Το υποψήφιο εμβόλιο της Moderna που θα στοχεύει ειδικά το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού θα εισέλθει σε φάση κλινικής ανάπτυξης τις επόμενες εβδομάδες και η εταιρεία εκτιμά ότι θα είναι σε θέση να μοιραστεί τα δεδομένα της με τις ρυθμιστικές αρχές γύρω στον Μάρτιο, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας, Στεφάν Μπανσέλ.
“Το εμβόλιο ολοκληρώνεται… θα πρέπει να εισέλθει σε φάση κλινικής ανάπτυξης τις επόμενες εβδομάδες. Ελπίζουμε ότι τον Μάρτιο θα μπορέσουμε να μοιραστούμενα δεδομένα με τις ρυθμιστικές αρχές ώστε να ορίσουμε τα επόμενα βήματα”, δήλωσε ο Μπανσέλ στη διαδικτυακή εκδήλωση Davos Agenda του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, σύμφωνα με το Reuters.
Η Moderna αναπτύσσει επίσης ένα εμβόλιο που θα συνδυάζει την αναμνηστική δόση κατά του κορονοϊού με το πειραματικό εμβόλιό της κατά της γρίπης.
Ο Μπανσέλ τόνισε ότι στο θετικό σενάριο το συνδυαστικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού και της γρίπης θα είναι διαθέσιμο έως το φθινόπωρο του 2023, τουλάχιστον σε ορισμένες χώρες.
“Στόχος μας είναι να μπορούμε να έχουμε μια ετήσια αναμνηστική δόση, ώστε να μην έχουμε θέματα συμμόρφωσης όπου οι άνθρωποι δεν θέλουν να κάνουν δύο-τρεις δόσεις τον χειμώνα”, πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας.
Πολλές χώρες χορηγούν ήδη τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού στους πολίτες τους, ειδικά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και σε ανθρώπους με ανοσοκατεσταλμένο ανοσοποιητικό, ενώ το Ισραήλ έχει ξεκινήσει να χορηγεί και τέταρτη δόση.
Νωρίτερα τον Ιανουάριο, ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστεί και τέταρτη δόση του εμβολίου το φθινόπωρο του 2022 καθώς η αποτελεσματικότητα των αναμνηστικών δόσεων κατά του κορονοϊού πιθανότατα θα μειωθεί τους επόμενους μήνες.
Ωστόσο, ορισμένοι εμπειρογνώμονες εμφανίζονται σκεπτικοί όσον αφορά το εάν χρειάζονται και πόσο ευρέως θα πρέπει να χορηγούνται οι αναμνηστικές δόσεις. Στην ίδια γραμμή κινείται και η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρωπαϊκή Ένωσης, η οποία εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με την ανάγκη χορήγησης τέταρτης αναμνηστικής δόσης.
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο κορυφαίος λοιμωξιολόγων των ΗΠΑ Άνθονι Φάουτσι τόνισε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία πως οι επαναλαμβανόμενες αναμνηστικές δόσεις μπορούν να καταβάλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
“Όσον αφορά τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι υπονομεύουν (την ανοσολογική απόκριση)”.
Ο Φάουτσι πρόσθεσε ότι στόχος πρέπει να είναι να υπάρξει μια αναμνηστική δόση που θα προκαλεί ανοσολογική απόκριση έναντι πολλών δυνητικών παραλλαγών του κορονοϊού.