Η πιπερόριζα ή αλλιώς τζίντζερ, προστέθηκε στα πλαίσια ερευνών, σε κάποια παυσίπονα με σκοπό να διαπιστωθεί εάν μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του στομαχικού έλκους.
Η ρίζα, λοιπόν και τα στοιχεία της, μπήκαν μέσα σε ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο παυσίπονο με αντιφλεγμονώδη δράση, τη δικλοφενάκη. Όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφένη, έτσι και η δικλοφενάκη είναι ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο, από εκείνα που έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικά στη θεραπεία των αρθρικών πόνων. Ωστόσο, η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια όλων αυτών των φαρμάκων είναι το έλκος στομάχου, λόγω της επίδρασής τους στα επίπεδα των προσταγλαδινών.
Με το σκεπτικό λοιπόν της καταπολέμησης αυτής της πολύ σημαντικής ανεπιθύμητης ενέργειας, οι επιστήμονες προσέθεσαν πειραματικά την πιπερόριζα στο σκεύασμα. Έτσι λοιπόν, ενώ η δικλοφενάκη προκαλεί την προαναφερθείσα ανωμαλία στις προσταγλαδίνες, τα στοιχεία της πιπερόριζας προστατεύουν το βλεννογόνο του στομάχου από τα οξέα που αυτό εκρίνει. Έτσι προστατεύεται επαρκώς από ανάπτυξη έλκους.
Πιστεύεται ότι η σύνθεση του νέου σκευάσματος θα προσφέρει σημαντική προστασία στο στομάχι και θα αποτρέπονται τα έλκη που προκαλούνται από φαρμακευτικές ουσίες.
Το νέο φάρμακο είναι ακόμα στο στάδιο αξιολόγησης από το Κεντρικό Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών Γαστρεντερολογίας, στη Ρωσία.
Πηγή: Daily Mail