Evelyn
1:53 PM (17 minutes ago)
to me
Translate message
Turn off for: Greek
———- Forwarded message ———
Από: GIORGOS l. <[email protected]>
Date: Τετ, 13 Μαΐ 2020 στις 7:59 μ.μ.
Subject: Unicef: 1,2 εκατ. παιδιά απειλούνται εμμέσως από την πανδημία
To: Evelyn <[email protected]>
Έως και 6.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο ενδεχομένως να πεθαίνουν καθημερινά από αποτρέψιμες αιτίες τους επόμενους έξι μήνες λόγω του αντίκτυπου του κοροναϊού στην ομαλή παροχή βασικών υγειονομικών υπηρεσιών, προειδοποιεί η UNICEF.
Η παγκόσμια αναταραχή ως προς την παροχή τέτοιων κρίσιμων υπηρεσιών ως προς την υγεία της μητέρας και του παιδιού – όπως ο οικογενειακός προγραμματισμός, ο τοκετός, η μεταγεννητική φροντίδα και οι εμβολιασμοί – θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιπλέον 1,2 εκατομμύρια θανάτους παιδιών κάτω των πέντε σε μόλις έξι μήνες, σύμφωνα με με το χειρότερο από τα τρία σενάρια που παρουσιάζονται σε έρευνα του αμερικανικού πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Ειδικότερα, έως και 1,2 εκατομμύριο παιδιά κάτω των 5 ετών που ζουν σε 118 χώρες ενδέχεται το επόμενο εξάμηνο να συγκαταλέγονται στις παράπλευρες απώλειες της πανδημίας Covid-19. Οι θάνατοι αυτοί θα προστεθούν στα 2,5 εκατομμύρια παιδιά την ίδιας ηλικιακής ομάδας που ήδη πεθαίνουν κάθε έξι μήνες στις χώρες αυτές. Το ίδιο χρονικό διάστημα έως και 56.700 γυναίκες ενδέχεται να πεθάνουν πριν και μετά τον τοκετό καθώς δεν λαμβάνουν επαρκή φροντίδα, επιπλέον των 144.000 που πεθαίνουν τώρα.
«Αυτή η πανδημία έχει εκτεταμένες συνέπειες για όλους μας, αλλά είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη και πιο επείγουσα παγκόσμια κρίση που αντιμετώπισαν τα παιδιά από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του βρεταννικού τμήματος της Unicef, Sacha Deshmukh. «Οι ζωές των παιδιών απειλούνται σε όλο τον κόσμο – τα συστήματα υποστήριξής τους εξαφανίστηκαν, τα σύνορά τους έκλεισαν, η εκπαίδευση τους χάθηκε, η πρόσβαση τους σε τρόφιμα διακόπηκε. Ακόμα και στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα παιδιά αντιμετωπίζουν την απειλή της επιδημίας ιλαράς και το κλείσιμο του σχολείου θέτει τα ευάλωτα παιδιά σε αυξημένο κίνδυνο», συμπλήρωσε.
Επίσης, τα μέτρα αντιμετώπισης της επιδημίας του κορωνοϊού – η καραντίνα, η απαγόρευση της κυκλοφορίας και μετακινήσεων – και η ανησυχία που προκαλεί στους ανθρώπους μειώνει τον αριθμό των επισκέψεων σε ιατρικά κέντρα και εμποδίζει τη διενέργεια βασικών ιατρικών πράξεων. Η έρευνα αναφέρεται κυρίως στον οικογενειακό προγραμματισμό, την περιγεννητική φροντίδα, τον τοκετό, τον εμβολιασμό καθώς και στις υπηρεσίες πρόληψης και φροντίδας.
Η Unicef υπογραμμίζει ότι ως τα μέσα Απριλίου περισσότερα από 117 εκατομμύρια παιδιά σε 37 χώρες ενδέχεται να μην είχαν πρόσβαση σε εμβόλια κατά της ιλαράς, την ώρα που οι εκστρατείας εμβολιασμού έχουν διακοπεί εξαιτίας της επιδημίας. Η Νότια Ασία θα πληγεί περισσότερο, μπροστά και από την υποσαχάρια Αφρική και τη Λατινική Αμερική, με ιδιαίτερα αυξημένους απολογισμούς στο Μπανγκλαντές, την Ινδία, τη Βραζιλία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Αιθιοπία.
«Πρέπει να δράσουμε αμέσως για να σταματήσουμε την εξάπλωση της ασθένειας, να βοηθήσουμε τους ασθενείς και να προστατεύσουμε το έκτακτο προσωπικό», υπογράμμισε η Unicef η οποία κάλεσε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες να «εξακολουθήσουν να εργάζονται για να περιορίσουν τις έμμεσες επιπτώσεις στα παιδιά» μόλις η επιδημία τεθεί υπό έλεγχο.