Άνθρωποι τέθηκαν από γιατρούς σε αναστολής ζωτικών λειτουργιών (suspended animation- κατάσταση «χειμερίας νάρκης») για πρώτη φορά σε μια πρωτοποριακή δοκιμή που στοχεύει να κερδίσει περισσότερο χρόνο για τους χειρουργούς ώστε να σώσουν σοβαρά τραυματισμένους ασθενείς.
Η διαδικασία περιλαμβάνει την ταχεία ψύξη του εγκεφάλου σε λιγότερο από 10C αντικαθιστώντας το αίμα του ασθενούς με παγωμένο αλατούχο διάλυμα. Συνήθως το διάλυμα αντλείται απευθείας στην αορτή, την κύρια αρτηρία που μεταφέρει το αίμα μακριά από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα. Γνωστή επισήμως ως “emergency preservation and resuscitation” (συντήρηση έκτακτης ανάγκης και αναζωογόνηση ή EPR), η διαδικασία δοκιμάζεται σε ανθρώπους που υποφέρουν από τόσο σοβαρούς τραυματισμούς, που κινδυνεύουν με αιμορραγία μέχρι θανάτου και που υποφέρουν από καρδιακή προσβολή πριν υποβληθούν σε θεραπεία. Οι ασθενείς, οι οποίοι είναι συχνά θύματα βιασμών ή πυροβολισμών, θα είχαν κανονικά λιγότερες από 5% πιθανότητες επιβίωσης.
Ο Σάμιουελ Τίσερμαν, του University of Maryland School of Medicine, στη Βαλτιμόρη, περιέγραψε τη δοκιμή σε πρόσφατο συμπόσιο που διοργάνωσε η Ακαδημία Επιστημών της Νέας Υόρκης. Είπε ότι η μέθοδος δοκιμάστηκε σε τουλάχιστον έναν ασθενή, αλλά δεν διευκρίνισε αν κανείς κατάφερε να επιβιώσει. Η πρώτη φορά που η ομάδα πραγματοποίησε τη διαδικασία ήταν «λίγο σουρεαλιστική», ανέφερε στο περιοδικό New Scientist.
Κατά το EPR ο ασθενής ψύχεται ταχύτατα, κατεβάζοντας τη θερμοκρασία του σε 10- 15 βαθμούς Κελσίου. Η εγκεφαλική δραστηριότητα του ασθενούς σχεδόν σταματά, και στη συνέχεια αποσυνδέεται από το σύστημα ψύξης. Ο ασθενής, ο οποίος υπό άλλες συνθήκες θα είχε θεωρηθεί νεκρός, μεταφέρεται στο χειρουργείο, όπου οι γιατροί έχουν δύο ώρες για να αντιμετωπίσουν τα τραύματά του, πριν τον θερμάνουν ξανά, ώστε η καρδιά του να αρχίσει να χτυπά και πάλι. Ο Τίσερμαν είπε πως ελπίζει ότι θα είναι σε θέση να ανακοινώσει τα πλήρη αποτελέσματα των δοκιμών αυτών ως τα τέλη του 2020.
Το σχέδιο του Τίσερμαν για τις δοκιμές ήταν να συγκριθούν 10 άτομα που υποβλήθηκαν σε EPR με 10 άτομα που θα ήταν κατάλληλα για κάτι τέτοιο, αλλά η κατάλληλη ομάδα δεν ήταν στο νοσοκομείο τη στιγμή της εισαγωγής τους. Η δοκιμή έλαβε έγκριση από τη US Food and Drug Administration, η οποία επέτρεψε να μη χρειάζεται συναίνεση από τον ασθενή, καθώς τα τραύματα θα είναι πιθανότατα θανατηφόρα και δεν θα υπάρχει εναλλακτική μέθοδος θεραπεία. Η ομάδα είχε επαφές με την τοπική κοινότητα και έβαλε διαφημίσεις σε εφημερίδες σχετικά με τη δοκιμή, υποδεικνύοντας πως, όσοι δεν θα ήθελαν να υποβληθούν στη διαδικασία, μπορούσαν να το υποδείξουν μέσω σχετικής ιστοσελίδας.
Προηγούμενες μελέτες σε γουρούνια με σοβαρά τραύματα είχαν δείξει πως μπορούσαν να ψυχθούν για τρεις ώρες, να γίνει ραφή των τραυμάτων τους και στη συνέχεια να γίνει ανάνηψη. «Θεωρήσαμε πως ήταν ώρα να το πάμε στους ασθενείς μας» είπε ο Τίσερμαν. «Τώρα το κάνουμε και μαθαίνουμε πολλά καθώς προχωρούμε με τη δοκιμή. Όταν είμαστε σε θέση να αποδείξουμε πως λειτουργεί εδώ, μπορούμε να επεκτείνουμε τη χρήση της τεχνικής αυτής για να βοηθούμε να επιζούν ασθενείς που αλλιώς δεν θα επιβίωναν».
Σχολιάζοντας την μέθοδο ο Kevin Frog, αναισθησιολόγος στο University College του Λονδίνου και συγγραφέας του βιβλίου “Extremes: Life, Death and the Limits of the Human Body”, ανέφερε: “Στην ιατρική έκτακτης ανάγκης προσπαθούμε πάντα να θολάσουμε τη γραμμή μεταξύ ζωής και βέβαιου θανάτου, ώστε να δημιουργήσουμε κάτι που μοιάζει με ελπίδα, εκεί όπου δεν υπήρχε τίποτα προηγουμένως. Εάν η EPR λειτουργεί, θα είναι κάτι που θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού”