«Αργούμε και είναι εις βάρος μας»
Καλεσμένη στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» βρέθηκε η καθηγήτρια Ιατρικής, Αθηνά Λινού η οποία, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, τόνισε πως αργούμε να πάρουμε αποφάσεις «και είναι εις βάρος μας», ενώ χαρακτήρισε πολύ ανησυχητική την έκρηξη των κρουσμάτων στην Αττική.
«Έχουμε μεγάλο πληθυσμό σε κίνδυνο, είναι πολλοί οι υποψήφιοι να κολλήσουν», σημείωσε η κυρία Λινού, ενώ τόνισε πως «δεν επαρκεί η μάσκα από μόνη της, χρειάζεται απόσταση». «Πρέπει να αξιοποιήσουμε τον ελεύθερο χώρο. Θα έκανα υποχρεωτική τη μάσκα και έξω. Θα προσπαθούσα να αποφύγω το lockdown», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η καθηγήτρια ανέφερε, ωστόσο, πως δεν χρειάζεται πανικός, παρόλο που «δεν πάνε καλά τα πράγματα», αναδεικνύοντας παράλληλα τον κίνδυνο που ελλοχεύει από τον συνωστισμό στα Μέσα Μεταφοράς.
«Δεν ξέρω γιατί αργούμε να πάρουμε αποφάσεις και να λύσουμε προβλήματα. Αργούμε και είναι εις βάρος μας. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια», τόνισε, ενώ αναφορικά με το ζήτημα των σχολείων είπε: «Θα αραίωνα τις τάξεις ανεξαρτήτως κόστους και θα εκμεταλλευόμουν τον υπαίθριο χώρο για μαθήματα».
Διπλάσια τα κρούσματα στην Αττική σε 24 ώρες
Τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό στην Αττική, που ξεκίνησαν να ισχύουν από το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, δεν φαίνεται να αποδίδουν μέχρι στιγμής, αφού στη σημερινή ενημέρωση ανακοινώθηκαν 416 κρούσματα κορωνοϊού, από τα οποία τα 240 εντοπίζονται στην Αττική. Η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική συνεχίζει να προβληματίζει κυβέρνηση και ειδικούς, οι οποίοι θέλουν με κάθε τρόπο να αποφύγουν το lockdown. Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, τρεις είναι οι πηγές μολύνσεων που προκαλούν πονοκέφαλο:
τα εισαγόμενα που ήταν περισσότερα από 60,
οι δομές φιλοξενίας προσφύγων μεταναστών,
αλλά και οι περιοχές αυξημένης επιδημιολογικής επιβάρυνσης ανά την επικράτεια.
Η 16η έκθεση προόδου του Εθνικού Παρατηρητηρίου κορωνοϊού επιβεβαιώνει ότι η Αττική είναι στο επίκεντρο της διασποράς του ιού στη χώρα, αφού όπως σημειώνεται, η τελευταία εβδομάδα εμφανίζει συνεχιζόμενη επιδείνωση, με αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων, του αριθμού των διασωληνωμένων και του ημερήσιου αριθμού θανάτων. Ο δείκτης Rt για την επικράτεια αυξήθηκε σε 1, ενώ στην Αττική, για το υπό εξέταση διάστημα, υπολογίζεται άνω της μονάδας. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 324 κρούσματα από 281 στην προηγούμενη έκθεση.