Πρόκειται για ιστορική ανακοίνωση
Το πρωτοποριακό εμβόλιο κατά της ελονοσίας Mosquirix συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για ευρεία χρήση μεταξύ παιδιών στην υποσαχάρια Αφρική και σε άλλες περιοχές με μέτρια έως υψηλή μετάδοση ελονοσίας P. falciparum.
Η σύσταση βασίζεται στα αποτελέσματα ενός τρέχοντος πιλοτικού προγράμματος στη Γκάνα, την Κένυα και το Μαλάουι, το οποίο έχει προσεγγίσει περισσότερα από 800.000 παιδιά από το 2019 που κινδυνεύουν.
«Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή. Το πολυαναμενόμενο εμβόλιο κατά της ελονοσίας για τα παιδιά αποτελεί μια σημαντική πρόοδο για την επιστήμη, την υγεία των παιδιών και τον έλεγχο της ελονοσίας», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus.
«Η χρήση αυτού του εμβολίου μαζί με τα υπάρχοντα εργαλεία για την πρόληψη της ελονοσίας θα μπορούσε να σώσει δεκάδες χιλιάδες νεαρές ζωές κάθε χρόνο».
Η ελονοσία παραμένει η κύρια αιτία παιδικής ασθένειας και θανάτου στην υποσαχάρια Αφρική. Περισσότερα από 260.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν από ελονοσία ετησίως.
Τα τελευταία χρόνια, ο ΠΟΥ και οι συνεργάτες του αναφέρουν μια στασιμότητα στην εξέλιξη ενάντια στη θανατηφόρα ασθένεια.
«Για αιώνες, η ελονοσία καταδίωκε την υποσαχάρια Αφρική, προκαλώντας τεράστια βάσανα», δήλωσε ο Δρ Matshidiso Moeti, Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Αφρική.
«Ελπίζαμε από καιρό για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της ελονοσίας και τώρα για πρώτη φορά, έχουμε ένα τέτοιο εμβόλιο που συνιστάται για ευρεία χρήση. Η σύσταση αυτή προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας για την ήπειρο που επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος της ασθένειας και αναμένουμε ότι περισσότερα παιδιά της Αφρικής θα προστατευτούν από την ελονοσία και θα γίνουν υγιείς ενήλικες.»
Βασικά στοιχεία για το εμβόλιο
Τα δεδομένα προέκυψαν από δύο χρόνια κλινικών δοκιμών του εμβολίου σε παιδιά στις τρεις πιλοτικές χώρες, που υλοποιήθηκαν υπό την ηγεσία των υπουργείων Υγείας της Γκάνας, της Κένυας και του Μαλάουι.
Όπως προκύπτει είναι αρκετά αποτελεσματικό για την προστασία των παιδιών από την ελονοσία και κατά 30% σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις.
Με βάση τις συμβουλές δύο παγκόσμιων συμβουλευτικών φορέων του ΠΟΥ, το ένα για την ανοσοποίηση και το άλλο για την ελονοσία, ο Οργανισμός συνιστά ότι το εμβόλιο κατά της ελονοσίας RTS, S/AS01 θα πρέπει να παρέχεται σε πρόγραμμα 4 δόσεων σε παιδιά ηλικίας 5 μηνών για τη μείωση της ασθένειας και του ιικού φορτίου.
Η εταιρία πίσω από το εμβόλιο, η GlaxoSmithKline (GSK), θα διαθέσει 15 εκατομμύρια δόσεις ετησίως στο 5% του κόστους παραγωγής, ενώ αναζητά επιπρόσθετες πηγές χρηματοδότησης από συνεταίρους και κυβερνήσεις.
Το Mosquirix είναι όμως μόνο η αρχή. Πρόκειται για παραδοσιακό εμβόλιο, τα πράγματα όμως αναμένεται να βελτιωθούν αρκετά με τα νέα εμβόλια mRNA που αναπτύσσονται, των οποίων οι δοκιμές δείχνουν αποτελεσματικότητα έως και 77%.