Χημική ουσία που περιέχει το κόκκινο κρασί μπορεί ενδεχομένως να προστατεύει από τον καρκίνο. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Leicester μελετούν την επίδραση της ρεσβερατρόλης, που έχει πολλά δυνητικά οφέλη για την υγεία.
Η νέα έρευνα θα παρουσιαστεί στο συνέδριο Resveratrol 2012, ένα συνέδριο του πανεπιστημίου που εστίασε στην παρουσίαση και συζήτηση ενδείξεων 10 κλινικών ερευνών για την ουσία. Θα αποκαλυφθούν χρόνια έρευνας σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ουσίας στην πρόληψη της καρδιοπάθειας, του καρκίνου και του διαβήτη, καθώς και συστάσεις για την επιστημονική έρευνα της επόμενης χρονιάς.
Τα οφέλη της ρεσβερατρόλης είναι γνωστά εδώ και καιρό, ωστόσο δεν υπάρχουν αρκετές συγκεκριμένες αποδείξεις που να στηρίζουν τους ισχυρισμούς. Για αυτό και επί του παρόντος δεν συστήνεται η χρήση της. Προηγούμενες έρευνες στην ουσία υπέδειξαν ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε αγωγές για αγγειακές και μεταβολικές νόσους.
Επιστήμονες ανέπτυξαν μοντέλα στο εργαστήριο για να εντοπίσουν τυχόν οφέλη καθημερινής ποσότητας ρεσβερατρόλης σε 2 ποτήρια κρασί και ανακάλυψαν ότι η καθημερινή ποσότητα μπορεί να μειώσει το ποσοστό των όγκων στο έντερο κατά περίπου 50%.
Η καθηγήτρια Karen Brown, δήλωσε ότι στο πανεπιστήμιο του Leicester, θέλουν να διαπιστώσουν πώς θα μπορούσε να δρα η ρεσβερατρόλη για την πρόληψη του καρκίνου στους ανθρώπους. Έχοντας δει στο εργαστήριο ότι μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη του όγκου συγκεντρώνονται τώρα στον εντοπισμό των μηχανισμών του τρόπου με τον οποίο η ουσία δρα στα κύτταρα του ανθρώπου.
Επόμενο βήμα είναι να διεξαχθούν κλινικές δοκιμές ώστε να κατανοήσουμε περισσότερα για την ουσία και να γνωρίσουμε ποια ποσότητα ρεσβερατρόλης είναι πιο αποτελεσματική στους ανθρώπους και αν υπάρχουν φάρμακα που αντιδρούν στην ουσία.
Ο Brown, δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν τη ρεσβερατρόλη ως συμπλήρωμα αλλά μέχρι τώρα δεν γνωρίζουμε πώς δρα μέχρι να έχουμε περισσότερες πληροφορίες. Δεν γνωρίζουμε ούτε την καλύτερη δόση. Έχει φανεί ότι υψηλές δόσεις ρεσβερατρόλης μπορεί δυνητικά να παρεμβληθούν με άλλα φάρμακα. Η καθηγήτρια εκτιμά ότι θα έχουμε πιο καθαρή εικόνα τα επόμενα χρόνια.