Ο συνδυασμός ηλιακής ακτινοβολίας και υψηλής θερμοκρασίας φαίνεται να περιορίζει δραστικά την μεταδοτικότητα του κορωνοϊόυ και το καλοκαίρι στη χώρα μας, υποστηρίζει ο ο καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, επικεφαλής σχετικής μελέτης που διεξάγει το ΑΠΘ σε συνεργασία με ιταλικά πανεπιστήμια, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Η επικινδυνότητα (το ρίσκο) είναι διαχειρίσιμη, αλλά χρειάζεται να έχουμε πολλαπλές γραμμές άμυνας. Έτσι θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τις πύλες της χώρας σε τουρίστες από το εξωτερικό», αναφέρει ο καθηγητής. Αν και «ο SARS-CoV-2 θα παραμείνει και το καλοκαίρι στη χώρα μας», το μαθηματικό μοντέλο του ΑΠΘ σε συνεργασία με ιταλικά Πανεπιστήμια έδειξε ότι, όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 35 βαθμούς Κελσίου, αναμένεται να μειωθεί η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού κατά 70%.
Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η υψηλή θερμοκρασία, η υγρασία και η ηλιακή ακτινοβολία εξασθενούν τον κορωνοϊό και μειώνουν σημαντικά τη μεταδοτικότητά του. Οπότε η εκτίμηση αυτή την στιγμή είναι ότι μετά τα μέσα Μαΐου στη χώρα μας θα αρχίσει σταδιακά να μειώνεται η λοιμογόνος δράση του ιού. «Έχουµε διαπιστώσει ότι η θερµοκρασία άνω των 28 βαθµών Κελσίου, σε συνδυασµό µε την υπεριώδη ακτινοβολία, µπορεί να µειώσει τη µεταδοτικότητα του SARS-CoV-2 κατά 47%», σημειώνει κ. Σαρηγιάννης.
Η σηµαντική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στην επιβίωση του ιού επιβεβαιώνεται και από πείραµα που έγινε από το κρατικό εργαστήριο National Biodefense Analysis των ΗΠΑ, που έδειξε ότι σε ένα σκοτεινό δωµάτιο ο ιός διατηρεί τη µισή ισχύ του για µία ώρα, αλλά όταν εκτεθεί στο φως του ήλιου τη χάνει µέσα σε 90 δευτερόλεπτα! Όσο αυξάνεται η υπεριώδης ακτινοβολία, ο κορωνοϊός θα επιβιώνει για µικρό χρονικό διάστηµα στα αντικείµενα που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους και εκτίθενται στον ήλιο. Ωστόσο, σύµφωνα µε τον κ. Σαρηγιάννη, αυτό δεν σηµαίνει ότι θα πρέπει να χαλαρώσουµε τα µέτρα προστασίας.
«Ο ιός θα εξακολουθήσει να υπάρχει το καλοκαίρι», διευκρινίζει ο καθηγητής και προσθέτει ότι ο πιο ασφαλής µήνας για να κάνουµε διακοπές είναι ο Ιούνιος. «Στο µοντέλο που αναπτύξαµε λάβαµε υπόψη την άρση των περιοριστικών µέτρων και την επίπτωση που θα έχουν στη διασπορά του ιού στη χώρα µας. Σύµφωνα µε τα πρώτα αποτελέσµατα, η επιδηµία συνεχίζει την καθοδική της πορεία τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ωστόσο από τα µέσα Αυγούστου και µετά θα πρέπει να είµαστε σε επιφυλακή για να προλάβουµε αναζωπύρωσή της», εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης.