Ενώ ο πλανήτης προσπαθεί να ξεμπερδέψει ακόμα από την πανδημία Covid-19 Κινέζοι επιστήμονες προειδοποιούν για το κίνδυνο νέας πανδημίας από ένα νέο στέλεχος ιού της γρίπης των χοίρων που εντόπισαν.
Οι ερευνητές που έκαναν την σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences εξέτασαν τους ιούς της γρίπης που βρέθηκαν στους χοίρους από το 2011 έως το 2018 και βρήκαν ένα στέλεχος “G4” του H1N1 που έχει “όλα τα βασικά χαρακτηριστικά ενός υποψηφίου πανδημικού ιού”.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, αν και δεν αποτελεί ένα άμεσο πρόβλημα, έχει «όλα τα εχέγγυα» για να προσαρμοστεί έτσι ώστε να μολύνει και τον άνθρωπο γι’ αυτό και οι επιστήμονες υποστηρίζουν χρειάζεται στενή παρακολούθηση. Ο κύριος φόβος, όπως και με τον SARS-COV-2 είναι ότι επειδή θα είναι νέος, οι άνθρωποι ενδεχομένως να έχουν ελάχιστη ή καθόλου ανοσία σε αυτόν.
Οι επιστήμονες που παρατήρησαν τα φαινόμενο έγραψαν ότι είναι ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να ελεγχθεί ο ιός στα γουρούνια αλλά και να επιτηρούνται στενά όσοι εργάζονται στη βιομηχανία χοίρων. “Πρέπει να εφαρμοστεί επειγόντως η στενή παρακολούθηση σε ανθρώπους, ειδικά στους εργαζόμενους στη βιομηχανία χοίρων”, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.
H τελευταία πανδημία γρίπης που αντιμετώπισε η υφήλιος –η γρίπη των χοίρων του 2009 που ξεκίνησε στο Μεξικό- ήταν λιγότερο θανατηφόρα από όσο πιστευόταν αρχικά, κυρίως επειδή πολλοί άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας είχαν ανοσία σε αυτήν, πιθανώς εξαιτίας της ομοιότητάς της με άλλους ιούς της γρίπης που είχαν κυκλοφορήσει χρόνια πριν. Ο ιός, με την ονομασία A/H1N1pdm09, πλέον καλύπτεται από το γενικό εμβόλιο της γρίπης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία από αυτόν.
Το νέο στέλεχος της γρίπης που ταυτοποιήθηκε στην Κίνα είναι παρόμοιο με εκείνο του 2009, αλλά με κάποιες αλλαγές. Προς το παρόν δεν αποτελεί μεγάλη απειλή αλλά ο καθηγητής Κιν Τσοου Τσανγκ και οι συνάδελφοί του, οι οποίοι το μελετούν, συστήνουν να είμαστε προσεκτικοί. Έχουν μάλιστα στοιχεία για πρόσφατη μόλυνση που ξεκίνησαν σε άτομα που εργάζονταν σε σφαγεία και στη βιομηχανία χοίρων στην Κίνα.
Ο καθηγητής James Wood, επικεφαλής του Τμήματος Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, δήλωσε ότι η μελέτη “έρχεται ως χρήσιμη υπενθύμιση” ότι διατρέχουμε συνεχώς τον κίνδυνο νέας εμφάνισης παθογόνων, και ότι τα εκτρεφόμενα ζώα, με τα οποία οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη επαφή παρά με την άγρια φύση, μπορεί να λειτουργήσει ως πηγή σημαντικών πανδημικών ιών.