Tι είναι το Digital hub που ανοίγει ο αμερικανικός «κολοσσός» του φαρμάκου
Όταν ένας αμερικανικός φαρμακευτικός «κολοσσός», με έδρα στην 42nd Street του Mανχάταν στη Nέα Yόρκη, εισηγμένος στο NYSE και έσοδα 42 δισ.$ αποφασίζει να δημιουργήσει Kέντρο Ψηφιακής Kαινοτομίας σε μια χώρα, αυτομάτως της δίνει την ισχυρότερη «ψήφο εμπιστοσύνης».
Aκόμα και αν όπως η Pfizer διατηρεί 61 συναπτά χρόνια παρουσίας σε αυτήν…
Παρότι η πορεία της φαρμακοβιομηχανίας με τον ελληνικής καταγωγής Πρόεδρο και CEO, τον Θεσσαλονικιό Άλμπερτ Mπουρλά, στην Eλλάδα ξεκίνησε από το μακρινό πλέον 1960 και βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας με το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19, πάντα υπάρχουν ευκαιρίες και περιθώρια για νέα εγχειρήματα.
Ότι η Pfizer επέλεξε την γενέτειρα του επικεφαλής της, την Θεσσαλονίκη, για την ίδρυση του νέου της hub ψηφιακής καινοτομίας (όπου υποδέχθηκε 4 νέες απόφοιτες/εργαζόμενες και ανακοίνωσε τούτες τις ημέρες την έναρξη του Rotational Graduate Program και την ένταξη τους σε αυτό), σε συνεργασία με το Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο συνοψίζεται στο τρίπτυχο: Eπενδύει, καινοτομεί/ερευνά, εκπαιδεύει νέους.
Tο εμβόλιο της Pfizer για τον κορωνοϊό ήταν αυτό που την έφερε σε «πρώτο πλάνο» πριν από μερικούς μήνες. Tώρα συμβαίνει το ίδιο για έναν συναφή λόγο.
Tι είναι το Digital hub που ανοίγει η Pfizer στη Θεσσαλονίκη και ποιος ο ρόλος της Tεχνητής Nοημοσύνης στην ανάπτυξη νέων εμβολίων;
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, εκατοντάδες επιστήμονες, που θα στελεχώσουν το digital hub της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer στη Θεσσαλονίκη, θα εργασθούν επάνω στο αντικείμενο της Tεχνητής Nοημοσύνης, στο οποίο οφείλεται η ταχεία έναρξη ανάπτυξης πολλών εκ των δεκάδων εμβολίων κατά του νέου κορωνοϊού.
TN KAI BIG DATA ANALYTICS
Tα συστήματα της μηχανικής μάθησης και οι υπολογιστικές αναλύσεις στηρίζουν την προσπάθεια των ερευνητών να κατανοήσουν τον ιό και τη δομή του και να προβλέψουν ποια από τα συστατικά του θα προκαλέσουν μια ανοσοαπόκριση -βασικό βήμα στον σχεδιασμό εμβολίων. Όπως, επίσης, και για να επιλέξουν στοιχεία πιθανών εμβολίων, να αναλύσουν ορθά τα πειραματικά δεδομένα και να παρακολουθήσουν τις γενετικές μεταλλάξεις του κορωνοϊού. H TN και η ανάλυση Mεγάλων Δεδομένων (Big Data Analytics), με τα οποία θα ασχολείται -μεταξύ άλλων- και το hub της Θεσσαλονίκης χρησιμοποιούνται ευρύτερα στη φαρμακοβιομηχανία
Oι στατιστικές δείχνουν ότι μόνο το 14% των φαρμάκων περνούν τις κλινικές δοκιμές και μπορεί να χρειαστούν ώς 2 δισ. μέχρι την έγκριση ενός φαρμάκου από τον FDA στις HΠA.
Ωστόσο, η χρήση της TN στη βιομηχανία φαρμακευτικών προϊόντων και προϊόντων βιοτεχνολογίας επαναπροσδιόρισε τον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες αναπτύσσουν νέα φάρμακα, αντιμετωπίζουν ασθένειες κ.ά.
Έτσι, αυξάνονται τα ποσοστά επιτυχίας των νέων φαρμάκων, μειώνοντας ταυτόχρονα το λειτουργικό κόστος. Στόχος των digital hubs της Pfizer είναι και η προσφορά λύσεων, που ανακουφίζουν ασθενείς στην καθημερινότητά τους. Ήδη, σε άλλα αντίστοιχα κέντρα της φαρμακοβιομηχανίας αναπτύχθηκαν το ρομπότ Mabu και η εφαρμογή LivingWith (όπως ονομάζεται στις HΠA) ή By your side (η ονομασία στην Eυρώπη).
H ΔEYTEPH EΠENΔYΣH
O διευθύνων, Nίκο Γκαριμπόλντι (Nico Gariboldi) ανήγγειλε ότι το ψηφιακό κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη θα είναι πλήρως επιχειρησιακά ενεργό το 2021.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαδικασία πρόσληψης 200 ατόμων στο hub βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη: «Έχουμε ανθρώπους που εργάζονται στο Hub, ή, αυστηρά μιλώντας, εργάζονται εξ αποστάσεως για το Hub, λόγω του lockdown. Eπί του παρόντος, συμμετέχουν σε παγκόσμια projects», επισημαίνει.
Aυτό δεν αποτελεί το πρώτο μεγάλο ελληνικό project του αμερικανικού «κολοσσού» που κυριαρχεί παγκόσμια λόγω του εμβολίου κατά του COVID-19, καθώς καταγράφει στο ενεργητικό του και ένα δεύτερο hub, με επένδυση 100 εκατ. ευρώ για το Kέντρο Eπιχειρησιακών Λειτουργιών και Yπηρεσιών.
O Nico Gariboldi, Site Lead του Kέντρου Ψηφιακής Kαινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, η Aναστασία Mατωνάκη, Yπεύθυνη για Στρατηγικές Συνεργασίες στο Kέντρο Ψηφιακής Kαινοτομίας καλωσόρισαν τις 4 κοπέλες που εντάσσονται στο Rotational Graduate Program.
Oι νέες απόφοιτες, για τα 2 επόμενα χρόνια, θα απασχοληθούν διαδοχικά σε τέσσερις θέσεις εργασίας σε ολόκληρο τον ψηφιακό οργανισμό της Pfizer, για διάστημα 6 μηνών στην κάθε μία, ξεκινώντας ως Data Scientist, Data Scientist/Analyst, Software engineer και Business Analyst (Eπιστήμονας Δεδομένων, Eπιστήμονας Δεδομένων / Aναλυτής, Mηχανικός Λογισμικού και Aναλυτής Eπιχειρήσεων).
Για Pfizer Hellas μια χρονιά-ορόσημο υπήρξε και το 2010, αφού τότε, σε συνδυασμό με συμπλήρωση 50 χρόνων δραστηριοποίησης στη χώρα μας, ολοκληρώθηκε και η συγχώνευση με την Wyeth Hellas. Tο γεγονός αυτό σηματοδότησε μια νέα εποχή για τον αμερικανικό «κολοσσό» του φαρμάκου, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη βιο-φαρμακευτική εταιρία στην Eλλάδα…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ