Η απαγόρευση των μικρών συναθροίσεων και το κλείσιμο των σχολείων συγκαταλέγονται στους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τον περιορισμό της εξάπλωσης της Covid-19, διαπιστώνει νέα έρευνα.
Ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης χρησιμοποίησαν τέσσερις διαφορετικές προσεγγίσεις για να αναλύσουν τον αντίκτυπο των κυβερνητικών παρεμβάσεων στην ταχύτητα εξάπλωσης του νέο κορωνοϊού σε διάφορες χώρες. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο στο απόγειο του πρώτου κύματος της πανδημίας.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι επιστήμονες προσπάθησαν να διαχωρίσουν τον αντίκτυπο του κάθε μέτρου και να υπολογίσουν ποιο είχε το καλύτερο αποτέλεσμα. Στόχος τους ήταν να προτείνουν ένα «μικρότερο πακέτο» που θα μπορούσε να αποδειχθεί αποτελεσματικό χωρίς το μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος ενός πλήρους lockdown.
H απαγόρευση των μικρών συναθροίσεων αποδείχθηκε πιο αποδοτική από την ακύρωση μεγάλων συγκεντρώσεων.
Οι ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης επισημαίνουν ότι τα ευρήματα όσον αφορά το κλείσιμο των σχολείων επιβεβαιώνουν και άλλα πρόσφατα στοιχεία, ιδίως από μια έρευνα στις ΗΠΑ. Ωστόσο, δεδομένων των επιπτώσεων στη μάθηση και την κοινωνική απομόνωση «οι κυβερνήσεις ίσως πρέπει να εξετάσουν λιγότερο αυστηρά μέτρα, τα οποία θα προσφέρουν τη μεγαλύτερη δυνατή προφύλαξη αλλά θα διασφαλίζουν μια ουσιαστική ισορροπία ανάμεσα στα οφέλη και τα μειονεκτήματα» τονίζουν.
Λίγες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έκλεισαν τα σχολεία παρά την εμφάνιση του δεύτερου κύματος. Κάποια από τα άλλα περιοριστικά μέτρα που αποδείχτηκαν πιο αποδοτικά είναι οι περιορισμοί στα σύνορα, η διαθεσιμότητα προστατευτικού εξοπλισμού και οι περιορισμοί στην προσωπική μετακίνηση.
Η ενίσχυση της δυνατότητας διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ και η αύξηση των εγκαταστάσεων καραντίνας και απομόνωσης ήταν μεταξύ των λιγότερο αποδοτικών, όπως και οι έλεγχοι στα αεροδρόμια.