Μεγάλες οι πιθανότητες υπερμετάδοσης
Ανησυχία προκαλούν οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν και αυτό το Σαββατοκύριακο σε πλατείες της Αττικής, παρά την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του νέου κοροναϊού.
Πολλοί ήταν αυτοί που βρέθηκαν έξω μετά τα μεσάνυχτα και συνωστίστηκαν στις πλατείες, παρά τα νέα μέτρα, με το λουκέτο σε περίπτερα και μίνι μάρκετ για τον περιορισμό της πώλησης αλκοόλ.
Σύμφωνα με τον καθηγητή και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπο Γώγο όταν είμαστε σε τέτοιους χώρους με τέτοιες συναθροίσεις και συνωστισμό υπάρχει μεγάλη πιθανότητα υπερμετάδοσης και πρόσθεσε πώς ένας μπορεί να μολύνει 80-90 ή ακόμα και 100 άτομα σε τέτοιες περιπτώσεις.
Μάλιστα σημείωσε πως η διασπορά στην Αθήνα οφείλεται και σε όλα αυτά, Σε αυτές τις συγκεντρώσεις κόσμου χωρίς μάσκα. «Είναι ο ένας πάνω στον άλλον και χωρίς μάσκα» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στον βαθμό μετάδοσης σε νεαρές ηλικίες εξήγησε πως αυτή την στιγμή έχουμε διασωληνωμένους που είναι νεαροί. «Είχαμε 28χρονο στην Πάτρα μια 17χρονη στην Θεσσαλονίκη και σε μικρή ηλικία. Δεν είναι τελείως άτρωτοι. Πρέπει να προσέχουμε τον εαυτό μας. Το ίδιο και οι νέοι γιατί κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσει το ανοσοποιητικό σύστημα τους σε κάτι τέτοιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τα μέτρα είπε πως «υπάρχει κλιμάκωση των μέτρων και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που υπάρχει μεγάλη δέσμη μέτρων αυτή την στιγμή με τον περιορισμό της κυκλοφορίας που πρέπει να το δούμε και πως αν συνεχίσουν τα πράγματα έτσι πιθανόν να χρειαστούμε νέα μέτρα όπως μάσκα παντού με την σωστή χρήση όμως.
Ο κ. Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΙ ανέφερε τον κίνδυνο να αυξηθούν πολύ τα κρούσματα.
«Πρέπει να κατέβουμε σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων για να είμαστε ευχαριστημένοι. Υπήρχε ο κίνδυνος με την αύξηση των κρουσμάτων που βλέπαμε να γίνουν 1000. Τώρα υπάρχει μια σταθερότητα. Αυτή την στιγμή το ποτήρι είναι μισογεμάτο» είπε.
Αναφέρθηκε και στις παραμέτρους που λαμβάνουν υπόψη για τις αποφάσεις με τα μέτρα. Αυτές έχουν α κάνουν με τον αριθμό των κρουσμάτων, το RT, την θετικότητα των τεστ -δηλαδή πόσα τεστ έχουμε θετικά σε σχέση με το σύνολο- και αυτό δείχνει την κινητικότητα του ιού, καθώς και την δυνατότητα του συστήματος να καλύψει τους νοσούντες.
Επιπλέον, ανέφερε πως από 15 Οκτωβρίου πρέπει ο κόσμος να αρχίσει να εμβολιάζεται για την γρίπη.