Η 26η Ιουνίου ορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών 2020 και της Παράνομης Διακίνησής τους στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.Σκοπός είναι η ευαισθητοποιήση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών και την παράνομη διακίνησή τους.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πεθαίνουν κάθε χρόνο 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι από το οινόπνευμα και περίπου 585.000 θάνατοι συνδέονται με τα ναρκωτικά.Συνολικά περισσότερα από 270 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως καταναλώνουν ναρκωτικά κάθε χρόνο, με την κάνναβη να έχει 188 εκατομμύρια χρήστες, αναφέρει τογραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα. Τα οπιοειδή καταναλώνονται από 53,4 εκατομμύρια ανθρώπους.
Στην Ελλάδα, το πιο δημοφιλές ναρκωτικό είναι η κάνναβη. Μάλιστα, ποσοστό της τάξης του 11% των ενηλίκων (15-64) έχουν κάνει χρήση έστω μία φορά σε όλη τη ζωή τους. Ακολουθεί η κοκαΐνη, με το 1,3% των ενηλίκων 15-64 ετών να έχουν κάνει χρήση έστω μία φορά σε όλη τη ζωή τους και το 1% των μαθητών ηλικίας 15-16 ετών να δηλώνει πως έχει κάνει χρήση έστω μία φορά σε όλη τη διάρκεια ζωής.
Με αφορμή την σημερινή μέρα, το ΚΕΘΕΑ ανακοίνωσε τον ετήσιο απολογισμό του, επισημαίνοντας ότι η επόμενη μέρα της πανδημίας σε ό,τι αφορά τις εξαρτήσεις εγείρει σημαντικές ανησυχίες, καθώς «το επόμενο διάστημα ο COVID-19 θα συνεχίσει να επηρεάζει τις εξελίξεις στον χώρο των εξαρτήσεων, όχι μόνο με την πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος αλλά και λόγω της προβλεπόμενης οικονομικής κρίσης».
Και ο ΟΚΑΝΑ διαπιστώνει αυξανόμενη προσέλευση ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης πέρα από τις παράνομες ψυχοτρόπες ουσίες, όπως το αλκοόλ ή/και τα τυχερά παιχνίδια σύμφωνα με την καταγραφή στον ετήσιο απολογισμό του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας, το οποίο αποτελεί μία σύμπραξη του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ με τον ΟΚΑΝΑ.
Το 2019 το ΚΕΘΕΑ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, προσέφερε 14.556 θέσεις θεραπείας σε ανθρώπους με πρόβλημα εξάρτησης από τα ναρκωτικά και τις οικογένειές τους στον δρόμο, στις μονάδες του, στην κοινωνία και στις φυλακές. Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έλαβαν υπηρεσίες από τα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ -υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, εκπαίδευσης, συμμετοχής σε δράσεις πρόληψης και προαγωγής αυτοβοήθειας- έφτασε τα 2.590 διαφορετικά άτομα.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών δεν είναι ημέρα ενάντια στους ανθρώπους που κάνουν χρήση ναρκωτικών. Δεν είναι ημέρα φόβου. Είναι ημέρα σεβασμού στην προσπάθεια των ανθρώπων να αλλάξουν τη ζωής τους και να ενσωματωθούν στην κοινωνία με τον τρόπο που οι ίδιοι θα επιλέξουν», δήλωσε ο Εθνικός Συντονιστής για τα Ναρκωτικά, Χρήστος Κουιμτσίδης.
«Γι’ αυτό ας αγκαλιάσουμε τον άνθρωπο, ας δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα του επιτρέψουν να προχωρήσει σε αλλαγές που θεωρεί πιο σωστές για τη ζωή του, ας σεβαστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματά του, κι ας ακούσουμε τη φωνή του», πρόσθεσε.