Βελτιωμένη εμφανίζεται η κατάσταση όσον αφορά στην πανδημία του κορωνοιού, σύμφωνα με την έβδομη έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid-19.
Με βάση τα στοιχεία 25-30 Ιουνίου ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων πλέον διαμορφώνεται στα 16 κρούσματα ανά ημέρα, από 22 στην προηγούμενη έκθεση.
Σε ημερήσια βάση αρκετά κρούσματα είναι εισαγόμενα, π.χ. 9 εισαγόμενα στις 30.06 και 3 στις 29.06, και άλλα βρίσκονται διάσπαρτα ανά την Ελλάδα. Ειδικότερα, κρούσματα εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης, η οποία εντός του Ιουνίου κατέγραψε άνω των 160 κρουσμάτων, στην Καστοριά, όπου καταγράφηκαν 2,5 κρούσματα κατά μέσο όρο τις τελευταίες 48 ώρες, στη Σύρο και στην Αττική. Αξίζει να σημειωθεί πως και την τελευταία εβδομάδα μεταξύ 6ης και 7ης έκθεσης η Αττική παρέμεινε σταθερή σε χαμηλό μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων.
Το πλήθος των ασθενών στις ΜΕΘ παρέμεινε σταθερό στους 9, και ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων μειώθηκε στο 0,2, με το μέσο όρο ημερών μεταξύ θανάτων να ανέρχεται στις 6. Εν γένει, πανελλαδικά δε διαφαίνεται αύξηση των νοσηλειών σε MΕΘ ή απλές κλίνες ούτε των θανάτων. Συγχρόνως το Rt μειώθηκε περαιτέρω σε 0,2 από 0,5, ενισχύοντας περαιτέρω την εικόνα ελαφράς βελτίωσης των επιδημιολογικών δεδομένων σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση.
Το πλήθος των τεστ ανά χίλιους κατοίκους αυξήθηκε περαιτέρω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 27,44 σε 29,59. Μεσοσταθμικά διενεργήθηκαν κατά μέσο όρο 3900 τεστ ανά ημέρα, αριθμός ελαφρά μειωμένος σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση. Από το πλήθος των ελέγχων το 0,5% επιστρέφει θετικό κατά μέσο όρο, όταν τα σχετικά ποσοστά σε Τσεχία, Βέλγιο, και Αυστρία είναι 3,4%, 0,8% και 0,8%. Πιο συγκεκριμένα, και για το μεσοδιάστημα μεταξύ έκτης και έβδομης έκθεσης προόδου στην Ελλάδα διενεργήθηκαν 203 τεστ ανά θετικό κρούσμα όταν π.χ. στην Αυστρία, τη Τσεχία και το Βέλγιο τα αντίστοιχα νούμερα πλησίασαν το 119, 30 και 133. Η διασπορά στην Ελλάδα είναι 1,51 κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, στην Αυστρία 5,39, στη Τσεχία 14,74 και στο Βέλγιο 6,94.
Η κινητικότητα του πληθυσμού παρέμεινε σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε όλο το φάσμα της κοινωνικής δραστηριότητας. Ως μέτρο σύγκρισης λογίζεται η μέση κινητικότητα σε σχέση με τον Απρίλιο οπόταν βρίσκονταν σε ισχύ τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας. Υπό αυτό το πρίσμα, η παραμονή στην κατοικία βρίσκεται στο -16%- μειωμένη κατά 2% σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση. Αυξημένη κατά 5% εμφανίστηκε η κίνηση του πληθυσμού για τρόφιμα και φάρμακα στο +25% σε σχέση με τον Απρίλιο.
Η μετακίνηση στα καταστήματα σημείωσε ελαφρά μείωση 5% και πλέον διαμορφώνεται στο +46%, συνεπώς συντηρείται θετική επίδραση του σταδιακού ανοίγματος των καταστημάτων. Ελαφρά αύξηση σημείωσε η προσέλευση στην εργασία με +2% και διαμορφώθηκε στο +35%. Η χρήση των ΜΜΜ παρέμεινε σταθερή. Αύξηση σημείωσε η κινητικότητα σε πάρκα και υπαίθριους χώρους με +4%.
Συνολικά η πληθυσμιακή κινητικότητα σε σχέση με τον Απρίλιο ενισχύθηκε κατά 38%, με την τελευταία εβδομάδα να σημειώνεται αύξηση κατά 4%.