Αν ένα παιδί είναι επιλεκτικό σε αυτά που τρώει και αρνείται να καταναλώσει τρόφιμα απαραίτητα για μια υγιεινή δίαιτα, διαβάστε τι μπορείτε να κάνετε.
Το παιδί αρνείται να φάει λαχανικά
Είναι γεγονός! Μερικά λαχανικά έχουν ισχυρή γεύση και οσμή. Άλλωστε είναι αποδεδειγμένο ότι από την στιγμή της γέννησής μας, προτιμούμε τα αλμυρά και γλυκά φαγητά και όχι τα πικρά και ξινά.
Δώστε χρόνο στο παιδί σας να αγγίξει και να μυριστεί τα διάφορα λαχανικά. Μπορεί η πρώτη επαφή να μην τα κάνει επιθυμητά, δώστε όμως μια δεύτερη ευκαιρία γνωριμίας! Ο καυγάς δε θα σας βγάλει πουθενά!
Έξυπνα Μυστικά
– Λιώστε στο μπλέντερ διάφορα λαχανικά και αναμίξτε τα σε φαγητά αποδεκτά προς τα παιδιά π.χ. χρησιμοποιείστε τα ως τη βάση μιας σπιτικής πίτσας μαζί με ντομάτα, τυρί και γαλοπούλα
– Δοκιμάστε πρώτα την εισαγωγή των πιο γλυκών λαχανικών, όπως το καρότο, το κολοκύθι, το μπιζέλι, η πατάτα.
Η επιβράβευση με μια σοκολάτα δεν είναι ό,τι καλύτερο. Είναι σημαντικό να μην επιβραβεύετε το παιδί σας με μια γλυκιά απόλαυση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία ή στο να τρώει το παιδί κάτι που δεν του αρέσει για να κερδίσει κάτι που αγαπάει ή θέλει να αποκτήσει.
Επιβραβεύστε το παιδί σας με αγαπημένες ασχολίες π.χ. βόλτα στο πάρκο, ποδηλασία, με ενθάρρυνση και προσοχή και με έπαινο π.χ. μπράβο, κέρδισες ένα αυτοκόλλητο ή ένα βιβλίο ή ένα εισιτήριο για τον αγώνα της αγαπημένης σου ομάδας.
«Αν φας τα λαχανικά σου θα σε αγαπάω πιο πολύ!»: Άλλη μια έκφραση που θα ήταν καλά να μην χρησιμοποιείτε! Μην συσχετίζετε το φαγητό και την αγάπη σας.
Υπάρχουν διάφορα χρώματα λαχανικών! Αν δεν τους αρέσουν τα πράσινα λαχανικά, που πιθανώς να είναι πιο πικρά δοκιμάστε τα κόκκινα, τα πορτοκαλιά, τα κίτρινα! Δώστε τους την ευκαιρία να διαλέξουν αυτά που οπτικά είναι πιο αποδεκτά!
Δεν πεινάει την ώρα που πρέπει
Μην αγχώνεστε, όταν το παιδί σας λέει πως δεν πεινάει. Μην το πιέσετε να φάει κάτι αν δεν νιώσει το αίσθημα της πείνας. Το παιδί θα φάει στο επόμενο γεύμα ή σνακ! Θα φάει όταν το ίδιο καταλάβει πως πεινάει.
Έξυπνο Μυστικό: Το παιδί συνήθως τρώει πολύ περισσότερα από ότι νομίζουμε! Αν κάνετε μια ημερήσια καταγραφή των τροφών που καταναλώνει θα αντιληφθείτε ότι το παιδί σας όντως μπορεί να μην πεινάει.
Πετάει το φαγητό του έξω από το πιάτο
Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ούτε λόγος για έναρξη κάποιου καβγά. Τέτοια συμπεριφορά δείχνει ότι πιθανώς το παιδί σας να έχει χορτάσει ή χρειάζεται την προσοχή σας! Αποδεχτείτε το γεγονός και συνεχίστε χωρίς να δώσετε υπόσταση στο θέμα. Τα παιδιά συνήθως δεν επαναλαμβάνουν μια αρνητική συμπεριφορά, η οποία έχει περάσει απαρατήρητη.
Έξυπνο Μυστικό: Αν η ανάπτυξη του παιδιού κυμαίνεται στα κανονικά επίπεδα για την ηλικία του, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Γίνεται υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και γλυκών
Αν το παιδί σας ζητά επανειλημμένα την κατανάλωση γλυκών, προσπαθείστε να του προσφέρετε επιλογές φαγητών που έχουν γλυκιά γεύση.
Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και γλυκών μπορεί να οδηγήσει στην παχυσαρκία και συνεπώς στην εκδήλωση διάφορων ασθενειών. Επιβάλλεται προσοχή και μέτρο στην κατανάλωση των συγκεκριμένων φαγητών!
Έξυπνο Μυστικό: Δώστε επιλογές υγιεινών σνακ π.χ.
– γιαουρτάκι φρούτου χαμηλό σε λιπαρά
– φρούτο εποχής
– σάντουιτς με τυρί και γαλοπούλα
– γάλα με δημητριακά
Το παιδί τρώει πάρα πολλά σνακ με αποτέλεσμα να χάνει γεύματα
Σοκολάτες, μπισκότα, κέικ, γλυκά, γαριδάκια, χυμοί φρούτων και άλλα, αποτελούν επιλογές σνακ για τα σημερινά παιδιά. Η υπερβολική κατανάλωσή τους μειώνει την όρεξη για φαγητό, με αποτέλεσμα το παιδί να χάνει γεύματα και εσείς να αγχώνεστε;
Έξυπνο Μυστικό: Προσπαθείστε να προσδιορίσετε ένα πρόγραμμα, όπου θα υπάρχουν τακτικές ώρες γευμάτων και σνακ. Έτσι, το παιδί θα ξέρει πότε να αναμένει το επόμενο γεύμα ή σνακ. Με αυτόν τον τρόπο σιγά-σιγά δε θα χάνεται κανένα γεύμα.
Τροφική νεοφοβία
Ορίζεται ως η απροθυμία ή/και αποφυγή δοκιμής νέων τροφών. Χαρακτηριστικά της τροφικής νεοφοβίας συνυπάρχουν και στα παιδιά που είναι επιλεκτικά με το φαγητό τους. Τα παιδιά φοβούνται να δοκιμάσουν κάποια νέα τροφή, με αποτέλεσμα να επιτρέπουν στον εαυτό τους την κατανάλωση συγκεκριμένων και γνώριμων τροφών.
Έξυπνο Μυστικό: Προσφέρετε συχνά το καινούριο φαγητό στο παιδί σας και αγνοήστε την άρνησή του να το δοκιμάσει. Ταυτόχρονα, αποφύγετε να πιέσετε το παιδί να καταναλώσει το συγκεκριμένο φαγητό. Δοκιμάστε διαφορετικούς τρόπους παρουσίασης κάθε φορά.
Παρουσίαση φαγητών με έξυπνο τρόπο
– Κόψτε τα φρούτα και τα λαχανικά σας σε διάφορα σχήματα!
– Δημιουργήστε ένα πολύχρωμο πιάτο!
Έξυπνο Μυστικό: Μετατρέψτε την ώρα του φαγητού σε παιχνίδι και δώστε την ευκαιρία στα παιδιά να αγγίξουν, να παρατηρήσουν και να γευτούν καινούρια φαγητά. Διατηρήστε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα.
Συζητήστε με το παιδί σας
Η επικοινωνία με το παιδί σας είναι σημαντική. Μιλήστε με το παιδί σας και άνακαλύψτε τι δεν του αρέσει και γιατί. Αν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος φόβος ή ανησυχία.
Έξυπνο Μυστικό: Εμπλέξτε το παιδί σας στην αγορά τροφίμων (ρωτήστε τι τους αρέσει να αγοράσετε) και στην προετοιμασία του φαγητού στο σπίτι.
Έρευνα έδειξε ότι:
H κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από παιδιά ηλικίας 4 και 5 χρονών αυξήθηκε με την παρακολούθηση κινουμένων σχεδίων τα οποία έχουν στόχο να πείσουν τα παιδιά ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών επιδρά θετικά στον οργανισμό. Για παράδειγμα, ο Πόπαι ενθαρρύνει την κατανάλωση σπανακιού για απόκτηση περισσότερης μυικής δύναμης!
«Μη» που μπορείτε να εφαρμόσετε
– Μη μαγειρεύετε διαφορετικό φαγητό στα παιδιά. Είναι σημαντικό να σερβίρεται το ίδιο φαγητό σε όλη την οικογένεια.
– Μην πιέζετε τα παιδιά σας να φάνε όλο το φαγητό τους, αν νιώθουν χορτάτοι. Είναι σημαντικό να καταλαβαίνουν το αίσθημα κορεσμού.
– Μη διαπραγματεύεστε την κατανάλωση κάποιου καινούριου φαγητού. Παρουσιάστε το στο πιάτο μαζί με άλλα φαγητά, που είναι αποδεκτά από το παιδί και δώστε τον απαραίτητο χρόνο.
Να θυμάστε:
– Το παιδί έχει εσάς ως πρότυπο! Αν δεν τρώτε εσείς λαχανικά και φρούτα, μην περιμένετε από το παιδί σας να τα αποδεχτεί.
– Ανταμείψτε το παιδί σας, για κάθε καλή συμπεριφορά που παρατηρείτε την ώρα του φαγητού. Μην επικρίνετε την κακή συμπεριφορά.
– Τρώτε όλοι μαζί στο τραπέζι και όχι μπροστά από την τηλεόραση! Αυτό θα ενισχύσει τη συγκέντρωσή σας στο φαγητό.
– Να έχετε υπομονή και να μην απογοητεύεστε εύκολα. Πάντα υπάρχουν λύσεις!
– Μπορεί να χρειαστεί έκθεση του παιδιού στο καινούριο φαγητού μέχρι και για 15 φορές, μέχρι αυτό να γίνει αποδεκτό.
– Χρησιμοποιήστε φράσεις όπως «τα λαχανικά είναι εύγευστα» και όχι «τα λαχανικά μας κάνουν καλό».