Μια πειραματική θεραπεία η οποία αποτρέπει τον οργανισμό από το να επιτεθεί λανθασμένα στο νευρικό σύστημα ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας) έδειξε να είναι ασφαλής στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών.
Η καταστροφή της μυελίνης
Τα νευρικά μας κύτταρα διαθέτουν ένα περίβλημα μυελίνης το οποίο λειτουργεί ως μονωτικό υλικό. Στην πολλαπλή σκλήρυνση το περίβλημα αυτό καταστρέφεται με αποτέλεσμα τα νευρικά κύτταρα να «παλεύουν» να μεταφέρουν μηνύματα από το ένα στο άλλο. Το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση προβλημάτων στην κίνηση, στην ισορροπία, αλλά και στην όραση. Σήμερα υπάρχουν φάρμακα τα οποία μειώνουν τον αριθμό και τη δριμύτητα των συμπτωμάτων, δεν υφίσταται όμως οριστική θεραπεία για τη νόσο.
Η νέα μικρή κλινική δοκιμή σε εννέα ασθενείς που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine» αφορούσε «εκπαίδευση» του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να σταματήσει να επιτίθεται στη μυελίνη.
Η δοκιμή
Η… εκπαιδευτική τεχνική αναπτύχθηκε από ειδικούς της Ιατρικής Σχολής Feinberg του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν. Οι ερευνητές έλαβαν δείγματα αίματος και απομόνωσαν λευκά αιμοσφαίρια (κύρια «συστατικά» του ανοσοποιητικού συστήματος) τα οποία και ένωσαν με τμήματα μυελίνης. Το «μείγμα» αυτό επανεγχύθηκε στον οργανισμό των ασθενών κάνοντάς τον να… ανέχεται τη μυελίνη και να μην την καταστρέφει.
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία έδειξαν ότι η θεραπεία είναι ασφαλής – σε αυτή τη φάση λόγω του τόσο μικρού εύρους της δοκιμής δεν ήταν δυνατόν να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα της προσέγγισης, ωστόσο φαίνεται να χαρίζει… ηρεμία στο υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών.
Ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Στίβεν Μίλερ τόνισε ότι «η μέθοδός μας αφήνει ανέπαφη την υπόλοιπη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, κάτι που αποτελεί ‘Αγιο Δισκοπότηρο’ σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο πεδίο έρευνας».
Προς δοκιμές σε ασθενείς πρώιμου σταδίου
Σύμφωνα με τον καθηγητή, μελλοντικές δοκιμές θα στοχεύσουν ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας σε πρώιμο στάδιο. «Επιθυμούμε να δοκιμάσουμε τη θεραπεία σε ασθενείς που βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο της νόσου τους προτού εμφανιστεί παράλυση εξαιτίας της καταστροφής της μυελίνης. Αν η μυελίνη καταστραφεί είναι δύσκολη η ‘επιδιόρθωση’ του προβλήματος».
Σχολιάζοντας τα πρώιμα αυτά ευρήματα η δρ Σούζαν Κόλχας, επικεφαλής του Τμήματος Βιοϊατρικής Ερευνας της βρετανικής Εταιρείας για την Πολλαπλή Σκλήρυνση ανέφερε ότι «το να καταφέρουμε να σταματήσουμε στοχευμένα το ανοσοποιητικό σύστημα από το να επιτίθεται στη μυελίνη αφήνοντας όμως ανέπαφες τις υπόλοιπες φυσιολογικές λειτουργίες του είναι πολύ σημαντικό καθώς μπορεί να προσφέρει μια πιθανή θεραπεία για την πολλαπλή σκλήρυνση. Αυτή η καινοτόμος τεχνική επαναπρογραμματισμού του ανοσοποιητικού συστήματος φαίνεται υποσχόμενη και αναμένουμε τώρα περαιτέρω έρευνες ώστε να δούμε τα ασφαλέστερα αποτελέσματα μεγαλύτερων κλινικών δοκιμών».