να είναι 10 φορές πιο επικίνδυνο για καρδιακά προβλήματα από ότι η υψηλή LDL κι είναι απλό αν σκεφτείτε ότι η Lp(a) κολλάει με ιδιαίτερη ευκολία στα τοιχώματα των αρτηριών σε αντίθεση με την LDL που έχει ηπιότερη τάση. Όταν όμως είναι αυξημένες και οι δυο τότε μάλλον δεν είναι και ο καλύτερος συνδυασμός! Αναφέρεται στις έρευνες ότι κατά κύριο λόγο οι αυξημένες τιμές της είναι κληρονομικό φαινόμενο και φαίνεται να βοηθούν τα ίδια μέτρα ρύθμισης της υψηλής χοληστερόλης όπως και η ισορροπημένη διατροφή.
Υποθυρεοειδισμός μια κρυφή αιτία αύξησης της Χοληστερόλης ; Έρευνες έδειξαν την σχέση μεταξύ υποθυρεοειδισμού και στεφανιαίας νόσου λόγω αυξημένης LDL χοληστερόλης και χαμηλής HDL. Ακόμη και σε περιπτώσεις ελαφρύ υποθυρεοειδισμού η LDL μπορεί να είναι πολύ υψηλή καθώς και τα Τριγλυκερίδια και η Από-λιποπρωτεΐνη Lp(a). Είναι πολύ σημαντικό να εξεταστεί η λειτουργία του θυρεοειδούς στην περίπτωση υψηλής Χοληστερόλης και παράλληλα με την ιατρική φροντίδα εφόσον αυτή κριθεί απαραίτητη να δημιουργηθεί πλάνο διατροφής για την υποστήριξη και την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς και γενικότερα του ορμονικού συστήματος .
Ας κάνουμε την αρχή για την ρύθμιση της Χοληστερόλης
Μάλλον το γνωρίζετε ήδη ότι εδώ και μερικά χρόνια κυκλοφορούν φάρμακα για την μείωση της Χοληστερόλης. Θυμηθείτε πάλι τον ρόλο και τον λόγο ύπαρξής της και όσον αφορά τα φάρμακα… με λογισμό και γνώση . Ας θυμηθούμε για παράδειγμα ότι η Χοληστερόλη είναι το βασικό δομικό συστατικό των ορμονών μας όπως της κορτιζόλης που εκκρίνεται για να ανταπεξέλθουμε σε όλες τις καταστάσεις στρες στην ζωή μας όπως όταν χρειαστεί να τρέξουμε για να γλυτώσουμε από μια φωτιά είτε όπως συμβαίνει πολύ συχνά στην καθημερινότητα να χειριστούμε μια πολύ αγχωτική υπόθεση στην δουλειά μας. Τι θα γίνει αν δεν μας στηρίξει αυτή η ορμόνη στην κρίσιμη ώρα; Πολύ πιθανόν να επιβαρυνθούν πολύτιμες οργανικές μας λειτουργίες είτε ακόμη και όργανα όπως η καρδιά. Ας φροντίσουμε λοιπόν να βελτιώσουμε την ποιότητα της διατροφής μας για να έχουμε πολλαπλά οφέλη ακόμη κι αν κληρονομήσαμε
την υψηλή Χοληστερόλη μας και να μην χρειαστεί να ‘παραδοθούμε’ αμέσως στην εύκολη αλλά με παρενέργειες και αντενδείξεις όπως όλα τα φάρμακα λύση, χωρίς να δώσουμε κι εμείς την μάχη της ενημέρωσης. Ευτυχώς, αυτή η μάχη έχει γίνει πλέον εύκολη, χάρις το ‘απέραντο’ διαδίκτυο που μπορεί να μας χαρίσει γνώσεις έως και πολύ υψηλού επιστημονικού επιπέδου αρκεί… να σερφάρουμε!
Υπάρχει λοιπόν ‘κακή’ Χοληστερόλη ή ‘κακός’ ή μήπως άγνωστος σε πολλούς τρόπος διατροφής και γενικότερα τρόπος ζωής;
ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΛΙΠΙΔΙΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ & ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
↑ LDL 1.Περιορισμός των κορεσμένων λιπαρών στο 7% του συνόλου των θερμίδων 2. Αποφυγή των Τρανς λιπαρών 3. Αύξηση κατανάλωσης φυτικών ινών 4. Διαχείριση βάρους
↑ TG 150-500 mg/dL 1. Διαχείριση βάρους και άσκηση 2. Περιορισμός ζάχαρης και της ‘κρυμμένης’ , γλυκών ποτών, αλκοόλ 3. Μέτρια κατανάλωση υδατ/κων ≦60% συνολ. θερμίδων
↑ TG >500 mg/dL 1. Περιορισμός κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών σε 10-15% του συν. Θερμίδων 2. Αποφυγή αλκοόλ 3. Διαχείριση βάρους και άσκηση
↓ HDL 1. Διαχείριση βάρους και άσκηση 2. Μέτρια κατανάλωση ακόρεστων λιπαρών & υδατ/κων 3.Αποφύγετε δίαιτες πολύ χαμηλών λιπαρών
LDL: Λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας ή ‘κακή’ χοληστερόλη- HDL: Λιποπρωτείνη υψηλής
πυκνότητας ή ‘καλή’ χοληστερόλη-TG: Τριγλυκερίδια
ΠΗΓΗ: Rakel D., 2007
ΘΡΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ (τροφές ) ΘΕΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ
Βταμίνη Β3
Τροφές: όσπρια, ξηροί καρποί άψητοι-
ανάλατοι, τόνος, κοτόπουλο ψητό, καστανό
ρύζι, πατάτα, πίτουρο σταριού, φυλλώδη
λαχανικά, κριθάρι ολικής 1. ↓ LDL ↓ TG ↑ HDL 2. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και αποτρέπει την κατακάθιση χοληστερόλης στις αρτηρίες. 3.Επιταχύνει την επούλωση των ιστών. 4.Λειτουργεί προωθώντας την μακροζωία & ελαττώνοντας την αθηρωματική πλάκα
Βιταμίνη C & βιοφλαβονοειδή
Τροφές: κρεμμύδι, μπρόκολο, πιπεριά, μήλα,
πορτοκάλια, κόκκινα σταφύλια, βατόμουρα,
κεράσια, λεμόνι
‘Τραβά’ την χοληστερόλη από τις αθηρωματική πλάκα. 2. Έχει την τάση επανόρθωσης του μεταβολισμού και μείωσης των λιπιδίων. 3. Επιταχύνει την επούλωση των ιστών.
Βιταμίνη Β6
Τροφές: μπανάνα, πιπεριά, σπανάκι, σκόρδο,
σέλερι, φυλλώδη λαχανικά, μανιτάρια,
κοτόπουλο ψητό, σολομός, τόνος 1. Έχει σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση του μεταβολισμού των λιπιδίων.
Ωμέγα 3:
Τροφές: ελαιώδη ψάρια π.χ. σολωμός,
σαρδέλες, τόνος, πέστροφα, μπακαλιάρος,
καρύδια, λιναρόσπορος Μειώνουν αισθητά την χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια
Χρώμιο
Τροφές: πράσινη πιπεριά, μήλο, μπανάνα,
σπανάκι, πίτουρο σταριού, μοσχάρι, συκώτι,
αυγό, στρείδια, βούτυρο Μπορεί να Βοηθήσει στην διάσπαση των λιπών
CoQ10
Τροφές: μοσχάρι, αρνί, χοιρινό, συκώτι,
ψάρια, ξηροί καρποί, πίτουρο σταριού,
άψητοι-ανάλατοι, σπανάκι, μπρόκολο, αυγό, Μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της χοληστερόλης και στην σταθεροποίηση των τοιχωμάτων των αρτηριών ως εξαιρετικό αντιοξειδωτικό
Βιταμίνη Ε
Τροφές: το έλαιο από το πίτουρο του σταριού,
αμύγδαλο, ηλιόσποροι, ελιές, σπανάκι Εξαιρετικό αντιοξειδωτικό και για την χοληστερόλη η οποία όταν οξειδωθεί επικάθεται στις τραυματισμένες αρτηρίες
Φωσφατυδιλχολίνη
Τροφές: κρόκος του αυγού, δημητριακά
ολικής άλεσης, κουνουπίδι, μαρούλι, συκώτι,
όσπρια, κρέας 1.Αυξάνει την διαλυτότητα της χοληστερόλης και δεν επικάθεται με ευκολία. 2.Αφαιρεί την χοληστερόλη από την αθηρωματική πλάκα
Αμινοξέα: Ταυρίνη, Κυστείνη, Αργινίνη,
Γλυσίνη, Λυσίνη, Προλίνη,
Διμεθυλογλυσίνη (DMG), Καρνιτίνη &
NAC
Τροφές: οστρακοειδή, κρεατικά, αυγό,
γαλακτοκομικά, καστανό ρύζι, σπόροι, ψάρια,
φασόλια, Ο συνδυασμός αμινοξέων που μειώνει την LDL, τα τριγλυκερίδια και αυξάνει την HDL και δεν είναι άλλο από τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών
‘Όλα τα θρεπτικά στοιχεία που αναφέρονται στον πίνακα υπάρχουν και σε μορφή
συμπληρωμάτων διατροφής και οι ερευνητές προτείνουν να επιλέγετε φυσικής
προέλευσης, χωρίς πρόσθετα ή μαγιά. Τα συμπληρώματα με λάδια ωμέγα3 θα
πρέπει να είναι απαλλαγμένα από τυχόν τοξίνες όπως υδράργυρο και σε ασφαλή
συσκευασία. Η δοσολογία καθορίζεται από τον ειδικό επιστήμονα ανάλογα με τις
ανάγκες του ατόμου και λαμβάνονται υπ’ όψιν τυχόν παρενέργειες όταν υπάρχει
φαρμακευτική αγωγή.
ΠΗΓΕΣ: Μurray Μ., 2001 & Hoffer A., Saul A., 2008 & Braverman E., 2003 & Clayton P., 2004.
Το παρεξηγημένο αυγό!
Τα φρέσκα αυγά περιέχουν συστατικά που τονώνουν τα επίπεδα της ‘καλής’ χοληστερόλης ή HDL στον οργανισμό μας εφόσον όμως μαγειρευτούν σε ήπια θερμοκρασία και για σύντομο χρονικό διάστημα όπως για παράδειγμα ποσέ, ελαφρά βρασμένο ή ‘μελάτο’ όπως λέμε. Στην αντίθετη περίπτωση του ‘σκληρού’ μαγειρέματος όπως το τηγάνισμα μπορεί να παραχθεί ‘κακή’ χοληστερόλη. Να σας θυμίζω τον ‘προμελετημένο’ τίτλο του κειμένου που μόλις διαβάσατε : Χοληστερόλη και Πραγματικότητα;
Φυτά στην διατροφή μας: Έρευνες και πραγματικότητα
1.Η πηκτίνη βρίσκεται στα εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, στα μήλα, στις πατάτες, στα πράσινα φασολάκια, στις πράσινες μπανάνες, στις φράουλες . Δράση: Αυξάνει την απέκκριση των λιπών και της χοληστερόλης καθώς αναμιγνύεται με αυτά στην εντερική οδό. 2.Οι σπόροι του πλαντάγκο (Plantain seeds) περιέχουν βλεννώδεις ουσίες και φουσκώνουν με το νερό Δράση: Μειώνει την εντερική απορρόφηση της χοληστερόλης κι έτσι αποβάλλεται μεγαλύτερο ποσοστό. 3. Οι σπόροι του μάραθου ( Fennel). Δράση: Δουλεύει όπως η πηκτίνη στο έντερό μας. 4.Ο καρπός του κράταιγου (Hawthorn berry) + πιπέρι καγιέν (Cayenne) είναι ένας πολύ καλός συνδυασμός για την υγεία της καρδιάς και του κυκλοφοριακού. Δράση: Μειώνει την χοληστερόλη και ανακουφίζει από την υπέρταση.
5.Η ρίζα της Σιμισιφιούγκα η βοτρυοειδής (Cimicifuga racemosa). Δράση: Τονωτικό της κυκλοφορίας του αίματος , πειραματικά έδειξε μείωση της υπέρτασης μεταξύ άλλων δράσεων.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Clayton P., 2004. Health Defence.
Murray M., Pizzorno J., 1997. Encyclopedia of Natural Medicine.
Rakel D., 2007. Integrative Medicine.
Hoffer A., Saul A., 2008. Orthomolecular Medicine For Everyone.
Murray M., 2001. Encyclopedia of Nutritional Supplements.
Braverman E., 2003. The Healing Nutrients Within.
Mark K., 2008. Fat Doesn;t Make You Fat.
Schaefer J., 2002. Lipoproteins, nutrition and heart disease.
Mauger F., Lichtenstein H., et al., 2003. Effect of different forms of dietary hydrogenated fats on LDL particle size.
Etherton P., Daniels R., et al., 2001. Summary of the scientific conference on dietary fatty acids and cardiovascular health.
Mowrey D., 1986. The Scientific Validation of Herbal Medicine.