Η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσο από το στέλεχος Δέλτα, ακόμη και σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν είχαν προηγούμενη μόλυνση Covid-19, όπως έδειξε μελέτη από την επαρχία Western Cape της Νότιας Αφρικής.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg η έρευνα στην εν λόγω περιοχή συνέκρινε 11.609 ασθενείς από τα τρία πρώτα κύματα μόλυνσης που προκλήθηκε από την παραλλαγή Δέλτα, και 5.144 ασθενείς από το τελευταίο κύμα που προκλήθηκε από την Όμικρον.
Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι, αν και πιο νεταδοτικό, το στέλεχος Όμικρον μπορεί να προκαλεί λιγότερο σοβαρή μόλυνση από ορισμένους προκατόχους του. Δεδομένα από τη Νότια Αφρική, την πρώτη χώρα στην οποία εντοπίστηκε η νέα μετάλλαξη, έχουν μέχρι στιγμής δείξει χαμηλότερα ποσοστά νοσηλείας και θανάτων.
Παρόλα αυτά, με πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί και ένα προηγούμενο ποσοστό μόλυνσης 70% έως 80%, υπήρξε ανησυχία ότι αυτό μπορεί να συγκαλύπτει τον κίνδυνο που παρουσιάζει η παραλλαγή.
Η μελέτη, η οποία κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους, επικεντρώθηκε σε δημόσια νοσοκομεία της επαρχίας.
Διαπίστωσε ότι το 8% των ατόμων νοσηλεύτηκαν ή πέθαναν εντός 14 ημερών από τη διάγνωση του Covid-19 με τη μετάλλαξη Όμικρον σε σύγκριση με το 16,5% κατά τα τρία προηγούμενα κύματα.
“Μετά την προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο, τις συννοσηρότητες και την υποπεριοχή υπήρξε σημαντικά μειωμένος κίνδυνος θανάτου στο τέταρτο κύμα σε σύγκριση με το τρίτο κύμα”, δήλωσαν οι ερευνητές. “Η έκταση της μείωσης μετριάστηκε όταν εξετάστηκαν επιπλέον οι προηγούμενες διαγνωσμένες λοιμώξεις και ο εμβολιασμός”.
Ακόμη και όταν συνυπολογίστηκαν οι προηγούμενες λοιμώξεις υπήρχε 25% χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου στο τέταρτο κύμα σε σχέση με το τρίτο, είπαν οι ερευνητές.
Ωστόσο, αφού έγιναν προσαρμογές για ανοσία που προέρχεται από εμβολιασμούς ή προηγούμενες λοιμώξεις, το στέλεχος Όμικρον παρουσίασε παρόμοιο κίνδυνο με το στέλεχος που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ουχάν.