Όσο ο αέρας που αναπνέουμε γίνεται πιο βρώμικος, αυξάνεται η πιθανότητα σοβαρών νευρολογικών διαταραχών όπως η νόσος του Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ και άλλες άνοιες, σύμφωνα με νέα έρευνα στην οποία συμμετέχει μία Ελληνίδα ερευνήτρια της διασποράς.
Η νέα μεγάλη και μακρόχρονη επιστημονική μελέτη στις ΗΠΑ που έγινε από ερευνητές των Σχολών Δημόσιας Υγείας των πανεπιστημίων Χάρβαρντ Βοστόνης, Κολούμπια Ν. Υόρκης και Έμορι Ατλάντα, έδειξε ότι όσοι εκτέθηκαν σε πιο επικίνδυνα μικροσωματίδια (PM2.5) ήταν πιο πιθανό να νοσηλευτούν με αρκετές νευρολογικές διαταραχές. Η βάση της έρευνας ήταν η συσχέτιση των εισαγωγών στο νοσοκομείο περίπου 63 εκατομμυρίων ανθρώπων με τα επίπεδα ρύπανσης στον τόπο διαμονής του καθενός (ανάλογα με τον ταχυδρομικό κωδικό του σπιτιού του).
Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet Planetary Health», διαπίστωσαν ότι ακόμη και η μικρή αύξηση των συγκεντρώσεων PM2,5 ετησίως (πέντε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο) αύξησε την πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο για πρώτη φορά κατά περισσότερο από 10%, γεγονός που θέτει ερωτήματα και σχετικά με τον αντίκτυπο των «υποτιθέμενων ασφαλών» επιπέδωνατμοσφαιρικής ρύπανσης. Πρόκειται για την τελευταία σε μια σειρά προειδοποιήσεων σχετικά με τους κινδύνους εισπνοής τοξικού αέρα, πουσυνδέεται με διάφορα προβλήματα υγείας.
Σύμφωνα με τον ερευνητή Xiao Wu, διδακτορικό φοιτητή στη βιοστατιστική στην Harvard T.H. Chan Σχολή Δημόσιας Υγείας στη Βοστώνητα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν όλο και περισσότερο ότι “οι μακροχρόνιες εκθέσεις σε μικροσωματίδια PM2.5 συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο επιδείνωσης της νευρολογικής υγείας, ακόμη και σε συγκεντρώσεις PM2.5 πολύ κάτω από τα ισχύοντα εθνικά πρότυπα”.
Σημειώνεται ότι στη μελέτη συμμετείχε η Μαριάνθη-Άννα Κιουμουρτζόγλου, επίκουρη καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια, απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος (2005) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με διδακτορικό στη συνέχεια από το Χάρβαρντ (2013).