Σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, η κατανάλωση τεσσάρων φλιτζανιών καφέ ημερησίως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%.
Φαίνεται πως ο καφές αποτελεί «ασπίδα» ενάντια στον διαβήτη, καθώς αυξάνει τα επίπεδα της πρωτεΐνης, φυλοδεσμευτική σφαιρίνη (SΗΒG), στο αίμα. Μέσα από μελέτες έχει αποδειχθεί ότι τα υψηλότερα επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.
Οι ερευνητές κατέληξαν στην ευεργετική δράση του καφέ ενάντια στον διαβήτη, ύστερα από σύγκριση του ιατρικού ιστορικού και της συνήθειας κατανάλωσης καφέ 359 γυναικών που έπασχαν από διαβήτη, καθώς και αντίστοιχου αριθμού γυναικών χωρίς διαβήτη- η παρακολούθηση διήρκεσε 10 χρόνια. Τα στοιχεία ελήφθησαν από μια μεγάλη αμερικανική μελέτη- τη Women΄s Ηealth Study- σχετικά με την υγεία των γυναικών, που διεξάγεται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Η.Π.Α..
Όπως προέκυψε, οι γυναίκες που έπιναν τέσσερις κούπες καφέ με καφεΐνη την ημέρα εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα SΗΒG, καθώς και μικρότερο κατά 56% κίνδυνο να παρουσιάσουν διαβήτη σε σχέση με όσες δεν κατανάλωναν καφέ. Μάλιστα, όσο περισσότερο καφέ έπινε μια γυναίκα τόσο μικρότερο κίνδυνο για διαβήτη αντιμετώπιζε.
Πηγή: tovima.gr