Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι, οι άνθρωποι που έχουν βιώσει καρδιακή ανεπάρκεια και συνεχίζουν να κάνουν αλμυρή διατροφή, είναι πολύ πιθανό να καταλήξουν πάλι στο νοσοκομείο.
«Η μεγάλη πρόσληψη αλατιού είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, ακόμα και για εκείνους που έχουν αναρρώσει και παίρνουν σταθερά τα φάρμακά τους», είπε ο Δρ Gary E. Newton του Mount Sinai Hospital στο Οντάριο.
Στη μελέτη, οι άνθρωποι που έτρωγαν κατά μέσο όρο 3,8 γραμμάρια νατρίου την ημέρα – που ισοδυναμεί με περίπου 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι, και πάνω από το διπλάσιο ποσό που συνιστάται από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία για τους υγιείς ανθρώπους – είχαν διπλάσιες πιθανότητες να νοσηλευτούν για καρδιακή ανεπάρκεια μέσα σε διάστημα 3 ετών.
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, συνιστά στα υγιή άτομα πως πρέπει να τρώνε λιγότερο από 1,5 γραμμάρια νατρίου την ημέρα, ωστόσο, κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι καταναλώνουν περίπου 3,5!
Το νάτριο είναι επικίνδυνο στην καρδιακή ανεπάρκεια, διότι δημιουργείται κατακράτηση υγρών στο σώμα, κατάσταση που αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια, στα οποία γίνεται συγκέντρωση υγρών στους πνεύμονες, την κοιλιά και τους αστραγάλους, ανέφερε η Δρ Mary Knudson. Έτσι, οι ασθενείς παίρνουν συχνά διουρητικά φάρμακα, τα οποία απελευθερώνουν από το σώμα την περίσσεια ποσότητα υγρών και νατρίου και έτσι καλούνται να περιορίσουν την πρόσληψη αλατιού.
Για να διερευνήσει ποια είναι η επίδραση μιας αλμυρής δίαιτας στα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια, ο Δρ Newton και η ομάδα του παρακολούθησαν 123 άτομα με τη νόσο αλλά σε τελικό στάδιο, που χαρακτηρίζεται από δυσκολία στην αναπνοή, κόπωση και οίδημα.
Ένα μικρό ποσοστό των ατόμων με καρδιακή ανεπάρκεια πεθαίνουν κάθε χρόνο, εξήγησε ο Δρ Newton, αλλά πολλοί παίρνουν τα φάρμακά τους τακτικά και ζουν με την κατάσταση αυτή, η οποία από κάποιο σημείο και μετά γίνεται χρόνια.
Μεταξύ των ατόμων με καρδιακή ανεπάρκεια, που έλαβαν μέρος στην έρευνα, όσοι κατανάλωναν κατά μέσο όρο 3,8 γραμμάρια αλάτι την ημέρα, οι μισοί περίπου ξανανοσηλεύτηκαν κατά τη διάρκεια των 3 επόμενων ετών. Αντίθετα, μόνο το 12 με 15% των ανθρώπων με χαμηλή σε αλάτι διατροφή – μεταξύ 1,4 και 2,4 γραμμάρια την ημέρα, κατά μέσο όρο – κατέληξε στο νοσοκομείο κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.
Οι άνθρωποι δε, που κατανάλωναν τις υψηλότερες ποσότητες αλατιού, είχαν 3 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μελέτης, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες.
Επομένως, λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση του αλατιού στο καρδιαγγειακό σύστημα, είναι πολύ σημαντικό τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια να προσέχουν την πρόσληψη του αλατιού τους.
Η παρούσα μελέτη, δεν είναι αρκετά μεγάλη για να διαπιστωθεί επακριβώς πόσο αλάτι είναι πάρα πολύ, με αποτέλεσμα η ασφαλέστερη λύση είναι να περιοριστεί η πρόσληψή του όσο το δυνατόν περισσότερο, πρόσθεσε ο Δρ Newton.
Το μεγαλύτερο μέρος του νατρίου στη διατροφή μας προέρχεται από τα έτοιμα φαγητά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα αλλαντικά και άλλα κατεργασμένα κρέατα, είπε ο Δρ Newton.
Οι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχουν τις ετικέτες κάθε προϊόντος τροφίμου που αγοράζουν, δεδομένου ότι το αλάτι υπάρχει παντού. Μαγειρεύοντας περισσότερο στο σπίτι, και αποφεύγοντας τα έτοιμα και πρόχειρα φαγητά είναι ένα καλό πρώτο βήμα για την αποφυγή του επιπλέον αλατιού, πρόσθεσε ο Δρ Newton.
Πηγή: Reuters