Μια αιματολογική εξέταση για τον καρκίνο των ωοθηκών αποδεικνύεται ελπιδοφόρος, όπως προκύπτει από προκαταρκτική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cancer.
Όπως είναι γνωστό οι καρκινικοί όγκοι στις ωοθήκες είναι δύσκολο να εντοπιστούν όταν βρίσκονται σε αρχικά στάδια, γεγονός που καθιστά δυσχερή την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους όταν πλέον ανιχνευθούν σε όψιμο στάδιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό επιβίωσης αγγίζει έως και το 90% εάν ο καρκίνος των ωοθηκών εντοπιστεί νωρίς, συγκριτικά με 30% αν διαγνωστεί σε προχωρημένο στάδιο.
Εν αντιθέσει με άλλες μορφές καρκίνου, τα συμπτώματα, όπως το πυελικό και κοιλιακό άλγος ή το μόνιμο φούσκωμα, συχνά αποδίδονται σε άλλες παθήσεις και έτσι τελικά η κακοήθεια παραμένει αδιάγνωστη.
Ωστόσο, η μελέτη που διενεργείται στη Μ. Βρετανία έχει συμπεριλάβει 4.051 γυναίκες, και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015, αφήνει να διαφανεί ότι μια νέα διαγνωστική μέθοδος είναι ικανή να εντοπίσει εκείνες τις ασθενείς που χρειάζονται θεραπεία.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν ήδη ότι τα επίπεδα της πρωτεΐνης CA125 στο αίμα είναι υψηλότερα στην περίπτωση του καρκίνου των ωοθηκών. Όμως ο δείκτης αυτός δεν είναι αρκετά αξιόπιστος, καθώς αρκετές φορές δίνει ψευδώς θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας, που μελέτησαν ομάδα μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών για 11 χρόνια υποστηρίζουν ότι, η αιματολογική εξέταση για την ανίχνευση της πρωτεΐνης μπορεί εντοπίσει τις γυναίκες που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, υπό την λογική ότι αντί να υποβάλλονται σε άμεση χειρουργική αντιμετώπιση οι ασθενείς να τίθενται υπό παρακολούθηση και ανάλογα με την επικινδυνότητα να επαναλαμβάνουν την αιματολογική εξέταση και τον υπερηχογραφικό έλεγχο σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Το κλινικό δείγμα των αμερικανών ερευνητών υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση ανάλογα με τα αποτελέσματα του υπερήχου και της αιματολογικής εξέτασης και όλοι οι καρκίνοι ανιχνεύθηκαν σε πρώιμο στάδιο.
«Η κλινική πρακτική δεν πρέπει σίγουρα να αλλάξει, αλλά η μελέτη αποδεικνύει ότι το περιθώριο ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων είναι μεγάλο. Αναλογιστείτε ότι μόνο στη Βρετανία 50.000 άτομα θα πάρουν καταληκτική απάντηση. Καλούμαστε λοιπόν να απαντήσουμε στο ερώτημα πως θα εντοπίζουμε σε πρώιμο στάδιο τον καρκίνο των ωοθηκών και πως θα μειώσουμε τον αριθμό των θανάτων», υπογραμμίζει η Δρ Κάρεν Λου, επικεφαλής της αμερικανικής ερευνητικής ομάδας.