Μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, σειρά παίρνουν θεραπείες – Τα σπρέι και οι ρινικές σταγόνες
Μπορεί η ανθρωπότητα να πάει ένα βήμα πιο μπροστά, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού; Οι επιστήμονες λένε πως αυτό είναι εφικτό και ετοιμάζουν -και- άλλες λύσεις, πέραν του εμβολίου. Λύσεις, όπως θεραπείες για όσους ασθενούν, αλλά και σπρέι και ρινικές σταγόνες που μπορούν να μας «θωρακίσουν» από τον Covid-19. Δυο αμερικανικές εταιρίες βιοτεχνολογίας, μάλιστα, η ελληνικού ενδιαφέροντος Regeneron και η Sorrento, δοκιμάζουν ήδη τα παραπάνω φάρμακα…
Την ίδια ώρα και… μέχρι να ετοιμαστούν οι πολλά υποσχόμενες θεραπείες, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στα εμβόλια. Στη μοναδική απτή μέχρι στιγμής ελπίδα του κόσμου να ελέγξει την πανδημία και να κάνει το επόμενο βήμα για να επιστρέψει σε μια κανονικότητα. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο τα περιμέναμε. Τα χρονοδιαγράμματα αλλάζουν, καθώς οι διακηρύξεις των αρμοδίων δεν ευοδώθηκαν και οι προμήθειες αργούν.
Αργούν στην Ελλάδα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, εν μέσω «πολέμου» για την αποτελεσματικότητα των ρωσικών και κινεζικών εμβολίων, έναντι των εγκεκριμένων και επιλεγμένων από την ΕΕ ευρωπαϊκών και αμερικανικών (Pfizer/Biontech, Moderna, Astrazeneca κλπ). Ούτως ή άλλως, η Ελλάδα είναι «εγκλωβισμένη», τίνι τρόπω στις αποφάσεις της Κομισιόν, τόσο για την επιλογή, όσο και για τις ποσότητες και τις ημερομηνίες διανομής.
Οι θεραπείες
Όσο είμαστε εν… αναμονή για την παραλαβή των εμβολίων και την ολοκλήρωση του εμβολιασμού του πληθυσμού, κάποιες φαρμακευτικές και εταιρίες βιοτεχνολογίας έχουν μετατοπίσει το ενδιαφέρον των ερευνών τους στη θεραπεία του κορωνοϊού. Αδιαμφισβήτητη πρωταγωνίστρια είναι η εταιρία βιοτεχνολογίας Regeneron, η οποία πρώτη λανσάρισε τη θεραπεία αντισωμάτων που ήδη εγκρίθηκε και χρησιμοποιείται σε ασθενείς του Covid με ελαφρά ή μέτρια συμπτώματα που έχουν υψηλό ρίσκο να νοσήσουν σοβαρά -η θεραπεία που χορηγήθηκε στον πρόεδρο Donald Trump- έχει συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και στη χώρα μας, καθώς προσπαθεί να εξελίξει τη θεραπεία, με κύριο σκοπό να μειώσει το κόστος της. Η εταιρία, η οποία διοικείται από Έλληνες, επίσης εξετάζει ένα ρινικό σπρέι που θα καταπολεμά τον ιό.
Με δεδομένο ότι η θεραπεία αντισωμάτων είναι αρκετά ακριβή -κοστίζει περίπου 1.200 δολάρια κατ’ άτομο καθώς είναι δύσκολη η «καλλιέργεια» των αντισωμάτων- το ρινικό σπρέι που εξετάζει η φαρμακευτική δεν θα είναι μόνο φθηνότερο, αλλά θα εμποδίζει τη μόλυνση από τον κορωνοϊό. Οι ως τώρα μελέτες έχουν δείξει πως το φάρμακο δεν ενέχει κινδύνους για τους χρήστες. Θα είναι αυτό η σωτηρία της ανθρωπότητας από τον κορωνοϊό.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η φαρμακευτική Sorrento, εκτός από εμβόλιο αντισωμάτων που θα καταπολεμούν τον κορωνοϊό, έχει υποβάλλει αίτηση στον FDA γιa κλινικές δοκιμές Φάσης 1 ενός φαρμάκου που μπορεί να αποδειχθεί game-changer. Το όνομά του είναι COVI-DROPS και είναι ρινικές σταγόνες αντισωμάτων, οι οποίες ως τώρα δείχνουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν ανοσία στον Covid-19, μπλοκάροντας τη μόλυνση από τον ιό, ή μειώνοντας την ένταση και το χρόνο των συμπτωμάτων εντός 24 ωρών από τη λήψη.
Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΑΝΟΣΙΑ
Τα αναπάντητα ερωτήματα για τα εμβόλια
Τα πρώτα εμβόλια των Pfizer/Biontech ήρθαν, οι πρώτοι εμβολιασμοί έγιναν. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχουν παραληφθεί 429.000 εμβόλια της Pfizer και έως τον Ιούνιο, με τη σταδιακή αδειοδότηση των εμβολίων και άλλων εταιριών από την ΕΕ, θα έχουν φτάσει στην Ελλάδα συνολικά 25 εκατ. δόσεις για να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την Ελλάδα;
Παρά τη -δικαιολογημένη για το επείγον της μελέτης, ανάπτυξης και έγκρισης των εμβολίων- διστακτικότητα που υπάρχει σε μέρος του πληθυσμού, οι εμβολιασμοί δημιουργούν μια γιγαντιαία, πολλαπλή ευκαιρία για την Ελλάδα: Να ξαναπάρει γρήγορα η οικονομία μπροστά, να επιστρέψει η χώρα στο σημείο που ήταν πριν εμφανιστεί η πανδημία του κορωνοϊού.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα εμβόλια θα σώσουν εκατομμύρια ζωές. Όμως το κοινό δεν μπορεί παρά να έχει ερωτήματα και διστακτικότητα, ειδικότερα όταν έχει προηγηθεί η έγκριση -με πρόχειρα δεδομένα- από τον FDA του αντιιικού Remdesivir , για να αποδειχθεί… απογοητευτικό σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα. Ήταν όταν έχει προηγηθεί το σοβαρό λάθος στις κλινικές δοκιμές της AstraZeneca σχετικά με τις δοσολογίες.
Για τα ήδη εγκεκριμένα εμβόλια γνωρίζουμε πως είναι αποτελεσματικά. Όμως δεν γνωρίζουμε για πόσο. Μιας και δεν υπήρξε υποχρεωτικό κοινό πρότυπο επιστημονικών δοκιμών, προστατεύουν από ασυμπτωματική μόλυνση και κατά πόσο μας βοηθούν να επιτύχουμε την ανοσία της αγέλης.
Το άλλο μυστήριο είναι το πόσο διαρκεί η ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθει κανείς για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα είναι να συνεχίσει τις δοκιμές με τη μέθοδο της χορήγησης σε κάποιους εθελοντές εμβολίου και σε κάποιους εικονικού φαρμάκου (placebo).
AΠO TON MΠOYPΛA ΣTON ΓIANKOΠOYΛO KAI TON KYPATΣOY
Oι Έλληνες που γράφουν ιστορία στη «μάχη» με τον ιό
Aυτό το διάστημα, με το λανσάρισμα του εμβολίου, ο Έλληνας CEO της Pfizer, Aλβέρτος Mπουρλά, βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Kαθώς φαίνεται όμως, δεν θα είναι ο μόνος που θα γραφτεί στην ιστορία για τη μάχη κατά του κορωνοϊού. O ελληνικής καταγωγής πρόεδρος και συνιδρυτής της Regeneron, Tζορτζ Γιανκόπουλος, όταν, το 1997 τιμώταν με το Eπιστημονικό Bραβείο του Iδρύματος Mποδοσάκη, ίσως να μη φανταζόταν ότι κάποτε θα κληθεί να σώσει την ανθρωπότητα. Kαι να κάνει την πατρίδα του υπερήφανη, όπως και ο αντιπρόεδρος της εταιρίας, Xρήστος Kυρατσούς, αλλά και ο πρόεδρος του ΔΣ της, Πίνδαρος «Pόι» Bαγιέλος.
H Regeneron συνεργάζεται ήδη με την Eλλάδα για την εξέλιξη του φαρμάκου κατά του κορωνοϊου, της διάσημης θεραπείας αντισωμάτων που έχει αναπτύξει. O πρόεδρος του EOΦ, Δημήτρης Φιλίππου, δήλωσε ότι πέντε ελληνικά νοσοκομεία θα συμμετάσχουν στις δοκιμές της θεραπείας αντισωμάτων που ανέπτυξε η αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας για την αντιμετώπιση της Covid-19, αν και αυτά, είναι η αλήθεια, έχουν ήδη ετοιμαστεί γι’ αυτό εδώ και καιρό, κάνοντας τις δικές τους μελέτες επί του θέματος.
H θεραπεία αποτελείται από δύο συνθετικά αντισώματα (κασιριβιμάμπη και ιμδενιμάβη) τα οποία συνδέονται στον SARS-CoV-2 και τον στοχοποιούν για επίθεση από το ανοσοποιητικό σύστημα. Kαι τα δύο αντισώματα ονομάζονται «μονοκλωνικά» επειδή σχεδιάστηκαν να συνδέονται ακριβώς στην ίδια περιοχή του ιού. H χρήση δύο αντισωμάτων αντί ενός προτιμήθηκε από την εταιρία προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ανθεκτικότητας λόγω μεταλλάξεων του ιού.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ