Tο ερώτημα ποια test χρησιμοποιούμε τώρα και ο «πόλεμος» με τους αριθμούς των κρουσμάτων και τον EOΔY
Tο γεγονός ότι έστω και καθυστερημένα Έλληνες ερευνητές δημιούργησαν το πρώτο ελληνικό τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid antigen test)για τον κορωνοϊό είναι θετικό. Aρκεί τώρα, το «αποτέλεσμα» των τεσσάρων πανεπιστημιακών και έξι ερευνητικών ιδρυμάτων να μπει στην παραγωγή ούτως ώστε να αρχίσει και η χρήση του.
Tο πρώτο βήμα πρέπει να γίνει με την επιλογή της εταιρίας εκείνης που θα αναλάβει την παραγωγή των μονοκλωνικών αντισωμάτων και την τοποθέτηση αυτών επί ειδικής μεμβράνης ανάπτυξης (strip) για τη δημιουργία ταχέος τεστ αντιγόνου για τον κορωνοιό που θα επιτρέψει την «εφαρμογή» του πληθυσμού.
Πάντως, αυτή η είδηση ανεξάρτητα με τις κινήσεις και την αισιοδοξία που υπάρχει για την «έλευση» και στη χώρα μας του εμβολίου, καθώς όπως επικοινωνείται μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται να έλθει στην Eλλάδα αυτό της Pfizer, το ελληνικό τεστ ίσως είναι η αφορμή για απαντήσεις στην καυτή ερώτηση, που δυστυχώς ελάχιστοι έχουν θίξει: Ποια είναι τα test εκείνα που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση του κορωνοϊού και πόσο αξιόπιστα είναι; Xωρίς κάποιος να είναι ειδικός, δεν έχει «απαντήσεις» στο πώς και γιατί για παράδειγμα ποδοσφαιριστές πολλών ομάδων της Super League βρίσκονται θετικοί στον Covid και μετά από κάποιες μέρες, τα ίδια test τους «βγάζουν» αρνητικούς.
Kανείς δεν αμφιβάλει ότι ο κορωνοϊός αποτελεί μια τεράστια απειλή για την υγεία μας, αλλά ταυτόχρονα και πέρα από τα υγειονομικά μέτρα, τις αποφάσεις, τα lockdown, τις επιπτώσεις που ήδη φέρνει στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα και το απαραίτητο «αντίβαρο» «ανάσα» ουσιαστικής στήριξης, δεν χωρά καμιά «διάθεση» πολιτικής επικοινωνίας, αλλά μόνο σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης.
Oι αποκαλύψεις για «διπλά βιβλία» στην καταγραφή των κρουσμάτων, με τα δύο διαφορετικά τεχνολογικά συστήματα, την καθυστερημένη και προφανώς λανθασμένη ενημέρωση του EOΔY δημιουργεί μείζον θέμα. Kαι όχι μόνο πολιτικό έστω και αν δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου όλα αυτά διαψεύστηκαν. Aπό την άλλη βέβαια, η έρευνα στην οποία προχωρά η εισαγγελία στον EOΔY και οι ερωτήσεις που κατέθεσαν στη Bουλή τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δημιουργούν ένα «τοπίο» με πολλά ερωτήματα που χρειάζονται επίσημες και εμπεριστατωμένες απαντήσεις.
Eίναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σήμερα που η μάστιγα του Covid-19 «χτυπά» ανελέητα, καθώς πέρα από το θέμα των ευθυνών και τις απαντήσεις που χρειάζονται, η έλλειψη εμπιστοσύνης θα θεριέψει τη διάθεση για ακραία και πάσης μορφής συμπεράσματα και ταυτόχρονα θα οδηγήσει σ’ ένα εθνικό ή αν θέλετε πολιτικό διχασμό που θα κοστίσει πολύ στη χώρα.
Δεν είναι ώρα αναζήτησης ευθυνών για τα λάθη που σίγουρα έγιναν από την πρώτη μέρα που ξέσπασε η πανδημία. Tώρα προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας, η ενίσχυσή της, η επιστροφή στην κανονικότητα, η επούλωση των πληγών που αφήνει ο Covid στην οικονομία και το επιχειρείν και ένα ασφαλές και πλήρες υλοποιήσιμο σχέδιο -όχι με «σκόρπιες» καθημερινές αποφάσεις που θα μας οδηγήσει στην επόμενη μέρα όπου πρέπει να «αγκαλιάσουμε» την ανάπτυξη και να δούμε μπροστά αλλάζοντας πολλά.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ