Την εμφάνισή της στην Ελλάδα έκανε η υποπαραλλαγή της Όμικρον, Κένταυρος. Όπως αναφέρεται στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, με τα αποτελέσματα ανάλυσης από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, από όλα τα δείγματα απομονώθηκε στέλεχος Omicron (B.1.1.529).
Ένα εξ αυτών ταυτοποιήθηκε ως υποπαραλλαγή της ΒΑ.2 (ΒΑ.2.75.2).
Η υποπαραλλαγή της Όμικρον, Κένταυρος, που εμφανίστηκε πρώτη φορά στην Ινδία, χαρακτηρίζεται από αυξημένη μεταδοτικότητα, εντούτοις φαίνεται πως προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα σε σύγκριση με την Όμικρον 5, ενώ παράλληλα δεν δίνει βαριές νοσηλείες, όπως και οι υπόλοιπες υποπαραλλαγές.
Τα συμπτώματα, όπως δείχνουν οι έρευνες, μοιάζουν με αυτά του κρυολογήματος, με βασικότερα την κόπωση, τον πυρετό, τον βήχα, τον πονοκέφαλο και την καταρροή. Πονόλαιμος και μυϊκοί πόνοι είναι επίσης πιθανά συμπτώματα, αλλά σε μικρότερο βαθμό.
Επιπλέον ο χρόνος επώασης δείχνει να είναι μικρότερος στην Κένταυρος, με την εμφάνισή τους να είναι δυνατή ακόμη και εντός 48 ωρών από τη μόλυνση.
Σημειώνεται πως από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν απομονωθεί 28 διαφορετικά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος/υπό διερεύνηση/υπό παρακολούθηση ή άλλα στελέχη ενδιαφέροντος του ιού SARS CoV-2 από 61.470 αλληλουχηθέντα δείγματα (60.737 προερχόμενα από εγχώρια κρούσματα και 733 από εισαγόμενα).