Το εμβόλιο της Moderna κατά του κορωνοϊού παράγει εξουδετερωτικά αντισώματα και έναντι των μεταλλάξεων του ιού, συμπεριλαμβανομένης και της μετάλλαξης Δέλτα, σύμφωνα με τα στοιχεία εργαστηριακής μελέτης που ανακοίνωσε η εταιρεία την Τρίτη.
Η μελέτη διεξήχθη σε ορό αίματος που ελήφθησαν από οκτώ συμμετέχοντες, μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου στο πλαίσιο δοκιμής πρώιμου σταδίου.
Όπως ανακοίνωσε η βιοτεχνολογική εταιρεία, το εμβόλιο παρήγαγε εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι όλων των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων στελεχών της μετάλλαξης Βήτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική αλλά και των τριών μεταλλαγμένων στελεχών που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην Ινδία, μεταξύ των οποίων οι μεταλλάξεις Κάπα και Δέλτα, καθώς και των μεταλλαγμένων στελεχών Ητα που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νιγηρία και των A.23.1 και A.VOI.V2 εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην Ουγκάντα και την Αγκόλα, αντίστοιχα.
Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε, ωστόσο, μικρή μείωση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι ορισμένων νεότερων μεταλλαγμένων στελεχών, όπως των Δέλτα, Κάπα και Γάμα.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, η ανάλυση έδειξε μέτρια μείωση του επιπέδου των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα κατά 2,1 φορές, έναντι του στελέχους Γάμα κατά 3,2 φορές, έναντι του Κάπα κατά 3,3-3,4 φορές και έναντι του στελέχους Ήτα κατά 4,2 φορές σε σύγκριση με το επίπεδο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του αρχικού στελέχους (D614G). Ελάχιστη ήταν η μείωση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι της μετάλλαξης Άλφα και Α.23.1.
“Αυτά τα νέα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά και ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι το εμβόλιο της Moderna κατά του κορωνοϊού θα πρέπει να παρέχει προστασία και έναντι των πρόσφατα εντοπισθέντων μεταλλάξεων”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Stéphane Bancel.