To Health Legal and Compliance Forum, πραγματοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας zoom, από την Palladian Conferences, υπό την αιγίδα του ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος), του ΠΑ.ΣΥ.Σ.ΔΙ.Κ. (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Στελεχών Διαχείρισης Κινδύνων), του Σ.Ε.I.B. (Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων), του ΣΕΚΑΣΕ (Σύνδεσμος Επαγγελματιών Κανονιστικής Συμμόρφωσης Ελλάδος) και του HACRO (Hellenic Association Of CROs / Σύλλογος Επιχειρήσεων Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών Ελλάδας).
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, την Τετάρτη 08 Ιουλίου (15:00 με 18:00). Συντονιστής του συνεδρίου ήταν ο δικηγόρος και δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης.
Στο συνέδριο, νομικοί και στελέχη του κλάδου της υγείας, συζήτησαν ρυθμιστικά, κανονιστικά θέματα, καθώς και θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων στην περίοδο της πανδημίας. Μέσα από τις τοποθετήσεις των ομιλητών αναδείχθηκε ότι η συγκεκριμένη περίοδος επηρέασε πολλές πτυχές της λειτουργίας του νομικού κλάδου και η ευελιξία προσαρμογής του σε αυτή τη νέα πραγματικότητα βρίσκεται ακόμα υπό εξέταση, παρά τα μεγάλα βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί.
Η κα Τζούλια Πουρναρά, Δικηγόρος, Associate Partner της «Πλατής – Αναστασιάδης & Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρία», συνεργαζόμενη με την ΕΥ Ελλάδος, παρουσίασε τη διαχείριση των συμβατικών σχέσεων σε συνθήκες ανωτέρας βίας, όπως αυτή της πανδημίας. Συγκεκριμένα, η κα Πουρναρά αναφέρθηκε στους τομείς του φαρμακευτικού κλάδου που επηρέασε η πανδημία και στις προϋποθέσεις υπό τις οποίες έκτακτα γεγονότα εμπίπτουν στην έννοια της ανωτέρας βίας, καθώς και τον τρόπο επίκλησης σχετικής συμβατικής ρήτρας ή συγκεκριμένων νομοθετικών διατάξεων προκειμένου να ανασταλεί μερικώς ή ολικώς η εκτέλεση των συμβατικών υποχρεώσεων των μερών. Τέλος, ολοκλήρωσε την παρουσίασή της αναλύοντας τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης του συμβατικού κινδύνου υπογραμμίζοντας ότι «Μια αναλυτικά διατυπωμένη σύμβαση, με μηχανισμό διαχείρισης κινδύνου, είναι και ένα εργαλείο για να αποτραπεί, μεταξύ άλλων, και η δικαστική διαμάχη».
Η κα Ιωάννα Μιχαλοπούλου, Health, Pharma, Food & Life Sciences Attorney at Law, LL.M. Managing Partner, Michalopoulou & Associates, υπογράμμισε ότι η πανδημία του covid-19 επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό σημειώνοντας, ότι: «Όταν αλλάζει το business περιβάλλον, επέρχεται αναπόφευκτα και αντίστοιχη νομική προσαρμογή» και ότι τον επιχειρησιακό ψηφιακό μετασχηματισμό ακολούθησε και ο νομικός. Στο πλαίσιο του νομικού ψηφιακού μετασχηματισμού, η κα Μιχαλοπούλου αναφέρθηκε στην τηλεργασία, την ενιαία ψηφιακή πύλη gov.gr, την άυλη συνταγογράφηση και τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας.
Ο κ. Αντώνης Μπρούμας, Δικηγόρος, Manager, Πλατής – Αναστασιάδης & Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρία, συνεργαζόμενη με την ΕΥ Ελλάδος, κατά την παρουσίασή του τοποθετήθηκε σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα της υποχρεωτικής αδειοδότησης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ενόψει της διαχείρισης του covid-19. Σχετικά με την υποχρεωτική αδειοδότηση πατεντών, αφού παρέθεσε μερικές δηλώσεις πολιτικών εκπροσώπων και τις διεθνείς εξελίξεις του 2020, προχώρησε δίνοντας τους κατάλληλους ορισμούς καθώς και τον σκοπό της υποχρεωτικής αδειοδότησης. Ο κ. Μπρούμας αφού εξήγησε αναλυτικά την Ενωσιακή / Εθνική Νομοθεσία, καθώς και την Ελληνική Νομοθεσία, σχετικά με την υποχρεωτική αδειοδότηση πατεντών, έκλεισε την παρουσίασή του καταλήγοντας στην Εθνική Στρατηγική για τον covid-19.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της ΕΥ – Silver sponsor και Michalopoulou & Associates – Bronze sponsor.